Медицински факултет

Discussion in 'Образование' started by Victorya, Nov 24, 2010.

1. Atticus

Atticus Истакнат член

Полесно немој да мислиш дека се поминува. И таму се бара учење како и секаде, сепак утре треба доктор да станеш. Можеби со новиов начин со приватни болници кај нив има повеќе практична настава (не знам ама од онаа на УКИМ иако не сум стигнат уште до клинички предмети, освен епрувети и експерименти на биохемија и хемија, и микроскопирање на хистологија и микро, друго немам вежбано). Исто и физио дел од вежбите се интересни за правење. Исто не разбирам и потреба од тоа за секој предмет да има вежби каде слушаш мини предавања (буквално: вежби англиски, вовед во медицина, промоција на здравје, и што уште не...) По предмети како имуно и генетика (а и другите) одиш на испит колку да ги изрецитираш постапките на правење експерименти, а во живо никогаш ги немаш видено. Полагаш 100 пати едно исто, ко за џабе да излегуваш на колоквиуми, ко да студираш на 14 различни факултети годишно заради посебните правила на секоја катедра, не знам дали е така на УГД или таму важи само зборот на деканот и правилникот. Не познавам факултети ако положиш дел а не се, целосно се враќаш на почеток и се ти се поништува. Како единствено тешко од првите две години во однос на УГД, можам да издвојам само анатомија како поим. Превисоки критериуми, крв треба да проплукаш додека ги положиш трите анатомии, за психички после да се присобереш за другите предмети. Каде и да се запишете, ценете си го знаењето и трудот, и да знаете дека никаде нема лесно.

2. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Мене не ме прашуваше од колоквиуми. (Проф. Кафтанџиева)

dahlia_desire and Atticus like this.
  3. medcoffee

medcoffee Активен член

кај цековска прашува две од завршниот две од практикум, општо нешто ептен од колоквиуми мене ме прашуваше за што е вирулентност, спорулација итн ама не ептен детално се

dahlia_desire and Atticus like this.
  4. darleen

darleen Истакнат член

Колеги, дали може некој да ми каже како изгледа тестот нуклеарна?

5. Jo Wilson

Jo Wilson Истакнат член

Ако може некој да сподели искуство за физио2 усно:| Дали се одвива исто како и за физио1 и што најмногу прашуваат од колоквиумите?

6. ElenaOfRivendell

Па да, тој им е прицнипот на испрашување. Рефлекси бараат сите обавезно, и таа табелата што беше во практикум за рефлекси, па тие голџи телца и мускулни вретена, нистагмус, лимбичен, ако имаш време читни нешто и за сетила.

Jo Wilson and Glowy like this.
  7. Ansel

Ansel Истакнат член

Дали некој ги има ранг листите од уписите на медициснки факултет- Скопје од 2021 и 2022 година?
    Со колку поени е последниот примен во приватна квота?

8. Fluke18

Fluke18 Истакнат член

Дали за торакс на усно испрашуваат мускули и на што да се обрне најмногу внимание?

9. dahlia_desire

dahlia_desire Истакнат член

10. dahlia_desire

Колеги, искуства за Патофизиологија 1 усен испит? На што да обрнеме внимание? Дали експериментите се многу прашувани или повеќе го бараат принципот- пример при хиповолемичен шок што би се случило или и како се спрема експерименталното животно? Секој одговор ќе ми значи.

11. Atticus

Atticus Истакнат член

зависи кај кого полагаш, обично од се прашуваат по нешто (мускул, дел од срце, артерија со синтопски соодноси, вена исто, нерви обавезно).

Fluke18 likes this.
  12. Atticus

Atticus Истакнат член

а што бараат од лимбичен највеќе? Имавме како извадок од книги од проф. и некако ми беше измешано од тоа.

13. ElenaOfRivendell

Мене мислам дека од лимбичен ништо не ме праша, ама го повторував од тоа нивното, знам на некои колеги ги прашувале.

Проф. што мене ме испрашуваше повеќе ја интересираше принципот, да имаш сфатено за што се работи, која е целта на експериментот и сл., воопшто да го имаш сфатено материјалот. Бројки, проценти и милилитри не ни бараше воопшто.

Glowy, Atticus and dahlia_desire like this.
  14. Ansel

Ansel Истакнат член

15. Ansel

Ansel Истакнат член

16. Atticus

Atticus Истакнат член

200 вкупно, 70 во државна и 130 во приватна квота.

17. Freedomsense

Freedomsense Активен член

Znae li nekoj kako se smetat poeni za upis za ovaa godina..samo ne mi go prakajte kalkulatorot od feit oti ima izmeni za ovaa godina.

18. dahlia_desire

Отвори го конкурсот на УКИМ, убаво им е објаснето како се пресметуваат бодовите за секој дел- успех од средно, екстерни и интерни предмети. Со среќа!

19. Glowy

Glowy Популарен член

За лани.
    Најмногу внимание на тоа пред вежбата како вовед што е и на толкување на резултатите, за тоа како се изведува, да имаш горе долу познавање што и како се прави, ептен детално во тој поглед, не.

Larson and dahlia_desire like this.
  20. Queentins

Queentins Истакнат член

Искуства микро1 завршен кај проф. Гордана Јанкоска? На што најмногу да се обрне внимание, прашува ли од колоквиуми? Ви благодарам однапред на одговорите