Зависи што средно си, ама па и зависи која година си. Се е хаос, и од година во година се менува се. Ама, онака најопшто можам да ти кажам дека без разлика што средно си, пак ќе ти е тешко без оглед на се, пошто материјалот е доста обемен и во средно не се загребува ни површината на се она што треба да се знае. Знаењето од биологија и хемија може да ти ги олесни само првите неколку теми од предметите Морфологија и физиологија на Клетка, и Хемија, ама понатаму се ќе ти е сосема ново. Совет кој најискрено можам да ти го дадам е, запиши медицина само ако навистина го сакаш тоа, и ако навистина си спремна да одвоиш баеги време и нерви за учење, зошто е долг и макотрпен процес, а на тоа дали и колку ќе бидеш подготвена од средно не придавај толку внимание.
Dali nekoj znae sto se desava na UGD medicinski fakultet ako ti e prijaven ispitot i ne se pojavis na ispit (biofizika - zdenka)???
Радиографска техника 2 го немам положено..(во јуни ќе треба) а во овој семестар до април само тоа слушаме.. ќе биде ли проблем ако нема да одам на факултет тој период,затоа што ќе одам за странство? Затоа што многу колеги гледам отсуствуваат кога сакаат.. па не им било проблем
Fala ti na spodelenoto mislenje. Rabotata e i sto imame vezhbi. Se nadevam deka nema da e problem.. shto znam.. a i vo dilema sum dali utre da i se otvoram na prof. Da i kazam iskreno deka ke odam vo stranstvo ama ne veruvam deka ke naidam na razbiranje.. Inace ke propustam eden kolokvium . Sto bi se slucilo dokolku ne se pojavam ?
Чекај, не разбрав. По прв пат сега го слушаш предметов, или го преслушуваш? Зошто ако го преслушуваш, зависи, на некои предмети кога преслушуваш не мора да присуствуваш. Ама ако по прв пат го слушаш, тогаш вежбите се задолжителни (мислам задолжителни се бар на општа, ама претпоставувам дека е така на сите смерови). И да бидам искрена, не верувам дека ќе наидеш на разбирање. Уво не ги боли за приватниот живот и обврски на студентите, тие само си ја извршуваат професорската дејност. Доколку не одиш на вежби тогаш немаш право на потпис и печат во индекс, а со тоа немаш право на полагање на предметот, па ќе мора да ги колоквираш сите вежби, или евентуално да го преслушуваш предметот. Имај на ум дека пак зборувам дека ова е вака на општа, некои работи можеби се разликуваат, со смеровите не сум баш запознаена. Најдобро ти е да разговараш со тој што е одговорен по предметот, дали секретар, или шеф на катедра.
Изборен запишав Научен труд на 15ти јануари и отогаш немам добиено никаква информација што понатаму. НА студентски прашав дали треба некој формулар да се поплни ми рекоа не. Да одам ли таму кај нив да прашувам како оди? Иако тука прочитав главно семинарска се прави и толку. Ама ве евидентира ли некој?
Isto ko prethodniov semestar, na raspored si pisuvase kolokviumi deka imame ama nemavme.. ne ispadna po rasporedot.. i vezbi ne bas cesto drzat.. koga kako. Vsusnost, pola raspored ni e so rad.teh 2 a nie polagavme toa. I imavme vezbi. I jas stvarno ne znam sto ke polagame i sto vezbi ke imame koga pominavme toa.. a i naslushav od tie shto diplomiraa deka nema da se polaga ovoj predmet. A ovoj vtoriov predmet, prv pat go slusame nov ni e, i odma imame kolokvium vo mart.. ama pak vikam.. ne se znae deka ke se odrzhi. I ako polagaat, jas ke moram na ispit direktno vo juni. Taka?
Ќе организираат 2-3 саати некое предавање колку да се рече (ќе има известување од Имуно во нивната група на фб сигурно) и само тогаш треба да се присуствува. Во јуни се иде само со пријава и индекс по оценка, нишо поише, бар мене така Трајков ми кажа.
Дали знаете кога се активни изборните предмети. Цело време пратам нема ништо достапно, или пак е пполнето
Не се отвораат сите во исто време. Зависи од катедрата, кога како ги отвораат. Се што ти останува е само да следиш кога ќе ги отворат.
Ако има некои од колегите што слушале патофизиологија или познаваат некои од постарите генерации што слушале, дали може практукумот по патофиза да биде копиран, некои од колегите ми спонаа дека во постарите генерации не правеле проблем, па ако може некој да ми потврди дали е тоа точно
Јас поминав без никаков, ни оригинал ни копиран на крај позајмив колку за полагање. Инаку не прават никаков проблем и да е копиран, и воопшто да не носиш.
Дечки, знам дека сте општа ама кажи те ми некој збор-два за биохемија. За 20дена имам колоквиум а книгата е некои 400стр а не гледам некаква соработка од нивна страна.
Може да се стигне да се научи во една сесија?...Мене ме фати малку паника кога видов колку има за учење Анатомија 2 за завршен и се мислам дека нема да постигнам...
Јас кога прв пат ја видов книгата биохемија колкава е, а како што не ми одеше нешто од рака тој предмет, ми одеше да ја фатам и со неа да се отепам а инаку не знам што би ти кажала, зависи кој материјал (кои теми) ви се за колоквиум, тие ќе си седнеш и ќе си ги набубаш, нема друго што. Плус имаш време бре еј, уште 20 дена, пола книга за толку ќе ја научиш збор до збор, не се секирај. Секако дека може да се постигне, ако седнеш убаво да се сконцентрираш на материјалот и да го научиш. И ти правиш муабет за цела сесија што трае месец и повеќе, па тоа е премногу време! Мене ми требаа само два дена за да го спремам завршиот испит по анатомија 3, па сега види ти дали ќе ти е „доволно“ време а плус не знам што се потресуваш толку за анатомија 2 кога е буквално најлесна од сите три.