Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. The.E.T.

The.E.T. Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    92
    Дечки не се мучете со медицински или општа просто не вреди овде, после ќе си кинете живци за специјализација па плаќање и на крај да се расправате со никаков народ а и реално многу ќе ви треба искуство... Не вреди...

На tamche995 и EvaBraun23 им се допаѓа ова.
  2. Geek^^

Geek^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    225
    Додека да дојдеме до специјализација душата ќе си ја продадеме. Толку фрустрации исфрлени на студенти, местенки, фаворизирање нечии деца немам видено колку што има тука. Знаење сѐ помалку се цени тука, ама ние што навистина ја сакаме професијата веќе ни се одмили да студираме додека да стигнеш до работа со народ. Да се вратам на почеток не би избрала да студирам тука зошто не вреди она што го добиваш за изгубеното здравје. Не сакам да ги демотивирам идните колеги, ама бидете подготвени наредните 6+ години да ве скршат малку психички и физички.

На Tinaaa, tamche995, Glowy и 14 други им се допаѓа ова.
  3. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    404
    Се согласувам со колегите од погоре што напишале.Овој факултет навистина го менува животот за 180 степени,мене психички мислам никогаш нема да се повратам како што бев.Не сакам на никој да одвраќам,демотивирам не ми е тоа целта никако.Колку и да ни е љубовта кон медицината голема процесот на студирање ќе ве научи на нарушен систем на вредности,непотизам,неправда.Бидете подготвени ако тргнете на овој пат на многу потешкотии.Најтешкото е мислам откако ќе се завршат студиите и вработување,специјализации и тн.

На Tinaaa, MeckaCia, floppy77 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.549
    Хмм, овде не вреди, да. Бидејќи за државна специјализација треба дебели врски, роднински, партиски.... Сите викаат фаќај врски. Ама тоа што не сфаќаат е дека и сите други фаќаат врски, и целиот тој процес на молење (ако некој не е дете на професор) трае минимум 2-3години. Јас лично неам толку време за да молам у министерство да ме вработат за да специјализирам. И за приватна спец треба врски за некои гранки, каде што има 2-3места. Но, затоа во Германија и те како можете да се замине лесно и брзо. Ако некој сака, нека запише медицински. Ама треба свесност за реалноста. Моментално во Гер е океј, се надеваме да остане така подолг период.

На floppy77, The.E.T. и Geek^^ им се допаѓа ова.
  5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    12.680
    По дипломирање не завршува се, ќе се молиш и ќе ги чекаш од министерство со месеци да те распределат на предспецијалистички стаж или ако си паметен ќе бараш некаде сам да се вработиш, но како и да е платите за општи лекари се ужасни и едвај се преживува со нив во Скопје. Ако имаш среќа ќе земаш едвај 30к, а можи и минималец. Максимално се експлоатира со млади лекари, нема иднина за нас во оваа држава. :|

На Tinaaa, tamche995, Lollipop_123 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. The.E.T.

The.E.T. Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    92
    Во Германија мислиш факсот вреди или специјализацијата?
    Ја искрено размислувам таму да почнам со студирање, овде не вреди ништо....

Од моја генерација 3ца само што ги знам со мене што учеа во средно,запишаа општа сите беа она куп 3ки,4ки а влегоа.. повеќе не треба да се збори за факсот наш...

Последна измена од модератор: 2 јули 2023
  7. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.549
    Ако планираш да запишуваш медицински секако Германија е неспоредлива со УКИМ.... Нема логика да се прашува каде е подобро дури. За специјализација секако е таму подобро. Ако завршиш медицински во Германија немаш проблем за каква било специјализација да бараш таму. Но секој со своите размислувања и ставови.

На The.E.T. и Geek^^ им се допаѓа ова.
  8. The.E.T.

The.E.T. Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    92
    Citav negde deka 50€ bila skolarina ne znam sigurno za eden semestar, ama pak sigurno potrebna e B2 poznavanje na jazik.... Taka sto zaglaveni sme si vi ovaa dupka

На Freedomsense му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SweetKIKI

SweetKIKI Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2023
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    9
    Mozhe da mi pishe nekoj sho polaga mikro sreda?

10. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    Дали некој ја има книгата ОСНИР во пдф? Ако може да ми ја прати.

11. Троин

Троин Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Јас планирам да се запишам општа медицина, дека едниствено тоа го сакам, знам дека патот е тежок и напорен ама заврашив и средно медицинско ја засакав медицината ептен… И сега ставрно сум во дилема дали Скопје или Штип. Многуминаа рекоа дека во Штип полесно се поминува! Уф доста е тешка одлуката

12. Freedomsense

Freedomsense Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    13

I jas sum maturantka isto i ja imav istata dilema. Razgovarav so studenti koisto studiraat medicina vo Stip, nemoj da mislis deka kao epten lagano minuvaat..toa nema sanse. I tamu ti baraat znaenje, ucenje, obemen materijal, mozebi edinstvena razlika e sto profesorite imaat poveke razbiranje i se pristupacni vo sporedba so onie na UKIM koi dusata ke ti ja izedat i gledat samo da te padnat. Znam mnogu studenti koi se zapisaa medicina na UKIM lani i del od niv se prefrlija vo Stip. Toa sto medf vo sk bil na vremeto vo sporedba so sega se dve razlicni raboti. Ama na krajot sam si procenuvas, i 2ata fakulteti se priznaeni vo stranstvo

13. zigzag224

zigzag224 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    126
    Па не е баш само тоа разликата помеѓу Скопје и Штип.

Едно од поголемите разлики е што на УГД немаш услови како во Скопје, и теоретски можеш да слушаш Интерна без положени Физиологија и Патологија - ваљда нема потреба да објаснам каков апсурд е тоа.

На tamche995, leptir1234, Doggo и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Троин

Троин Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Условни испити веќе има и на УГД..

15. zigzag224

zigzag224 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    126
    По кои предмети?
    Баш ја отворив програмата, за слушање на Патологија 1 треба да се ислушани Анатомија 3 и Хисто 2, а не положени (во Скопје ти треба и Физио 1)
    За Интерна повторно треба да ти се ислушани предметите, а не положени.
    А ако уште важи тоа со плаќање потписи теоретски можеш да запишеш некој од горенаведениве предмети а ниеднаш да не си се појавил на предавање или вежба Анатомија.

На Doggo, medstudents, Waverly Raven и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Husky lover

Husky lover Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    8
    Дали некој има избрано изборен предмет стратешко планирање и оценка на здравје во заедницата кај проф. Тозија? Каква семинарска треба да се изработи поконкретно

17. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    156
    Дечки имате ли оценки во iKnow тие што полагавте усен испит биостатистика кај проф. И. Павловска оваа сесија (минатата недела)?

18. Fluke18

Fluke18 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    16
    Колку сесии важат колоквиумите статистика?

19. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    6 сесии

На Fluke18 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    Дали на микро 1 усен испит прашуваат професорките од колоквиуми (освен антибиотиците нешто друго) или само делот имунологија и практикум? Исто дали знаењето од предметот имунологија е доволен да покрие материјалот за имуно од микро1 (според мене и многу повеќе се учи на имуно отколку на микро1)? Ако може ваши искуства со усен испит.