И пред мојата генерација беше истото. И таа пред таа. Само што не се потенцираа толку со интервјуа и глупости. Со ќутанката си станаа првенци. А за годинава поим немам искрено, пошо сум тргната на страна
Точно, затоа реков традицијата продолжува… Впрочем тоа најмногу ме лути, што без срам и перде дополнително се експонираат преку интервјуа, колумни итн. Како сѐ да им е заслужено со тешка и макотрпна работа. Камо да имаше некој новинар да прочепка како навистина се станува првенец на генерација, па да излезат некои работи на виделина. Инаку интервјуто е објавено на Мета.мк.
Здраво, во втора година земав стипендија, но неуспеав да ја задржам поради процент на испити. Сега фатив услов и имам доволен процент на положени испити. Дали е можно повторно да добијам стипендија годинава?
Decki dali moze da slusam anatomija 3 ako nemam polozeno histologia 1 no gi imam polozeno dvete anatomii?
Ортопедија има учебник напишан од професорите кои држат предавање. Хирургија исто се спрема од учебникот специјална хирургија, плус торакална делот од книгата од проф. Кондов. За педијатрија нема учебник на македонски така што учевме од презентации воглавно
Здраво, се запишав на општа медицина на уким , изгледа нема да сум примен, гледам оваа година повторно 200 примаат. На кој смер/струка можам да се запишам за наредна година да се префрлам на општа? Дали има смер каде што ги вреднуваат барем некои предмети? Пример дали можам од стоматологија во Штип да се префрлам на општа во Скопје.
Можеш од Штип општа да се префрлиш во Скопје на општа. Можеш и од стоматологија али мислам поише ќе си искомплоцираш, ќе треба да дополагаш... Сепак различно се учи стоматологија и општа. Незнам како е последниве год. на медицина али јас влегов со проширување на квота , значи не бев во првичните 200 па дипломирав во први 5.
Да но веќе целосно е пополнета квотата во Штип за општа, а стоматологија има слободни. Не би било проблем да дополагам само да не почнувам од прва година... А и дај боже да ја прошират квотата тогаш би требало да сум примен.