Ова треба да биде само твоја одлука. Сепак, според мене, треба да се земе во предвид дека откако ќе завршиш со факултетот, треба да полагаш за лиценца, која ако не се лажам чини минимум €500. Грубо гледано, ако планираш да имаш голема прослава, толку и би те чинела. Секако дека ако сакаш да специјализираш исто така има дополнителни трошоци, дури и да си на државна специјализација, така да и ова треба да се земе во предвид. Од друга страна, си завршила медицински факултет, што и не е нешто без тежина и изискува прослава и гордост. На крај, ти си знаеш каква ти е финансиската состојба, и дали ова е нешто што ти е битно моментално или не.
Сегде ќе ни бараат униформи или само на хирургија? Купивте веќе униформи? Ако да, од каде и која им е цената?
Би требало секаде да бараат, но рекоа во договор со асистентите. Јас купив во боја, цените им се движат од 1500ден па нагоре на страните на инстаграм и фб.
Здраво, имам просек 8 и сум на општа медицина со 80%положени испити па дали би фанала услов за стипендија
Бојата воопшто не игра улога, и од персонал на клиника секој си носи каква сака. Како што пиша и Елена над мене, зависи од асистентот, на некои групи на хирургија им побараа, на некои на интерна, а имаше групи што воопшто не искористија униформи на клиничко, а ги имаш и тие што облекуваат униформа и без да се побара, само за сликање.
Zdravo guys, momentalno fakjam uslov za 4ta godina i mi e ostanat use eden predmet da polagam na 6ti okt (kaznena sesija) sto sum sigurna deka ke go polozam, no imam eden predmet padnato biohemija 2, znaci maka macam so predmetov em prezapisan mi e em tret pat go pagjam, posledniov pat na prakticno ne znaev ne stignav ni do usno ne mi pobara ni prijava, kaj Tosevska bev site pati. Mi treba sovet od vas kako da postapam sega sto bi mozela da napravam za da ne prezapisam cela godina samo za eden predmet, togas koga padnav ic ne ni razmisluvav za komisiski bidejki imav uste 4 dr predmrti so ne ocekuvav da gi polozam ama eve gi poloziv i krivo ke mi bide ako samo zaradi eden predmet ne zapisam godina.. Nekoj iskustvo da spodeli?
За жал мислам дека не можеш да го полагаш сега комисиски, мислам дека само 24/48 часа по полагањето (не знам колку беше точно), можеш да пријавиш за комисиски…
Znam znam ama ne ni sakam komisiski da polagam taka sig ne polozuvam.. mislev dali da otidam da ja zamolam prof pak da me isprasa ili slicno
Не знам дали воопшто нешто можеш да направиш. Комисиски се пријавува 72 часа од неположување. Искрено многу тешко да ти дозволат да полагаш уште еднаш туку така.