Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    Полесно немој да мислиш дека се поминува. И таму се бара учење како и секаде, сепак утре треба доктор да станеш. Можеби со новиов начин со приватни болници кај нив има повеќе практична настава (не знам ама од онаа на УКИМ иако не сум стигнат уште до клинички предмети, освен епрувети и експерименти на биохемија и хемија, и микроскопирање на хистологија и микро, друго немам вежбано). Исто и физио дел од вежбите се интересни за правење. Исто не разбирам и потреба од тоа за секој предмет да има вежби каде слушаш мини предавања (буквално: вежби англиски, вовед во медицина, промоција на здравје, и што уште не...) По предмети како имуно и генетика (а и другите) одиш на испит колку да ги изрецитираш постапките на правење експерименти, а во живо никогаш ги немаш видено. Полагаш 100 пати едно исто, ко за џабе да излегуваш на колоквиуми, ко да студираш на 14 различни факултети годишно заради посебните правила на секоја катедра, не знам дали е така на УГД или таму важи само зборот на деканот и правилникот. Не познавам факултети ако положиш дел а не се, целосно се враќаш на почеток и се ти се поништува. Како единствено тешко од првите две години во однос на УГД, можам да издвојам само анатомија како поим. Превисоки критериуми, крв треба да проплукаш додека ги положиш трите анатомии, за психички после да се присобереш за другите предмети. Каде и да се запишете, ценете си го знаењето и трудот, и да знаете дека никаде нема лесно.

На Queentins, Glowy, dahlia_desire и 3 други им се допаѓа ова.
  2. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Мене не ме прашуваше од колоквиуми. (Проф. Кафтанџиева)

На dahlia_desire и Atticus им се допаѓа ова.
  3. medcoffee

medcoffee Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2023
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    6
    кај цековска прашува две од завршниот две од практикум, општо нешто ептен од колоквиуми мене ме прашуваше за што е вирулентност, спорулација итн ама не ептен детално се

На dahlia_desire и Atticus им се допаѓа ова.
  4. darleen

darleen Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    71
    Колеги, дали може некој да ми каже како изгледа тестот нуклеарна?

5. Jo Wilson

Jo Wilson Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    149
    Ако може некој да сподели искуство за физио2 усно:| Дали се одвива исто како и за физио1 и што најмногу прашуваат од колоквиумите?

6. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Па да, тој им е прицнипот на испрашување. Рефлекси бараат сите обавезно, и таа табелата што беше во практикум за рефлекси, па тие голџи телца и мускулни вретена, нистагмус, лимбичен, ако имаш време читни нешто и за сетила.

На Jo Wilson и Glowy им се допаѓа ова.
  7. Ansel

Ansel Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Дали некој ги има ранг листите од уписите на медициснки факултет- Скопје од 2021 и 2022 година?
    Со колку поени е последниот примен во приватна квота?

8. Fluke18

Fluke18 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    16
    Дали за торакс на усно испрашуваат мускули и на што да се обрне најмногу внимание?

9. dahlia_desire

dahlia_desire Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2018
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    208
    Успеав само ова да најдам, http://medf.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2021/09/ОМ-Приватна-квота.pdf

10. dahlia_desire

Се зачлени на:
    13 декември 2018
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    208
    Колеги, искуства за Патофизиологија 1 усен испит? На што да обрнеме внимание? Дали експериментите се многу прашувани или повеќе го бараат принципот- пример при хиповолемичен шок што би се случило или и како се спрема експерименталното животно? Секој одговор ќе ми значи.

11. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    зависи кај кого полагаш, обично од се прашуваат по нешто (мускул, дел од срце, артерија со синтопски соодноси, вена исто, нерви обавезно).

На Fluke18 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    а што бараат од лимбичен највеќе? Имавме како извадок од книги од проф. и некако ми беше измешано од тоа.

13. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Мене мислам дека од лимбичен ништо не ме праша, ама го повторував од тоа нивното, знам на некои колеги ги прашувале.

Проф. што мене ме испрашуваше повеќе ја интересираше принципот, да имаш сфатено за што се работи, која е целта на експериментот и сл., воопшто да го имаш сфатено материјалот. Бројки, проценти и милилитри не ни бараше воопшто.

На Glowy, Atticus и dahlia_desire им се допаѓа ова.
  14. Ansel

Ansel Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
  15. Ansel

Ansel Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
  16. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    200 вкупно, 70 во државна и 130 во приватна квота.

17. Freedomsense

Freedomsense Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    13
    Znae li nekoj kako se smetat poeni za upis za ovaa godina..samo ne mi go prakajte kalkulatorot od feit oti ima izmeni za ovaa godina.

18. dahlia_desire

Се зачлени на:
    13 декември 2018
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    208
    Отвори го конкурсот на УКИМ, убаво им е објаснето како се пресметуваат бодовите за секој дел- успех од средно, екстерни и интерни предмети. Со среќа!

19. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    6.730
    За лани.
    Најмногу внимание на тоа пред вежбата како вовед што е и на толкување на резултатите, за тоа како се изведува, да имаш горе долу познавање што и како се прави, ептен детално во тој поглед, не.

На Larson и dahlia_desire им се допаѓа ова.
  20. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    156
    Искуства микро1 завршен кај проф. Гордана Јанкоска? На што најмногу да се обрне внимание, прашува ли од колоквиуми? Ви благодарам однапред на одговорите