Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Не знам дали е исто сега, јас полагав пред две години.
    Влечевме ливче со бројка, со тоа што бројката претставуваше одреден професор+асистент, така да, на среќа е која комбинација ќе ти се падне. Потоа, првин одговараш практично и анализа кај асистентот, па ако имаш доволно бода, одиш кај професорот на теорија. Не се сеќавам дали влечевме вежба и случај, знам ни даваа принтани листови на кои ти беа даадени насловите, имаше време концепт да направиш, па асистентот потоа те испрашуваше. Мене конкретно случај ми се падна за токсичен шок синдром. Професорката теорија ме праша мислам за ЦД4 клетки нешто, Б лимфоцити, ама не се сеќавам, ми бараше да раскажувам што знам, па потоа ќе ме подпрашаше по нешто.

Јас бев кај проф. Киријас и кај ас. Горјан, и супер поминав, не беше тешко и страшно, баш напротив.

На Lollipop_123, Glowy и Queentins им се допаѓа ова.
  2. anggie56

anggie56 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8
    Во една испитна сесија, дали може да се положат 4 условни испити? Патологија 2, клиничко испитување, радиологија и имунологија?

3. Geek^^

Geek^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    225
    Ако си имаш среќа со професорите, може секако.

На Lollipop_123, anggie56 и Glowy им се допаѓа ова.
  4. Peppermintka

Peppermintka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2022
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.903
    Дали чува некој распоред за втора и трета година испитна од минатата година од јунска сесија? Да видам како вообичаено ги ставаа испитите?

5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Ги има на страната :)

На dahlia_desire и Peppermintka им се допаѓа ова.
  6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    6.731
    Секогаш може, прво ти треба добра организација и со време да започнеш со спремање, потоа треба да имаш среќа во однос на датумите, да не дојде до поклопување и да имаш некој ден простор пред секој предмет, исто така да имаш малку среќа и со професори.

На Lollipop_123 и anggie56 им се допаѓа ова.
  7. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Може секако, со добра организација.

На anggie56 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. blawi

blawi Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Ја има ли некој анатомија 3 во електронска форма?

9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Може, само коцките треба да ти се поклопат. :)
    Најголем проблем е поклопување на датуми за испитите усни. Ако ти се усогласат датумите како што треба зошто да не може.

10. КлеопатраКлео

КлеопатраКлео Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2020
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    6
    Дали од радиологија катедрата дозволуваат да се полагаат колоквиуми и завршен испит во една испитна сесија? Конкретно за јунска

11. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    6.731
    Да

На КлеопатраКлео му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Да

На КлеопатраКлео му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lemonsana

lemonsana Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    10
    Zdravo, godinava sum maturantka i se razmisluvam za da se zapisam na Medicinski fakultet no imam nekolku dilemi i prashanja. Dali ke mozhe nekoj da mi objasni kako mu odi, dali lesno moze da si go organizira vremeto i dali ima vreme za aktivnosti nadvor od fakultet (bidejki skoro site so koi sto sum zboruvala velat deka nemaat skoro ic slobodno vreme i zazhaluvaat shto se zapishale). Fala odnapred!!! :]

На Dinče55 и Nucci им се допаѓа ова.
  14. Peppermintka

Се зачлени на:
    10 мај 2022
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.903
    Повеќето ако ти кажуваат, не те лажат. На форум повеќе може да ти напишат поблаго мислење зошто не знаеш кој се те чита, а во живо пореален муабет се прави ако ме сфаќаш.
    Ретко слободно време има, од сесија одма семестар почнува, колоквиумска за колоквиумска имаме... Нешто во лето еден неполн месец одмор има, тогаш спремаш испити за септемвриска, во глобала нема одмор некој.
    Сум плачела, сум зажалила што сум се запишала и јас кога учам без престан или кога ќе паднам полагање. Кога ќе положам испит ми проаѓа тагата, славам, си викам добра одлука направив со факултетот.
    Се така во круг, до дипломирање. :rofl:
    Love-hate relationship е со факултетов.

На Waverly Raven, floppy77, lolly2000 и 12 други им се допаѓа ова.
  15. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.550
    Истово би го пишала и јас, искрено првите три години се многу захтевни, услови, проф бараат детално убаво научено. Се случува и по 2 недели да не одиш на забави/журки. Или едвај за кафе се наоѓа време. И плус ги гледаш студентите од другите факултети што имаат повеќе слободно време па споредбите не се пријатни. После 3та година е веќе друго. Исто има за учење ама е полабаво. Размисли дали си спремна не само да учиш условно предмети туку и за понатаму да работиш одговорна работа која од тебе ќе бара константно учење, надоградување и се така во круг. Ако имаш некои дополнителни прашања, слободно пиши ми, ја дипломирав па можам да те советувам колку толку

На lolly2000, lemonsana, Radler и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Peppermintka

