Здраво Оваа година вкупно 250 ќе примаат во Скопје. Лани 200 беа, a последен со 96,8. Знам дека јас со 93.457 пак немам шанси во редовните квоти, можеби ќе пробам ако бидам примена во национална квота. Сакам да ве прашам доколку не ме примаат дали може да се запишам стоматологија прва година, па после да се префрлам на општа? Дали постои таква опција?
Мислам дека законот за префрлање од други студиски програми е укинат, мислам дека последна генерација беше мојата кај шо можеа да се префрлаат следната година на општа од стоматологија, ова за УГД зборувам. На УКИМ и да може се префрлиш (прашај во Деканат), ќе ти ги признаат само 2 3 предмети, а сите други пак ќе треба да ги слушаш и полагаш. Според мене подобро запиши се веднаш на Општа мед. на некој друг универзитет ако немаш шанси на УКИМ, па потоа гледај ако можеш од втора година да се преместиш, барем тие што се префрлија од Општа од УГД и УКЛО оваа година сите предмети што ги положиле таму им беа признати на УКИМ. Добро размисли, општа мед. секаде се пополнува уште во прв рок.
@Blueflower за што подобар избор? Ти треба да одлучиш што те влечи повеќе, за работа ќе најдиш и со едното и со другото, и двата факултети си барат посветвање време максимално, можеби стоматологија за нијанса е полесно. И со еден и со друг кога ќе завршиш си општи стоматолог, или општи лекар. На општа имаш повеќе избор за специјализации за разлика од стоматологија.
Zdravo, imam edno prasanje povrzano za upisite na med. fakultet i stomatoloski. Dali nekoj znae povedenieto dali igra uloga i ako igra kolku? Od sredno tri godini povedenieto mi e primerno a edna godina dobro. Zatoa me intwresira dali bi mi pravelo promena za da znam navremeno. Thanks❤️
Здраво,имам едно прашање во врска со префрлање од УГД на УКИМ?Кои документи се потребни за префрлање,исто така предметите кои треба да се преполагаат или кои не се положени на УГД дали треба да ги слушам одново или можам директно да ги полагам.Фала ви однапред.
Здраво, дали мислите дека со 95.6 поени би имала шанса да ме примаат на општа медицина во Скопје? Оваа година примаат 250