Здраво, четврта година сум средно медицинско и планирам да продолжам медицина ама не знам дали Штип или Скопје. Ваше мислење кај е поубаво и колку најмалку поени требаат за упис?
Lugje medicinska statistika trae 6 sesii. Znaci do koga mi trae za da ne plakjam? Ili kazete kako dq izracunam
Броиш 6 сесии од кога го слушаш, пример ако си го слушала лани октомври, 6та сесија ќе ти е септември в година.
Ако има некој што ќе полага анатомија 1 во среда (редовен или презапишувач) ако може да ми пише во порака да прашам нешто, благодарам однапред
Јас сум моментално прва година на овој смер, можеш ли да ми кажеш нешто повеќе во врска со професорите? Какви се, да ли лесно пуштаат, да ли многу бараат? Да ли имам шанси да положам хемија иако не ги знам задачите?
dali ke mozhe nekoj da go kazhe sopstvenoto iskustvo so polaganje na prv kolokvium anatomija 1, konkretno shto prashuvaat i na shto najvekje da se skoncentrirame?
Јас кога полагав, пред едно 4 год, прво ти дава проф. коска, и треба обавезно да знаеш да ја поставиш, па страни, рабови да кажеш, и проф те подпрашува, а во склоп на тоа мислам и зглоб. После влечеш мислам мускулна група, и артерии/вени/нерви, и кажуваш, за мускули обавезно припои и функција, артериите соодноси… Буквално се може да те прашаат. Со среќа!
Моето искуство: ми кажаа да препознаам коска и да ја земам од кутијата. Кажуваш дали е лева или десна, кажуваш страни, рабови, агли (ако има), елементи. Потоа во склоп на таа коска зглоб некој, а исто така прашуваат и кои мускули на кој елемент точно се припојуваат за таа коска. Потоа преоѓаа на артерија, што васкуларизира, чија гранка е. Нерви (особено што инервираат и моторно и сензитивно), и да покажеш на делот од раката, и гранки на нервите, и каде поминуваат (соодноси). Ништо страшно, само самодоверба.
Дали ќе може некој да ми објасни за јсп картичката бидејќи не сум вадела до сега, ако отидам да извадам сега до кога ќе ми важи (трета год. студент) и дали на почетокот на секој семестар се продолжува или на секоја академска година и која е процедурата за продолжување? Фала многу однапред
Професорите се секој своја приказна и индивидуално е искуството. Воглавно сите се океј и коректни , некои бараат повеќе некои помалку но во секој случај ниеден не пушта на лепе очи што се вика. Испитот хемија се состои од 4 делови т.е 2 колоквиума , 1 практичен и завршен усен испит. На колоквиумите што се од делот неорганска хемија нема задачи, практичниот испит е составен од задачи од практикумот а додека завршниот е од делот органска хемија и основна (дескриптивна) биохемија и може да има по некоја формула да се напише. Без задачите не може да се положи практичниот испит но задачите не се воопшто тешки.
Некој кој го има практикумот по медицинска хемија ако може да ми праќа фотографии од вежбата за олиго и полисахариди pls?
Каде и да одиш исто треба труд да вложиш , јас лично од УГД сум многу задоволна . Да тешко е ама професорите имаат разбирање и знаат да излезат во пресрет.
Дали некој го учебникот от Петрова или некој друг на македонски јазик по Неврологија за медицина во пдф форма? хитно ми е потребно ,позз и фала
Завршив две години на медицинскиот факултет на УКИМ, а потоа направив пауза без да го ставам во мирување. Дали ќе ми се признаат положените испити и дали треба да платам некаква казна?