За ГАК прв колоквиум, доволно е да се учи од презентации? Ми кажаа дека книгата била преобемна, и дека се учело од презентации, ама сепак да прашам.
Дали некој би сакал во ЛП да пушти слики од тие кругчињата што треба да се нацртаат за вежбите Микро1? Благодарам многу однапред
Може ли да споделите неколку совети за спремање на испит клиничко испитување? На што најмногу внимание да се посвети при учење, дали прашањата на писмениот тест се комплицирани и како се одвива усното? Ви благодарам.
od prasanjata imase nekoi dvosmisleni ..no mislam deka poveketo polozija uste od prv rok.. za usnoto najdobro e da iscitas kolku sto mozes poveke , zavisi kaj kogo polagas , nekoi od profesorite znaat i detali da baraat.. obavezno anamneza i status komplet ..so lesno
Една недела макс ти треба за тестот да го положиш, прелесни се за читање книгите, мислам имаше и подолга и пократка верзија од таа за интерна, мислам од УГД беа тие, хирургија исто имаше некоја книга во пдф, а педијатрија од презентации. Усното зависи кај кого ќе се погодиш да полагаш, мене не ме однесоа ниту на пациент и прелесно поминав, други бараа комплет анамнеза и статус. Ама воглавно лесен предмет, не се плаши многу, јас не познавам некој што имал проблем со клиничко, сите положија со високи оценки.
Не е тежок тестот, мислам се паѓаа и прашања, помини ги тие. За усно е друго, зависи кој ќе ти се падне. Најдобро е кога ќе дознаеш кај кого полагаш да прашаш по колеги што полагале кај истите бидејќи стварно има ептен разлика во испрашување.
За ацидобазна рамнотежа делот од 2 колоквиум пф2 само од книга учевте или и плус од практикум? Дека малку страни се, а гледам не е лошо објаснето и таму.
@Radler како што кажа, малку страни се и на двете места, јас од книгата учев, а од практикумот тие неколку страни ги прочитав неколку пати за да видам што има плус и да си го разјаснам што поубаво материјалот.