Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    12.261
    Па не ни знам дали постои повеќе како специјализација, ако сакаш да отвориш ординација не ти треба специјализација

2. Anika2023

Anika2023 Нов член

Се зачлени на:
    24 февруари 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, има ли некој сто студура медицински техничари во Уким. Наредната година планирам да се запишам, па да ме упати за книги. Би ми помогнало мнг. Фала од напред.

3. Special friend

Special friend Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    5
    Здраво, може некој да ми пише шо има положено Микро 2 ?

4. GoodnightMoon

GoodnightMoon Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    60
    Јас сум млада лекарка која што само што зеде лиценца за работа. Гледав пред некој ден на ТВ како најавуваат дека ќе имало набрзо јавни конкурси за вработување низ установите во државата. Ќе биле наменети само за специјализанти кои се моментално на специјализација? Некој поупатен да каже како ќе се одвива сето тоа? Дали ќе бидат конкурси стриктно само за специјализанти или ќе може да се пријавуваат и општи лекари? Или пак тоа ќе бидат различни типови на конкурси? Еден колега ми рече дека на јавен конкурс може да се пријави кој што сака, но дека на овие конкурси и покрај тоа, планирале да дозволуваат да се пријавуваат само специјализанти. Дали ќе има други конкурси, стриктно за општи лекари кои не се специјализанти? Прашувам бидејќи имам шанса да се вработам како матична лекарка во приватна амбуланта, но од мене бараат да потпишам обврзување дека ќе работам барем една година во приватната амбуланта. Па сега сум малку збунета околу што да правам...

Благодарам однапред.

Последна измена: 27 февруари 2025
  5. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    6.144
    Зависи како ќе гласи огласот, ако гласи за доктор на специјализација ќе може да аплицираат само тие што се тековно на специјализација.
    Ама не значи дека нема да има плус огласи за општи лекари, така да ако си решена за на државно не потпишувај никакви обврзувачки договори.

6. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    13.839
    Откако дојде на власт оваа влада, најави вработување на 600 тековни приватни специјализанти во јавното здравство. Од кои 300 веќе требаше да се вработени во 2024, а останатите треба во 2025г.

Е арно ама, досега никој не е вработен. Пред скоро имаше најава дека вработувањата за првите 300 специјализанти, каде предност ќе имаат оние од погорните години, ќе започнат за скоро и дека доцнат поради задоцнета систематизација на кадарот од ЈЗУ.

Прашањето ти е инаку многу добро, бидејќи на јавен конкурс можи да се пријави било кој, а не само приватни специјализанти, иако тие викаат дека ќе вработуваат само прив. специјализанти. Инаку огласот, не можи да гласи конкретно само за приватни спец, тоа е противзаконски, барем јас така знам.

Воедно, се шушка дека вработувања во ЈЗУ, нема да има се до локалните избори во октомври. Колку е точно ова, не знам, но ако добро се сеќавам вработувањата се веќе два пати одложени. Требаше да бидат во 09.2024, па ги одложија за 01.2025, па за 03.2025 и сега како шо кажав се зборува дека пак ќе бидат одложени за по 10.2025.

На GoodnightMoon и Glowy им се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    6.144
    Не е точно, ко имаше пред години за кофинансирани, беа наменети само за приватни специјализанти.

8. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    13.839
    Ете тоа не го знаев.

Тоа го пишуваше и во самиот оглас, дека се конкретно само за нив?

9. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    6.144
    Огласот беше само за приватни, ама гласеше као за кофинансирани специјализации не памтам точно, пред скоро 10 години беше.
    Беа објавени места и колку проценти ќе ја кофинансираат, а мораше да се достави и потврда за запишана специјализација, со тоа што мислам дека тие што беа при крај со специјализација добиваа повеќе поени, така нешто.

На GoodnightMoon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. мацааа123

мацааа123 Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Здраво, како се полагаат предметите семејна, социјална, судска и трудова медицина? Исто така, ме интересира после земање на лиценца, дали воошто има вработувања на општи доктори во државни установи за да може да се земе државна специјализација и кои се криттериумите за истото?

11. koni4_

koni4_ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    5
    Ако не сме платиле семестар до сега треба некоја казна да платиме

12. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    12.261
    Мислам 1000денари е казна

13. SunnyBanani

SunnyBanani Нов член

Се зачлени на:
    18 јануари 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Процес на отпишување како оди ако може инфо?
    Фала.

14. Hera L

Hera L Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    59
    Топла препорака размисли двапати пред да се отпишиш особено ако си на општа медицина. :) Можеш да почекаш пред да се отпишиш да бидиш сигурна дека тоа го сакаш да ги ставиш во мирување некој месец.

15. GoodnightMoon

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    60
    Според Закон за здравствена заштита како што гледам нема член за вработување на специјализанти, но има некои посебни услови за вработување кои може да бидат специфицирани само во систематизации. Не го разбирам овој дел посебно како би можел да биде применет за специјализантите, но од друга страна не знам како изгледа еден документ за систематизација. Јас сум во голема дилема што да правам.:(

16. GoodnightMoon

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    60
    Во Скопје ова?Како што знам според закон, доколку некој кој е веќе на приватна специјализација и во меѓувреме се вработи на државно како општ лекар, може да поднесе барање установата да го превземе и да се префрли како државен специјализант. А за оглас на кој конкретно можат да се пријавата само приватни специјализанти, прв пат слушам за тоа, ама најверојатно може. Само ме збунува тоа што нема никаков член кој го специфицира тоа во Закон за здравствена заштита.

17. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    6.144
    Во Македонија.
    Прогуглај ќе ти излезе.

На GoodnightMoon му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sweetdesires7xo

sweetdesires7xo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    29
    Дали е морално да се знае да се боцка им/ив и да се става инфузија и дали ако не,претставува пречка при вработување? Прашувам за студенти на општа мед.

19. GoodnightMoon

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    60
    Што конкретно да прогуглам? Не те разбирам. На страната на Министерство за здравство имало нешто или на некој од сајтовите за вести?

20. дипломска

дипломска Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2025
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Ве молам кажете ми ја процедурата за проверка на плагијат, како можам да проверам и кој % е дозволен?