Здраво колеги, дали после квадрирање без презапишување, може да се аплицира за стипендија? (општа медицина, уким, стипендија од прв циклус од мон) Ве молам тие што се сигурни да ми одговорат бидејќи добив различни одговори Фала Ви
Здраво, ако две сесии инфективно си кај ист професор, што следи 3сесија, дали има некој ред на професорите или случајни се распоредите и има шанси пак кај исти да сме?
Би сакал да слушнам мислење од колеги кои дипломирале и се стекнале со лиценца, во однос на работа. Моментално сум вработен, меѓутоа изминатава година активнo разгледувам огласи за работа. Забележав дека многу ретко се објавуваат огласи за позиција доктор по општа медицина. Најчесто ги среќавам оние од Неуромедика, кои ги има речиси секој месец; по некој оглас за медицински претставник и многу, многу ретко за матичен лекар во генерациските групи. Додека, огласите на АВРМ забележав дека најчесто се формално објавени, бидејќи сум се обратил за дузина и не сум добил никаков одговор. Ме интересира каде вие барате огласи за работа? Какво е вашето искуство со барање на работа и вработување по струка? Како сте задоволни од платата?
Нема огласи, само тоа ќе ти кажам. И тие што се објавуваат чат пат се проформа. Најчесто веќе има некој таму што работи. Јас веќе откажав надеж дека би работела нешто по струка и тоа да е убаво платено. Бидејќи матичните во близина веќе имаат еден доктор што "работи" и зема цела плата во превод. И им треба некој друг што ќе рмба ама пари на рака дел.
Јас искрено крајно сум разочаран, но помислив да не е до мене, јас да не правам нешто погрешно, можеби не пребараувам како шо треба. Целава ситуација е парадоксална бидејќи од пред неколку години слушам жалби дека нема медицински кадар, дека се затвораат одделенија, болници и сл. Исто така, пред 1 месец, на вести ги слушав од Здружението на Матични Лекари со изјава дека нема да има кој да ги замени, се затворале ординации со пензионирање на долгогодишните МЛ, немало заинтресираност... Не сум сигурен, каква треба да биди таа заинтересираност? Да молиме на колена пред ординации? Навистина чудно...
Не знам што да ти кажам. Пошо мене ни платената пракса не ми ја даваат. А викаат нема кој да работи, нема кој да специјализира. Океј. Еве јас сакам. И сеа што?!? Очигледно треба да размислам за преквалификација ако не сакам да умрам за леб.
Zdravo, dali nekoj znae so kolku poeni e vlezen posledniot lani na opsta medicina vo stip so nacionalnost? I za vo tetovo me interesira so kolku e vlezen posleden i dali voopsto ima golema konkurencija tamu? Fala odnapred
Hello! Ne mozham elektronski da se prijavam na upisi.ukim.mk Mislam deka ima problem so mojot profil. Kade mozhe da se obratam? Fala mnogu!
Здраво, во оваа фб група многу често објавуваат огласи за матични лекари. https://www.facebook.com/groups/541163959839295
zdravo,za ukim 4ta godina koi klinicki izborni predmeti se samo so seminarska bez prezentiranje(optional) i polaganje na predmet?
Здраво имам едно прашање. Сакам да се запишам на медицински Скопје, ама имам 93,247 поени. Слушнав дека ако се наведи дека сакам директно во приватна квота ќе ме примат сигурно, дали некој има искуство со тоа, каде треба да внесам и слично? Ви благодарам!
Најискрено ризик ти е, мислам дека последниве години последните примени во приватна биле со 94-95 во Скопје.
Па чекав 1 недела скоро и вчера забележав дека повторно можам да кликнам join шо значи ме одбиле. Не знам од која причина.