Ako sakas za vo stranstvo za 3 god so visokite shkoli moze pobrzo da zamines I samo master mozes vo stranstvo kako I da znaes jazik. Za med faks mnogu poveke vreme za da zavrshish I tamu treba da polagash dodatni ispiti za nostrifikacija .Faks 6 god + specijalizacija 4. Znachi ti trebaat min 10 god +. Za trigodishnite 3+1. E sega zavisi sto ti e prioritet. Po mene kolku pomlad odish vo stranstvo tolku pobrzo se prilagoduvas I se inkorporiras vo nivniot sistem. A moze dodeka zavrshish da se smenat zakoni I da bide potashko da vlezat Dr tamu.
Iskustvo fiziologija 1 na ispit kakvi prasanja prasuvaat dali ispitnite prasanja samo ili vrakjaat od materijal od kolokviumite?
Едно прашање за ЕКГ обавезно, обично раскажуваш и една вежба со тоа што често знаат да те поврзат со материјалот во врска со вежбата, зависи од професор, така да повтори си ги главните работи (крвен притисок, крвни групи, РААС и сл.)
Некоја страна баш поназад пишавме искуства што имаме од испитот. Прашуваат нешто поглавно од теорија поврзано со вежбата.
Дали некој што полагал пф1 во претсесија има електронски оцена или зависи од тоа кај кого полагале, сите различно внесуваат? Мене положен ми е уште во јунска, другарка сега полагаше и уште немала внесена оцена, за неа прашувам.
Нема врска кај кој се полага, тие одеднаш ги внесуваат за сите, веројатно тие од предсесија во сесија ги внесуваат, веројатно со тие од во сесија заедно ќе ги внесат.
Дали ако запишам само изборен предмет, а не задолжителни тоа ќе ми се смета како празен семестар и ќе треба да платам и за него 2000 денари или треба само да платам за изборниот предмет?
Прво ќе ти кажам, дека моето искуство беше супер и сум мн. задоволна, ама има колеги кои имаа спротивно искуство од мене, така да, како ќе ја погодиш на расположение зависи... Полагавме заедно јас и уште една колешка, наизменично не прашуваше на двете, не навлегуваше во детали, ама сакаше да ти е разбран материјалот, а не набубан на памет. Може да праша буквално се, вклучувајќи и од материјалот за колоквиум, мене ме праша на пример за тромбоза, малигни/бенигни тумори... Прашува од макроскопските препарати, да ја препознаеш промената, мене ми се падна препаратот за тумор на мозок (баш во склоп на тоа ме праша потоа за тумори), и препаратот за дилатативна кардиомиопатија. Фина беше проф, помагаше и потсетуваше, и ми беше пријатно полагањето, и супер оценки ни пиша.
Лани никој не полагавме на препарати микроскопски, затоа не би знаела да ти кажам дали сега би барала. Ама како што имам слушано од колеги, наводно барала само макро, а не микроскопски .
Дали пато1 практично доволно е само тие препарати што ги изучивме на вежби, или да се учат и другите во практикумот кои не ги изучувавме (не беа дел од програмата за вежбите) ?
Колеги тие што дипломирате сега во јуни, со одлед на тоа дека не се плака стажот од лекарска комора пред лиценца, дали сакате да дигнеме бунт бидејки не е нормално мама да ме гледа на 25 години, да ми дава пари, а некои и не ни можат да ги гледат, плус на запад да си без пари на тие години е болно, ама како да кажеш дека е до државата...