Zdravo, dali ako nekoj od tuka e vtora godina moze da mi prati ako ima izvestuvanje kako se odvivaat narednava nedela vezbite imunologija, so ogled na toa sto za ovaja nedela bea otkazani? Ako ima nekoe izvestuvanje da mi go prate vo poraka, fala!
Здраво годинава сум матурантка и сакам да се запишам на мед.факултет во Скопје. Ако може некој од студентите да споделите ваше искуство во врска со уписот и самите студии, благодарам
Dali za neonatalna medicinska sestra treba da izberam medicinska sestra specijalizirana za intenzivna nega ili akuserka?
Медицинска сестра специјализирана за интензивна нега е повеќе насочена кон одделение за интензивна нега (кај нас попознато како КАРИЛ) а може да работи и во неонатална интензивна нега. Акушерка исто така работи во неонатална интензивна нега но и во други оддели. Обично акушерки има каде што има и породилни одделенија а на детски одделенија и неонатална интензивна нега во склоп на нив работат медицински сестри како што е на детска клиника на пример. Со двете професии може да се работи истото но доколку сакаш работа исклучиво со деца и бебиња , акушерка е подобар избор.
Здраво сакам да прашам некој да ми каже некој совет што да правам, веќе не знам каде да се обратам и да се искажам затоа би сакала овде. Значи вака јас пред 4 години завршив средно медицинско училиште (смер медицинска сестра), имав многу голема желба после тоа да се запишам на општа медицина, ама не ме примија на општа (УГД Штип), како втора опција ставив медицинска сестра (ВЗШ на истиот факултет - Гоце Делчев) таму бев примена. Тие тригодишни студии (ВЗШ за висока сестра) ги завршив без проблем со висок просек, секоја година наградувана со стипендија поради висок просек, на пракса кога одев голем дел од асистентите и професорите доктори ми велеа 'Што бараш овде во сестрите, имаш големо знаење и штета е запиши се на општа медицна." Инаку да напоменам истите асистенти и доктори што предаваа на сестрите предаваат и на студентите по општа медицина, и дел од нив препознаа дека штета е бидејќи сум капацитет да останам како медицинска сестра. Тој поттик од нивна страна, тие убедувања направија во мене да се разгори желбата повторно за општа медицина и јас сама сум свесна дека можам и сакам, и оваа година откако дипломирав на УГД за сестра, веднаш во август аплицирав повторно на општа медицина, на мое најголемо разочарување повторно одбиена и во државна и во приватна квота, тоа што имам завршено за висока медицинска сестра на истоимениот факултет, ништо не ми помага во бодовите или да ми даде предност. Навистина се разочарав многу, инаку поените што ги имам од средно и од матурата, не се лоши, зборот ми е најголем проблем имав со математика, физика, хемија, па во прва година средно дури и професорот по физичко за крај година ми го наруши просекот со пониска отцена, и тој просек од прва година многу ми влијае инаку трета и четврта година ги завршив скроз одлична, во втора година имав само две-три четворки, (повторно математика и физика), инаку уште од средно медицинско по стручните предмети секогаш сум била капацитет и сум ја имала најголемата отцена, што да правам кога математика и некој други слични предмети не ми одат, сите не можеме да бидеме капацитет по се. Државната матура ми е супер исто така. Најкриво ми е тоа што некој што се запишуваат ги примаат со просек што не е заслужен и добиен "преку врски," кај мене сите отцени од средно се заслужено добиени без никакви врски, и навистина се чуствувам многу лошо кога размислувам за мојата ситуација инаку бодовите не ми се лоши имам над 90, сепак конкуренцијата е многу голема. Оваа годона повторно сакам да аплицирам што е навистина реткост мојата генерација сега што дипломиравме за сестри веќе се вработуваат а јас сум подготвена да вложам уште 6 години за да станам доктор, бидејќи навистина сакам и можам. Прашањето ми е ајде кажете ми дали има некој со вакви поени што успеал да влезе во приватна квота? Некој совет (иако знам дека се е до конкуренцијата и генерацијата) ама ете вака чисто да се искажам
