Здраво, дали ќе може некој да сподели искуство Микробиологија 1 и Патолошка физиологија 1? Ви благодарам.
Zdravo znam deka temava ne e za tuka no ve molam ako znae nekoj neka mi kaze,zavrsiv sredno medicina laborant sega sakam da zavrsam kurs za instrumentarka no neznam kade i sto treba i dali voopsto moze so smer laborant
Од академската 2027/28 се планира формирање на нови тригодишни стручни студии за парамедици или народски кажано техничари во итна медицинска помош. Програмава е боли глава , за тригодишни студии напредна Патофизиологија , Фармакологија и пресметување дози , Интерна и Хирургија како и др клинички дисциплини интегрирани во повеќе предмети. Со завршување на овие студии т.н парамедици ќе имаат право самостојно да реагираат при различни повици на итна медицинска помош со тоа што ќе можат да аплицираат интравенска терапија , различни лекови во ресусцитација, да вршат тријажа и згрижување на политрауми и слично. Како побогу ова се во тригодишна програма и како би функционирало во пракса кога знаеме какви се критериумите за упис а бога ми и за полагање испити кај ТСС. Ова теоретски звучи убаво бидејќи секаде во светот во амбулантните возила има ваков кадар но во пракса кај нас реализацијата е малку дискутабилна. https://medf.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2026/03/ТСС-парамедици-1.pdf
ако ти се учени колоквиумите по анатомија, завршниот се спрема за кратко време највеќе 2 недели. ако некој колоквиум не ти е убаво спремен тогаш повеќе. хистологија 2 е пообемен и треба повеќе време 2-4 недели зависно од твојата брзина на учење.