Стетоскоп и униформа (scrubs) од каде препорачувате да се купат? И цена некоја која се, да знам отприлика? Дали има некоја врска униформата во која боја треба да е? Дали на клиничко ви требаа, понатака ви ги бараат за вежби на клиника или не? Не знам од кај е најдобро да се купат, да се информирам со време, ене кај е октомври.
Стетоскоп имаш по аптеките околу 1000 до 2000 денари се движи цената. Униформа имаш исто спроти главен влез на клинички и спроти Ранде кафичиот, има и онлајн страни ако сакаш и така можеш да нарачаш исто од 1000 и нешто до 2000 денари се движи цената. Бојата нема врска, сите разчино си купуваат. А за клиничко зависи од асистените, на некои оддели може да побараат, а може и воопшто да не побараат.
Фала ти. За стетоскопот како модел кој би ми го препорачале? Нешто во темава читав постари препораки, со две цевки стетоскоп, ваков модел, таков, од таа аптека, се збунив сега, не знам кој ќе биде најдобар избор.
Dali nekoj znae pri prefrlanje od opsta na trigodisni studii dali ima sansi da te odbijat i dali za smerot za laboranti ima postdiplomski studii/magister kako kaj drugite fakulteti 3+2 ?
Ve molam nekoj neka spodeli iskustvo dali mozhe da se polozhat 3 predmeti vo septemvri i da se fati uslov za 4ta? Premnogu panika i anksioznost so vekje padnata godina…
За клиничко зависи од одделот, на интерна не бараат униформа, на хирургија делот бараат. За стетоскоп, јас трета година ја поминав со поефтин, после си зедов поскап. И сега литман за стаж. Ама тие со две цевки ги зборат дека се многу добри ( не го знам името на произведувачот).
Поевтин ќе земам и јас, само да биде колку толку поквалитетен, Литман здравје после дипломирање. Фала ви колешки.
дали и за 6та и двата семестри се заверуваат во индекс дури и да не запишуваш/презапишуваш нов предмет? доколку ти фали една страна во индексот мора ли да се купува нов и која е процедурата
Не знам дали треба да се купува, ама ако треба тогаш ќе си го купиш новиот индекс, а освен тоа мислам дека треба да уплатиш 1000 денари, и исто да напишеш молба.
Не се замарј за стетоскоп многу. Мене искрено пресмешно ми беше шо поќе од пола генерација литмани купија, а до дипломирање севкупно 20 пати ги употребија, па гравирани, па со тракатанци… Литманот поубаво лежи на уши и е со поквалитетни компоненти. Нормално подобро се слуша, но верувај за нијанси, шо твоето студентско уво, а богами и моето, не можи да ги диференцира. На крајот на краиштата, основните промени и со стетоскоп од 1000ден ќе ги слушниш, а за дополнително диференцирање постојат ртг, ехо и шо уште не.