Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. zaki96

zaki96 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    114
    Ти благодарам. Но сепак нема логика да дозволуваат повеќе да слушаш и повеќе оцени да добиваш ако на крај во диплома само 3 ти ги пишува, за џабе сме ги бирале другите.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Ке иде ли за брзо у пензија Чакар? Кој ке го наследи ако би? Може тој идниот оценки да ни даде по брза постапка?

3. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Nope :D

4. littlemonster765

littlemonster765 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Девојки, дали знаете каде се објавува конкурсот за стипнедии од АЛКАЛОИД, односно Фондација Трајче Мукаетов. Знам дека е некаде во септември ама не знам каде го објавуваат конкурсот?

5. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Кој ви предаваше мед. психологија?

6. SaraTrajkova

SaraTrajkova Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    22
    dali nekoj ovde ima 1god na opsta da mi kaze od koj ucebnik e najdobro da ucime histologija 1 od prof. nevenka?

7. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Како мислиш од кој учебник за хисто 1 од Невена* ??

8. SaraTrajkova

SaraTrajkova Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    22
    NevenKa* i e imeto na profesorkata, no ni predlozi poveke knigi i jas ja imam od M.Ros, no nekoi raboti sto gi ima vo nejzinata prezentacija gi nema vo ucebnikot pa zatoa prasuvam ako ima nekoj na UGD da mi kazi koj e najdobar ucebnik dali od luiz, liljana, nada?

9. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Тие што се медицински на УКИМ за изборен предмет-Терапија на болка нешто да ми се пише дополнително?
    Кој знае како оди полагање/оценки?

10. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    На Уким се учи само од нејзината книга заедно со Миленкова што и е пишувана.
    Meanwhile :emo:

Прикачени фајлови:

• h.png
      h.png
      Големина на фајлот:
      37,6 KB
      Прегледи:
      44
  11. zaki96

zaki96 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    114
    Девојки некоја искуство како се учи и полага Прва помош изборен?

12. BlueBirdy26

BlueBirdy26 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Дечки да ве прашам нешто, од искуство вака, колку сте слободни преку лето и дали би имал некад можност и слободно време да идам на она Ворк ен Травел? Баш ме интересира дали уопште е возможно такво нешто на општа медицина/?

13. MsMayaM

MsMayaM Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    128
    Дури не фатиш услов за 4та година, не помислувај на такво нешто! Кога ќе си 4та исчисти си ги со време испитите (па и да ти остане еден, два нишо страшно) и можеш да идеш. Исто и во 5та можеш. Тоа ти се две единствени опции(шанси). :)

14. BlueBirdy26

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    А чекај малку, што сакаш да кажеш дека цело лето буквално ќе ми биде зафатено од учење и пракса или??

15. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    @BlueBirdy26 На медицина си, општа и тоа. Ако идеш за УСА не рачунај дека ке се вратиш пред Септември т.е. Октомври. Тука губиш две испитни сесии, не знам дали имате пракса ама ако не си положиш на време тешко дека ке фатиш услови.

16. BlueBirdy26

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Па тоа прашувам, значи и преку лето има испити? Иначе знам за УСА се што треба и тоа ми е план да идам, ама ми се коси ептен со општа медицина

17. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Имаш јунска и августовска сесија, тоа што не си положила од прв семестар мора да положиш сега или јуни или август, во спротивно ке треба да презапишуваш.

18. BlueBirdy26

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Аха, у случај на некое божјо чудо, да положоиш се без да паднеш ни еден испит, значи ти останува слободен јули и август и септември? Иначе машко сум :D

19. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Да, така е но рачунај крај на септември не почеток :)

20. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Јунска сесија почнува негде при крајот на мај но трае до 15 Јули. Августовска почнува на 15 Август, завршува на 15 Септември. А рачунај дека во првите две години мораш да извршиш пракса во времетраење од 45 работни денови плус на крајот на втора година- имаш државен испит од Лекарска Комора. Во првите 4 години немам слушнато досега некој да ризикува студиска година за Work&Travel баш ради тоа што скоро секој предмет е услов за неколку други предмети, а на општа едвај се постигнува во 3 сесии да се положи, камоли самоволно да си скратиш 2 сесии.

Колку што сум запознаена, за УСА се оди крајот на мај негде, што значи дека од старт не ја фаќаш јунска сесија, а се враќаат негде околу Септември што значи Августовска исто ја губиш, така да нема да можеш да пристапиш на завршните испити со што и да исчистиш зимски семестар у Јануари, летниот ќе го изгубиш без разлика на положените колоквиуми.

Ова ми зборува и дека не си изгледа баш запознаен како се полага на општа медицина па на кратко ќе ти објаснам зашто не е изводливо. Имаш три колоквиумски со што ако ги положиш колоквиумите по сите предмети, добиваш право да пристапиш на задолжителен завршен испит по секој предмет во сесиите. Завршниот испит се состои од писмен дел кој ако го положиш-> одиш на усен испит кај професор и тој ако го положиш -> идеш на практичен испит. Редоследот не е ист кај секој предмет но во суштина така се одвива. Рачунај дека во семестар имаш по 7,8 предмети од кои до 4та година ниеден не е двосеместрален. Од 4та веќе има огромни двосеместрални предмети што и да ти остане некој веќе нема страшни услови и поинаку е, па тука некад си дозволуваат и за УСА да заминат и да ризикуваат година.

На BlueBirdy26 и *Amethyst* им се допаѓа ова.