Се зачлени на:
    10 мај 2022
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.903
    Недај боже трите условни години да ти излезат пет ко на мене. :rofl: Имате среќа тие што стварно само три години со условните предмети сте се замарале, пекол се. :sweat:
    За журки, јас не ни одам, тој дел не ми смета лично. Повеќе ми смета што немам време ни за себе да си се посветам, а не за излегувања чести. Сепак да, за слободни активности многу е малку времето, кој што си сака, некој журки, некој време за парк, гледање филмови, што и да е, оскудно е слободното време. :(
    Треба многу жртви и труд, да коцкаш 20ти години за факултетов. Се надевам ќе ни вреди на сите на крај трудот и вложеното време:)

На lolly2000, lemonsana, darleen и 3 други им се допаѓа ова.
  17. medstudents

medstudents Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    64
    Поделени се мислењата околу факултетов, секој различно ќе ти каже, ама еве од моја гледна точка: ќе поминеш низ секакви моменти, подеми, падови, ама ако имаш доволно амбиција и желба, се може да се достигне. Слободно време можеш сама да си направиш само со добра организација, не е како на другите факултети, ама не е невозможно. Јас пак да треба да се запишам, пак би го одбрала истото, и покрај сите обврски, стресови итн. Така што размисли си колку си спремна да се посветиш, дали е ова тоа што сакаш во иднина да го работиш и се надевам доколку се одлучиш, дека нема да зажалиш:)

На Peppermintka, lemonsana, MeckaCia и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Од а до ш се слагам, браво колешке, 10ка :D!

19. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Најнапред со среќа нека ти е ако се запишеш и ако те примат, дај боже! За понатаму, како за почеток би ти дала совет правилно да си го организираш времето со учење и посетување на предавања и вежби, онака како тебе лично ти одговара. Секој различно учи и му е потребно различно време да совлада одредени предмети. Јас завршив пред 4 години, но еве како за почеток во прва година кога бев, навистина можам да ти кажам дека треба да промениш некои навики од типот на секојдневно излегување и прошетки, со цел да имаш повеќе време за учење. Не треба да се откажуваш од излегување, журки, дружење и такви работи, но првата година треба да ги редуцираш истите, за да влезеш во "шема" не знам како да кажам поинаку за да ме сфатиш. Мислам конкретно, да се посветиш повеќе на учење и да гледаш редоследно да ги полагаш предметите, за да не ти заостануваат за други години, зошто така ќе ти биде повеќе проблематично, ако имаш оставено предмети за следна година, да се фокусираш на наредните што доаѓаат, но и тоа не е ништо страшно. За почеток, првата недела па и две, оди на сите предавања да слушнеш што ќе кажат во врска со полагањата, предметите, а потоа оди само на оние за кои сметаш дека се корисни и од нив можеш да извлечеш информации кои ќе ти користат за полесно да го совладаш материјалот. Искрено не знам дали е нешто сменето, но распоредот беше пренатрупан со предавања и вежби секој ден од 8 до 16 часот попладне. Така да тоа е многу време поминато на факултет, се губи концентрација и се, затоа тука уште на почеток правилно распореди го времето. На вежби обавезно присуствувај, иако и некои вежби од типот Вовед во медицина, Етика, Биофизика и таквите немаат некоја поента и корист, сепак се услов за добивање на потпис. За предавања пак да ти повторам, оди само на оние кои сметаш дека ќе ти користат. Лично, никогаш не сум присуствувала на предавања, каде професорот си ја читал презентацијата од точка до точка, а верувај многу ќе ги има такви. Искрено тоа само времето за учење ти го одзема според мене. Исто така оди на секое полагање, макар и да не си толку спремна, сепак не знаеш некогаш колку може да те послужи среќата. Сепак медицина не се завршува, со препис, среќа или врски иако и така многу завршуваат, но поентата ми е да си ја искористиш секоја шанса, зошто ете може ќе ти се погодат прашања кои добро ги знаеш, ќе се случи да спуштат граница за положување итн.. па со тоа ќе си положиш некој колоквиум плус, и нема да имаш обврска со истиот за понатаму. Исто за медицина да студираш, покрај желбата што ја имаш, според мене треба да имаш и цврст карактер и да бидеш многу нон-шарлантен за некои работи, од типот, да не те засегаат и да ти бодат во очи работи, како што се врските на твоите идни колеги, кои врерувај многу ќе ги има. Студирај си индивидуално, учи си за себе и за твоето знаење и не се замарај да се преоптеретуваш кој и што положил пред тебе и со тоа да си создаваш дополнителен притисок. Друг совет како за почеток, разгледај си ги условните предмети кои гледај први да ги положиш, за да стекнеш услов за следната година. Иако 95% од предметите од 1,2,3 година се услов за 4та, сепак само 4-5 се услов за втора, па потоа од втора за трета пак 4-5, така да прво фокусирај се на нив, па потоа и на останатите за кои колку време ќе најдеш. Со текот на времето ќе се навикнеш и нема да ти биде ништо чудно, а за почеток верувај ќе ти биде, затоа ти реков, правилно и добро организирај си го времето, за да влезеш во колосек, и за понатаму да ти врват работите како што треба. :l:

На orxideya, Glowy, Dorisce и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    130
    Здраво,
    Дали некој знае от каде може да се купи Основи на патологијата според Робинс на македонски што е преведена?Во која книжара да ја побарам?

Фала