1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. lemonsana

lemonsana Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    искуства за анатомија 3 колоквиум кај проф. живадиновиќ и проф. чадиковска?:$

2. КлеопатраКлео

КлеопатраКлео Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    6
    Здраво Некој да сподели искуство со полагање Ургентна медицина? Исто така дали строго се водат според поени од тестот?

3. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.156
    Допаѓања:
    5.375
    Зависи кај ќе се паднеш, во главно лабаво е за положување, особено на хирургија.

4. milena.k

milena.k Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    Ima li nekoj pdf anatomija 3 da mi prati?

5. Dr.S.

Dr.S. Нов член

Се зачлени на:
    15 март 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Здраво, полагам за лиценца во декември, дали некој има прашања (одговорени) , материјали и слично да ми прати??
    Како се одвива самиот испит ?

6. Bob12an

Bob12an Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Има ли некој од ТСС/радиолошки технолози што полагал за лиценца во скоро време??

7. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.360
    Допаѓања:
    11.966
    Дали некој има имунологија практикум во пдф?

8. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    Здраво! Ако некој знае и сака да ми одговори, оваа година со колку поени отприлика беше примен последниот на општа медицина. Дали навистина се точни муабетите дека под 95 поени е тешко да се влезе? Од успех ми се сите 5, но не знам што ќе извадам на матура... Меѓу медицина и фармација се мислам, не знам што ќе одлучам дефинитивно, но битна ми е информацијата да знам. И за предмети од матура признаваат само Биологија и Хемија како соодветни така? Проектната ми е Хемија, ама тоа игра некаква улога во бодувањето или не?
    Фала ви однапред :)

9. FridaodaMk

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.360
    Допаѓања:
    11.966
    Не знам точно али 94,95 поени не можи да се најди ранг листата избришана е, не можиш да знаеш предвреме како ќе биди зависи многу од матурата, од пријавените колку поени имаат...Биологија и Хемија се соодветни за медицина. На фармација нема толку голема конкуренција како на медицина, и со помалку поени примаат

На Daisyyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ataneR

ataneR Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    244
    Под 98.5 поена јас би рекла слаби ти се шансите. Колку и да е испод 98 немаше влезено никој овие неколку години од јас кога студирам така да ако сакаш ептен медицина а си со помалку поени пробај Штип за посигурна варијанта па префрли се

11. NenaLuiz

NenaLuiz Нов член

Се зачлени на:
    29 октомври 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    5
    Варираат поените, а и бројот на студенти за кои отвара место факултетот. Супер што си 5,00! Ти останува за матурата да се спремиш најдобро што можеш (почни си порано да учиш). Предметот за проектната не игра улога, ама знам пред некоја година правеле селекција и според темите од проектна (заради короната најверојатно). Битна е матурата сега, кога ќе добиеш резултати ќе се мислиш за факултет ;) 98 поени и над ти е најсигурно, но имам и другарки што со 96 ризикуваа годинава и ги примија, а и со 94 па не ги примија и се запишуваа на стоматолошки. Како и да е со тоа дали ќе те примат сега не се замарај, туку насочи ја целата енергија кон учење за матура! Со среќа! (fingers)

12. lemonsana

lemonsana Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    nema vrska proektnata ne ti dava nekoi dopolnitelni poeni kolku sto znam jas
    najnisko sto bi mozelo da primat e 94/95 se zavisi od uspehot na generacisko nivo
    za matura mozes da odberes biologija/hemija/fizika zavisno od toa najveke sto znaes i vo sekoj slucaj koga ke ucis povekje skoncentriraj se na eksternite predmeti tie najveke moze da te zeznat

13. MeRLu

MeRLu Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво колеги. Прва год. сум на општа,од првите две колоквиумски ми е положено се,е сега ми е страв од третава и како да се организирам.Дали имате некакви совети?

Анатомија ќе ја спремам стандард како и претходно,а Биофизика најверојатно ќе ја оставам за во испитна.

Да ставам приоритет на Хисто или Миф (Физио), за да барем тој услов го тргнам скрос зашо првиот дел ми е положен? Колку време ви требаше да го спремите овој дел од миф? Како го спремавте хисто,бара секојдневно учење како анатомија?

Секој совет и насока се добредојдени.

14. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    Јас сум континуирано одлична, еве се спремам и за матура. Не знам какви поени ќе имам затоа прашав како информација да знам, можеби ќе имам за да влезам можеби и не се зависи од матурата. :)

15. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    На NenaLuiz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Gorskilist

Gorskilist Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    2
    Дали во Јуни може да се запишат изборни предмети? Или само во Септември и Јануари?

17. FridaodaMk

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.360
    Допаѓања:
    11.966
    Само при упис на семестар

18. lemonsana

lemonsana Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Jas na tvoe mesto bi gi polagala anatomija, histologija i biofizika sega, bidejki od biofizika se pagjaat prasanja najveke sto mozes da se skoncentriras e na esejskite. mif delot fiziologija bara chitanje i ucenje i mislam deka mozes da go zavrsis toa vo januari i zaedno so nego da go polagas i vtoriot kolokvium biofizika, sekako e podobro da go podelis materijalot mesto da go polagas kako ispit potesko e. mif porano se pagjale prasanja ama sega ne bas, smeneti se i za nijansa poteski (barem lani bese taka)
    Histologija bara ucenje bidejki se polaga i usno vo sesija (ili pred zavisi kako ke vi go stavat) i bidejki e kompleksen materijal bara povtoruvanje. Najvekje skoncentriraj se na epitelno, svrzno, nervno i muskulno tkivo (srce i mazno najvekje).

19. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    130
    Od koja kniga ucat studentite vo Stip za ispitot po interna medicina? Ako moze da mi kaze nekoj student koj studira tamu? Blagodaram.

20. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    111
    Дали за колоквиум пулмо и реума е доволно да се научат снимени презентации и Михич?