Дали документите кои се потребни за упис на Општа медицина треба да бидат копии или оригинали? Зборувам за извод и доказ за државјанство. Сеуште нема објавено конкурс, а мене ми е страв дека после нема да имам доволно време да ги извадам!
Ако може некој да сподели искуство со усното полагање по предметот Медицинска Хемија, какви се професорите, што обично прашуваат, како се одвива самото испрашување. Благодарам однапред
Кај проф. Цековска претходно се влечеше ливче на кое имаше 4 прашања, 3 беа од органска хемија и 1 од биохемијата. Има милион комбинации ама претежно се лесни прашањата. Полагавме со писмено раскажување и после 1 саат доаѓаше кај секого и грубо гледаше ако нешто фали потпрашуваше и помагаше.
Мислам можи, најдобро лично да одиш да се информираш во Чаир и Козле, доколку сакаш таму. Јас лично од ГАК за гинеко воопшто не бев задоволен, секој асистент шо побрзо сакаше потпис да ми даде и да се ослободи од мене… Педијатрија не го извршував во ниту една од тие две установи. Изглед се очекува како лани, август-септември…
Здраво, дали некој полагал инфективно кај проф. Марија Цветановска и интерна кај проф. Павлина Џекова Владимирова?
Искуства за фарма завршен? Само од презентации ли се спрема и дали се доволни за писмен завршен и усното? Професорите на усно какви се, што бараат највеќе?
Materijalot od kolokvium git i hepatobilijaren Robins, nefrourinaren skripta (istoto e od i od prezentaciite), CNS i endokrin skripta i prezentacii, dojka prezentacii. Materijalot sto spaga za vo zavrsen od skripta, so toa sto od Robins citav nesto poveke za lokomotoren i tumori na meki tkiva megutoa toa e opcionalno.
Доволни се презентациите. На писменото знаат подетални прашања да дадат, а на усно генерално коректни се сите, бараат да ти е сфатено пред се, прашуваат групи лекови, поделби, механизам за дејство на лекови и сл.
Здраво, Некој што полагал Клиничка биохемија ако може да ми каже за концептот на тестот? Прашања на заокружување, надополнување или есејски... Благодарам ❤️
Ако може некој кој полагал да сподели каква е структурата за завршниот тест по фармакологија и колку прашања има истиот?
Здраво,ке може ли некој кој студира Медицина во Штип да го спушти учебникот по Онкологија со радиотерапија и да ми го прати на маил? многу ми е потребен ! Фала. п.с видов дека не може да се влегува во библиотеката со маил а не сум студентка таму,возможно е само вработени и студенти да имаат пристап до книгите..па многу би ми значело ако некој ја превземе книгата и потоа да ми ја прати на маил,поздрав.
Се влечат две прашања од практикум и две од теорија, прво се полага кај асистент практично а потоа кај професор усно, прашањата се од материјалот од презентации и практикумите, не бараа од практикуми во смисла бројки како што се детално пишувани туку главното, која е целта на вежбата и што се докажало, професорите се ок и коректни
20 прашања се, од кои 2-3 се табели (како прашања на поврзување се всушност табелите, еден одговор со друг да поврзеш), останатите на заокружување, прашањата се за групи на лекови, механизмот на дејство и за некои несакани ефекти во глобала.