Dali metabolizam na proteini bidejki e del od kolokvium go prasuvaat za zavrsen biohemija 2 ili samo metabolizam na jaglehidrati i masti?
Dali nekoj znae nesto podetalno okolu moznost za odenje na erasmus na medicina (znam deka moze samo vo 6ta)?
Може и пред тоа ама ќе имаш проблеми со полагање и вежби, не ги признаваат кај нас. И затоа се оди во 6та година. Рангирањето е според успех, имаш листа на земји. Го објавуваат конкурсот уште на почеток на годината. И има и еразмус координатори, кои ќе ти објаснат се уште подетално. Ако имаш секако доволен успех, пошо конкуренцијата годинава беше висока - сите сакаат да одат нормално - е убаво искуство ( се добива и паричен надоместок само не знам колку точно.
Nesto ne mie jasno znaci ako imam sve polozeno osven anatomija 2 i ne mozam da slusam fizio i anatomija 3 avtomatski ke izgubam cela godina i veke nikogas ne mozam da slusam zadolzitelni predmeti so mojata generacija?
Ти ќе запишеш 2ра година ама нема да слушаш анатомија 1, физио 1/2 и после патофиза. Другите предмети ќе ги слушаш со твојата генерација. После ако исчистиш се од втора плус нели анатомија 2. Ќе запишеш трета ама тогаш наместо патологија ќе мораш да слушаш физио 1/2, патофиза 1.... И технички отпосле ќе ја квадрираш трета година за да има и кога да запишеш патологија.
Ќе ја слушаш тек наредниот зимски семестар (ако положиш Јан 2024, ќе ја слушаш октомври- декември 2024, ќе ја полагаш во Јан 2025)
Зависи од конкуренција, али според минатите години мислам над 97 примаја, последниве години многу високи поени имаат тие што конкутираат, но Штип сигурно ќе те примат
Мислам не, за испишување мораш да поминеш процедура. Ако не запишеш семестар може после административни само проблеми да имаш. Подобро стави во мирување. И прашај што како на студентски