Генетика двата колоквиуми се на заокружување (првиот го учевме само од презентации) после на усно имавме едно прашање од практикумите кај асистент едно теорија кај професор, ама беа ептен лесни прашања и пријатно полагање ептен. Хемија колоквиумите беа океј првиот скоро се е неорганска хемија од средно, усното е позафркнато малку материјалот си бара спремање и познавање на хемијата, а секако зависи и кај кој професор ќе се паднеш.
Mozhe iskustvo okolu patofiza1 kako odi polaganjeto na sto najmnogu da se obrne vnimanie pri ucenje,dali navleguvaat mn detalno?
Дали може некој да сподели за прв колоквиум патофизиологија 1 пример за прашањата со пополнување табели какви беа и општо искуство со истиот
За патофиза 1, ние немавме табели, годинава ви се новитет. Инаку колоквиумите си се обемни, не е мал материјал и прашањата се повеќе логички за да покажеш дека ти е сфатен материјалот.
Zdravo znae li nekoj robins skratenata verzija kopirana od koja kopirnica moze da ja kupam i kolku pari e
Која е процедурата после дипломирањето во јуни за започнување на стажот од лекарска комора? Знае ли некој?
robins imas mala i golema, gi ima vo site kopirnici okolu fakultet. Jas mojata tocno 1000 ja plativ vo medical print
od kade e najdobro da se sprema interna .. nekako novite tomovi se nerazbirlivi ili mozebi e samo moj vpecatok :/
Искрено не си само ти. Јас не сум ОМ но имам предмет што го води катедрата по интерна медицина и ние немаме соодветна литература па ги користиме новите томови (одредени партии од нив) и стварно некои делови се лошо напишани во учебниците да се изгубиш читајќи , систематизацијата на учебникот им е лоша малку ама имам приметено и дека сите нови учебници што ги пишуваат катедриве како намерно да ги прават се понејасни, и други учебници што се наменети за нас се напишани толку нејасно со кратенки , кратки пасуси кои што е изнапишан еден тон текст а суштината не е објаснета и често си барам алтернативна литература за разјаснување на материјалот.
Јас и моите колеги од група сите учевме од Михич. Ако полагаш пример на кардиологија, цела кардиологија прочитај ја од томовите ама останатите делови од Михич. Преубаво е објаснето, нема навлегување во детали и учење на непотребни работи. Прецизно и концизно е напишано за секоја болест, баш доволно колку што треба да знае еден студент на медицина.
После полагање на последниот испит и завршување на последниот стаж од 6та година се комплетира досието со соодветните пријави и ти издаваат уверение за положени испити. Со тоа уверение одиш лично во лекарската комора, а можиш и на мејл(барем можеше лани) да им го испратиш скениран и да ги известиш дека треба да започниш стаж од ЛК. Па тие ти издаваат/испраќаат испратница на која ти пишува од кој ден официјално ти започнува стажот од ЛК. Копии од таа испратница и уверението ќе ти служат за аплицирање во здравствените установи каде ќе сакаш да одиш на стаж.