Да пробаш да се запишеш на Тетовскиот универзитет па потоа трансфер на УГД или на УКИМ во Скопје? И јас бев во многу слична ситуација како тебе само различна насока. Завршив пред 5 години насока медицински лабораториски техничар и имав желба за општа медицина. Арно ама не ме примија на УКИМ (за УГД немав услови да аплицирам) и запишав тригодишни студии по медицинско лабораториска дијагностика во Скопје. Ги завршив без проблем со висок просек во предвидениот рок и добив неколку коментари од професори дека сум требал да одам на општа медицина. Сега веќе сум вработен по струка во ЈЗУ и искрено си ја сакам работата, можеби ако би имал услови би размислил за втор факултет но мислам дека финансиски нема кој да ме издржува а сепак патот е долг и трнлив (6 години за доктор по медицина па потоа уште 4 до 6 години специјализација , борба за вработување итн...) Искрено мене тие изреки "што бараш меѓу сестрите или меѓу лаборантите" ми се несмислени со оглед на тоа што сите ги сведуваат на исто ниво иако и меѓу другите профили има квалитетни и неквалитетни кадри. Да не зборувам за тоа дека за медицинските сестри и други профили само во нашава ВУКОЈЕБИНА не се нудат академски студии и можност за академски напредок (магистерски , докторски студии по сестринство итн...) и со тие тригодишни студии те ограничуваат во секој обид да напредуваш. Сестринството е доста одговорна професија која што треба да биде автономна (сестрата да може да извршува одредени сестрински манипулации без потреба од доктор и да донесува клинички одлуки) и исто толку важна како доктор. Да имавме таква можност за едукација би те посоветувал да се посветиш на сестринството бидејќи и те како ни требаат квалитетни сестри со соодветно образование. Но знаејќи во каква држава живееме општа медицина од секој аспект е подобра од тригодишните стручни студии (или како што народов популарно ги нарекува ВИША школа , иако нели не постои вишо образование повеќе) со кои немаш никакви ингеренции освен разлика во платата од тие здравствени работници со средна стручна спрема.
Zdravo, me interesira kako odi procedurata za diplomski trud na medicinski ugd? Koga se prijavuva tema,koga se brani diplomska? Dali imate preporaka za mentor? Nekoj sto dava materijali?
Zdravo dali nekoj znae izbornite predmeti kolku sesii imame pravo da gi polagame, t.e kolku vazi eden izboren. Dali ako sum go zapisala sega vo oktomvri mora da go zavrsam vo ovaa sesija? I dali ima nekoj iskustvo ako go ima zapisano predmetot no prof ne saka da go odrzuva, dali go menuvaat vo dekanat ?
Дали некој би сакал да ми каже совет во однос на предметите од 5та година на уким општа медицина, што да полагам приоритетно, како да се справам со големите предмети како на пример хирургија, гинекологија и исто во однос на ургентна медицина како изгледа усното полагање и од каде се учи? Предметите се огромни според официјалните книги а времето е прекратко, би ви била благодарна ако некој ми каже совет како да постапам, доколку сакате слободно напишете ми во приватна порака <3
Здраво . Имам завршено средно фармација . Сакам да продолжам на медицина . Само една работа не сакам а тоа е работа со игли . Дали на факултет има такви вежби или тоа повеќе во средно?
Како доктор по медицина , од делот на интервенции нема да имаш многу работа со игли но може да се наложи под одредени услови да знаеш одредена манипулација. Обично докторите не учат такви манипулации освен по лична желба. Работа со игли има другиот медицинскки персонал како лаборантите и медицинските сестри. Како лекар не треба да имаш одбивност од игли бидејќи тоа е најмал проблем во однос на тоа какви се дијагнози, пациенти , состојби се среќаваат секој ден низ болничките лавиринти. Како медицинар треба да имаш "желудник" за многу работи низ студирањето.
Zdravo. Koja e procedurata za odenje na platen staz i dali e uslov za specijalizacija? I ako ima nekoj od Kumanovo me interesira kade vo Kumanovo se odi na platen staz nekoi velat vo ured (vakcinacija), drugi urgenten, treti brza pomos? Dali treba da odam vo ministerstvo za zdravstvo ili treba prvo da odam vo bolnica? Ps. Od postari kolegi dali da odam na platen staz i odma da si baram rabota vo pzu? (Nemam nikakva konekcija, nitu partiska, nitu familijarna za bolnica)
Zdravo, dali ima ogranicuvanje kolku krediti smeam da zapisam vo semestar? Bidejki planiram da prezapisam 2 predmeti i so toa go nadminuvam limitot sto go dava na iknow, no vo studenski moze da popravat?