Ako moze nekoj da spodeli iskustvo patofiza 1 dali se pagjaat na zavrsniot test samo ispitni prasanja ili treba nesto dopolnitelno da se uci?I kako se odviva usniot ispit?
Kako odi uvidot anatomija kaj prof Cadikovska? Znae dali pusta, dali isprasuva mnogu? Ako bil nekoj predodno da mi kaze
Испитните прашања, и теорија во склоп на испитните, мислам пишуваше најдолу кај испитните, што треба да се повтори од теорија. Јас влечев прашање, и за истото одговарав поглавните работи, не детали, бројки и милилитри, повеќе беше битно да го знам принципот, и да имам сфатено. Секако и теорија во склоп на прашањето ме праша, конкретно за шок имав.
Dali se primaat i kandidati so interni predmeti kako istorija i sociologija so maks ocenka- 5 oti ne se direktno povrzani so medicina kolku poeni bi se dobilo od istite?
Ќе ти намали на поени ако еден соодветен интерен предмет макс поени (оценка 5) носи 8, а несоодветен како историја и социлогија ќе ти носи 6 поени, значи автоматски 2 поена помалку, А бидејќи конкуренцијата е голема на медицина тие 2 поени можат многу да ти значат.
Lugje dali znae nekoj nesto za smerot visi laborant na Ukim, predmeti, profesori, vezbi? Kako ide, dali e tesko, fleksibilno?
Некои совети за 3 година, на кои предмети највеќе да се обрнува внимание, како е со вежбите на клиники и на кои предавања вреди да се присуствува? (највеќе за 5 семестар)
Dali znae nekoj dali moze da se zapishesh na tri godishini studii prva godina prv semestar, a od vtor semestar da se prefrlish na opshta?
Која е процедурата после положени сите испити кај тригодишните студии? Дали треба да запишам празен семестар до дипломска, која е цената за него и дали треба да се уплати и ИКСА?
За предмет што е 4.5 кредити за презапишување како ќе биде цела сума за плаќање, 1800 денари или 2000 денари? Приватна квота сум. Тој пола кредит се плаќа 200 денари или и тој целосно 400 денари треба да го платам?
Патологија, патофиза 2, микро 2, радиологија, ама особено на патологија и патофиза. Овие ти се првично за да фатиш услов. Кога ќе фатиш услов ќе обрнеш внимание и на неусловните. Вежбите на клиника зависи од асистентот, многу се индивидуални, ќе имате интерна на сите оддели, хирургија и педијатрија, горе долу за да се научи контакт со пациент, анамнеза и преглед. А за предавањата не можам да ти кажам
Некои совети за предметите за 5 семестар? Околу учење, полагањата, како ви беше на вас што веќе сте фатиле услов за клиника и сте ги поминале овие предмети? Особено за патологија ме интересира, дали навистина е многу тешко како што кажуваат постари колеги, некои совети од каде спремавте и колку време ви беше потребно за добро да се совлада материјалот? Знам дека е индивидуално, само да си слушнеме по некое искуство.
Треба да празен семестар да се запише, 3000ден и ИКСА исто се уплаќа И другото регулар што треба упис во iknow, тоа листите и евалуација
Здраво колеги, Дали некој од погорните години чува видео презентации од предавањата Медицинска хемија?