Ke moze li nekoj koj studira vo medicinski fakultet Stip da mi pise privatna poraka. Imam molba da ja spusti skriptata ot Andrej Petrov po dermatologija ot bibliotekata na web sajt ot UGD Stip I da mi ja prati na mail ako moze Mnogu mi e potrebna ! Fala Vi mnogu.
Неколку дена пред нова година… Мислам на 28.12.2024. Инаку дали на некој му се случило да добие мејл од централната мед библиотека за истекување на рок на изнајмена книга, а притоа ништо да не зајмил? Предмалку ми стигна таков мејл, а јас со години не сум изнајмил книга од таму, веќе и дипломирав пред неколку години…
Дали може платената пракса што е услов за специјализација да се изврши во Скопје наместо во градот по лична карта?
Може ли колегите од лани да споделат кој датум беше за полагање интерна во сесија и кога истакнаа списоци со професорот колку време пред испит?
Јас кога аплицирав за таа пракса, пред неколку години, можеше, но во Скопје многу подолго се чекаше да те повикаат отколку во помалите градови.
Moze nekoj od kolegite da kaze na kakov princip se prasanjata Ginekologija i Hirurgija za kolokvium dali samo na zaokruzuvanje i kolku se na broj? I od kade e najdobro da se spremaat istite dali se dovolni prezentaciite?
Здраво дали некој може да сподели искуство со патофиза 1 колквиум полагање какви прашања даваат и ако случајно има прашања да ми испрати ве молам поз
Здравоо полагам микробиологија за неколку дена прв колоквиум, па ме интересираше, дали прашањата од лански генерации се паѓаат и дали можеби некој од Вас, ги чуваат? Обично си учам од книга ама немам време да научам сега се’ па секакви прашања или помош ќе ми е супер.
Ве молам некој да ми дадете совет и ваше мислење и искуство, бидејќи се двоумам за молекуларна биологија со генетика, фармација и општа медицина, ама некако фармацијава за сега помалце ми е во опција
Здраво на сите, прва година сум на Општа медицина во Штип, оваа година имам во план да се префрлам во Скопје исто на општа. Конкретно ме интересира дали воопшто е возможно префрлањето од УГД на УКИМ и доколку е каде треба првично да се обратам, која е потребната документација и дали бараат некои посебни услови како просек од прва година или слично. Доколку е некој е запознаен со оваа тема ве молам да ме информира.
Имам колеги што се префрлија така да можно е. Најверојатно се префрлаш околу август месец и треба во Скопје да се обратиш на студентски прашања да ти објаснат што како. Некои предмети се признаени други ќе треба да слушаш/преполагаш (хисто 2 знам, психологија). Прашај и кај вас на студентски можеби и тие ќе знаат што како.
Некој да не знае што се случи со овие конкурсите со кои ќе вработуваа приватни специјализанти на државно? Скоро 2 месеци се објавени и мислам дека се сеуште нема резултати? Или има и не ги објавуваат јавно? @Waverly Raven да не знаеш нешто околу ова случајно?
Јас колку што знам не објавуваат јавно резултати, евентуално може само да имаат објавено во инстутуцијата каде е огласот, некаде да ги имаат истакнато, ама и за ова не сум сигурна.
За жал немам информации, но како шо кажа колешката пред мене, не објавуваат резултати по весници и сл. Единствено шо разбрав е дека и во овај случај работите функционираат со врски. Нели требаше да вработуваат спец кои се при крај со специјалзацијата, епа фала богу поради врски ќе влезат и многу од прва-втора година.
Да, да знам тоа дека не објавуваат јавно. Мислев да не знаете некој лично да ви кажал дека го примиле на работа преку овие конкурси?