Не прошируваат квота веќе години уназад. Оди Скопје на стоматологија и после префрли се на општа. Така ќе ти биди полесно затоа што во прва година се учат предмети исти како и на општа. Веќе ќе влезиш во бубањот со професори, предмети и нивните барања. Предметите ги признаваат.
И стоматологија е пополнета квотата на уким, затоа прашувам за од стоматологија Штип на општа Скопје.
А на кој начин оди префрлањето во втора година? Треба да имаш добар просек или има некои други услови? Бидејќи ако квотата е повторно пополнета в година на општ смер нема да има место за некој да се префрли? И дали од сите смерови можиш да се префрлиш на општ?
Не знаев, ретко се пополнувало стоматологија во прв рок. Тогаш во Штип и наредна година ќе се префрлиш Скопје
Си поднесуваш молба, нема врска тоа не оди во квотата. Најдобро ти е од стоматологија на општа заради испитите да ти бидат признаени, од сестра и да се префрлиш на општа нема ништо да ти е признаено, а не знам ни дали можи така. Најдобра опција е стоматологија
Наидобро да се запишеш во Тетово на медицина и потоа да се префрлиш во Скопје на медицина.Не верувам дека би те трансферирале од Штип стоматологија на општа медицина во Скопје,а за од тетово општа медицина на општа медицина во Скопје знам дека може.
За голема жалост секогаш првенците се врскаџиите...но за каде ке му /и е таа награда ако немаш знаење..ништо.
Според документот од ланската година (конечната ранг листа 2023/2024) на општа медицина - приватна квота биле примени 150 студенти, а на државна квота 100. Дали е можно и оваа година да примат 150 на приватна? Или тие 50 студенти се од англиската паралелка на општа медицина?
Еве го конкурсот 200 студенти примаат оваа година Минатата година беше 100 во државна, 150 во приватна квота Оваа година е намален бројот најверојатно заради барање на професорите поради преголемиот број на студенти
Јас полагав кај неа. Супер професорка, најдобра, прашува повеќе од делот биохемија, те остава да си направиш концепт. Ако види дека нешто не ти е јасно ти помага, дури и ќе ти го разјасни.
Ех чудно, зошто? Во оваа држава ништо нема чудно, особено не кога е во прашање јавна институција. Него, мене ме интересира дали може отпочната специјализација привремено да се стави во мирување? Исто така, ме интересира дали оваа година, навистина ќе се стави мораториум на определени специјализации поради суфицит на кадар?
Zdravo, dali dokumentite od fakultetot mora licno da se podignat posle upisov ili moze nekoj drug da gi podigne?
За општа медицина во втор уписен рок нема слободни места и во Тетово, следи ја нивната страница можеби ќе се ослободи некое место. Воглавно факултетот таму е добар, само што предавањата се на албански, но можеш да полагаш на македонски.
Почекајте, ќе ви кажат на предавања, може нови книги да има. Инаку во книжарата на факс имаш оригинали, а во копирниците копии и поевтино е.
Здраво, ме интересира за префрлувањето од стоматологија на медицина во Скопје, дали има некои предмети што ќе треба дополнително да се полагаат и дали откако ќе се префрлам продолжувам втора година со мојата генерација на медицина или ќе треба од ново да почнувам прва. Исто така дали има опција во текот на прва година да се префрлам на медицина или ќе треба прво да ја завршам годината па потоа да се префрлам?