Да, но ако планираш со нив да си одиш за Германија. Затоа провери кои од смеровите се признаени таму. Бидејќи кој што сака нека каже, овде е прилично џабе да си тепаш време за фаќање врски за вработување, или работење со договор на дело за жалосни плата.
Јас полагав поодамна, ама читај од штипската плус од нашава. Односно главно води се според презентации. Пошо през ќе ти укажат од каде подобро би се снашла. Истиве професори ги имаат и двете книги пишувано мислам
Како апсолвент кој ќе дипломира оваа година на еден од смеровите на ТСС можам да ти кажам ,тоа дали се исплати да се учат тригодишните студии кај нас е дискутабилно пошто на многу места високата школа кај нас не се ни признава и во плата некаде нема разлика. Едноставно ја нема таа дистинкција меѓу средно медицинско и висока медицинска школа и систематизацијата на работните места е хаос. Порано имаше и мастер студии за ТСС , сега се е укинато и има тук таму плус 1 година за одредени смерови што не е тоа тоа. Во сите европски држави па и на балканов Босна,Хрватскса,Србија високите школи и смерови стануваат академски студии со траење од 4 години со многу повеќе пракса можност за професионална надоградба на мастер студии. Се сведува на учење мнооогу теорија со минимална (да не речам никаква пракса) колку и да звучи клише во буквална смисла на зборот е така. Зависи на кој смер ќе се запишеш од тебе ќе се бара да учиш секакви базични предмети, клинички предмети и многу други предмети кои што теоретски ќе те облеат со информации ама во пракса 90% од тоа испарува. Јас ќе завршам медицинско-лабораториска дијагностика, во овие три години можам да ти кажам дека што све не ислушавме од анатомија , МИФ , хистологија , патологија , патофиза, 4 предмети од катедрата по микробиологија па се до нуклеарна, епидемиологија , инфективно , интерна медицина , трансфузија , хематологија, фармакологија и др. предмети кои се ставени само така да пополнат ЕКТС кредити. Некои проф. изјавувале дека ние треба микробиологијата да ја владееме теоретски повеќе од лекарите , се пишува учебник од 500+ страни со сите можни детали во него. Ама да не праша некој какво практично знаење добивме овие 3 години од сите тие предмети , епа голема НУЛА. Колеги не знаат брис да земат , не знаат микроскоп да користат, на пракса во биохемиска лабораторија ни кажаа дека некој што бил таму мислел дека жолтиот дел од крвта по центрифугирање било мочка во епрувета и дека некои воопшто не виделе како изгледа микроскоп, ете толку.
Мило ми е што некој даде искрен приказ за како навистина изгледа медицински. Трагичното е што и за општа медицина практичниот дел не е различен од горе напишаното. Сѐ се сведува на земање потписи и учиш теорија само, а не ни дозволуваат да чепнеме во сала. Океј има исклучоци ама тоа е под минималното. За вработување и плати услови за работа нема ни да коментирам. Затоа германски се учи паралелно со студиите, истово би важело и за ТСС, според мене за сестри и радиолошки техничари пошо е најлесно признатливо во Гер.
Здраво, со колку минимално поени може да те примат на тригодишните за сестра во Скопје без разлика на квотата?
Здраво,сакам да прашам,деловите за машки и женски полов систем што ги предава проф.Башеска,за усниот испит,дали треба да се спремаат по нејзините материјали или може и Робинс?По кој материјал испрашуваат другите професори?
Здраво девојки, сакам да се запишам оваа година на општа медицина во Штип но не сум сигурна дали ќе успеам да влезам на тој смер бидејќи не ми се сите 5. Дали има можност доколку успеам на друг смер како Дентална медицина или виша сестра па да се префрлам во втора година на општа?
Дечки од каде учевте ОСНИР, дали брзо се учи и колку време ви беше потребно вас да го спремите? дали се прашањата okay или има двосмислени одговори?
Во Штип се влегва со над 80 бода, и да не ти се сите 5ки важна е матурата со колку ќе ја положиш, иначе мислам дека можи да се префрлиш од еден на друг смер
здраво, знае ли некој кога ќе излезат датите за уписи на медицина? гледам на веб сајтот нема ништо, па ме интересира од прилика кога ќе ги објават.