Не знам што не ти е јасно. Тоа беше конкурс за кофинансирани специјализации пред околу 10 години, тогаш и толку. Не постои закон за вработување на специјализанти/доктори. Има услови и критериуми. Имало еден куп огласи од приватни установи кои барале специјализант од конкретна област. Тоа што ти го пишуваш е трансфер од приватна во државна специјализација кое по закон мора да е така ако некој што почнал приватна специјализација се вработи во државно здравтво.
Ти благодарам за советот, секако дека е важна и битна одлука и треба размислување. Ме интересира процедурата и постапката како оди се тоа, дали нешто се плаќа и колку, дали се чека итн. Доколку некој има инфо би ми било добредојдено. Благодарам
Дали мора да се носат кломпи во хируршка сала или може да носиме патики (посебно наменети за во сала), бидејќи секако се ставаат каљачи одозгора?
За која работна позиција прашуваш? Како мед сестра или лекар? Еве јас, пред да се вработам не знаев. На општа медицина, никој ниту ни покажал, ниту нѐ научил, барем такво искуство има јас, не зборувам за сите. Откако се вработив, сѐ од тоа научив, а и многу други работи шо требаше да ги знам, а не ги знаев благодарение на “квалитетот” на праксата шо ја добив.
Мислам дека можи, ако не се сменило нешто, оти јас носев. За жал каљачи немаше секаде, пред 4-5г, сега не знам како е. Најинтересно ми беше шо, нас студентите, нѐ гледаа како да сме дошле од Африка со Ебола. Додека, кога ќе видев како изгледа и се однесува дел од останатиот персонал во сала, косата ми се креваше.