Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    7.449
    • Ве замолуваме да пишувате на кирилица.
    So odlicen uspeh no so cetvorki moze li da se zapise na medicina?

2. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    @Ајнштајн-ка помеѓу општа медицина и електро е огромна разликата, така што мораш најпрво да седнеш и добро да размислиш што поточно те привлекува, и што повеќе сакаш да учиш и понатаму да работиш.
    Да ја надоврзам и @Yellow456 - не се сите работи најјасни, и не сите работи можете да ги разглобувате, објснувате и поврзувате на едноставен начин. За жал кај нас, наместо на пракса, медицината е сведена на купишта беспотребна теорија, од која голем дел сакаш-неќеш мораш да седнеш и да ја набубаш на памет, и да не речам ама потоа за ден два ќе ти летне од умот. А што е тешко, тешко е. Доколку сте спремни на мноооогу учење, бидејќи без разлика од кое училиште доаѓате, воопшто не е слично, и доколку сакате да губите нерви, и многу, многу време дури да завршите, но најважно од се - доколку ја сакате струката, тогаш запишете се. Но пак ќе напоменам, предходно добро размислете дали навистина го сакате тоа.

@mira.mira зависи колку четворки се во прашање, а плус тоа најголем удел врши успехот на матура. Доколку оценките и перцентилите на матура се прилично високи, и доколку има добри бодови (повеќе од минимум 93, да речеме), тогаш би влегла, макар во приватна квота. Но доколку се работи за многу четворки, зависи тие колку ќе ги спуштат поените, а секоја година е различен критериумот и конкуренцијата.

Последна измена: 6 април 2017
    На LovelyGirl, Yellow456, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Јас се мислев да го изберам тој предмет ама ми рекоа дека професорката е терсене и се премислив. Како се договпривте да полагате ви даде ли материјали?

4. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Минатата година примија се и сешто и на УГД и на УКИМ.До душа на УКИМ имаа повисок критериум последниот мислам дека со 60 и некој бод влезе.Постојат големи шанси да те примат !

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yellow456

Yellow456 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    120
    Работата кај мене е шо сум рамнодушна и кон електро и кон медицина затоа шо јас ако би ги следела соништата би требало да се запишам на ликовна академија, ама со оглед на тоа колку се почитувани и каков живот водат поголемиот дел од уметниците воопшто не доаѓа во предвид. Па гледам на овие два факултети со сигурност како најперспективни. А инаку мене ми е сеедно, нема да ми е проблем да бубам теорија ниту задачи. Сега сум 2ра гимназија и никогаш не сум поминала со ниедна 4ка, па можда нема со задоволство да учам ама веројатноста да се вработам ќе биде поголема.

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.746
    Допаѓања:
    40.208
    Мојот совет е доколку си гимназија средно, да се запишеш на електро факултет. Основата на медицината се учи уште во средно. Едно девојче доаѓаше на пракса во болницата, беше прва год. општа медицина, идна докторка, не знаеше како се мере крвен притисок, што е срамно нели. И двата факултета се тешки, медицинскиот е со повеќе години, па специјализација после, многу е. Ако не го сакаш она што го учеш, џабе ти е, само повеќе ќе се измачуваш со учење. А и не знам во кој град планираш да се запишеш медицина, ако се одлучеш за неа, нели. Во Штип скоро и да нема никаква пракса, што е многу лошо, зашто праксата е многу повеќе битна од теоријата, оти тука 2 и 2 не се секогаш 4, па не можеш секогаш според теорија да одеш. Во Скопје мислам оти имаат повеќе пракса и вежби. За електро не знам како е, но верувам дека е исто така тешко. Во секој случај и двата факултета немаат допирна точка еден со друг.

На Yellow456 и mira.mira им се допаѓа ова.
  7. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Колку изборни смееме да избереме во еден семестар? Само еден? За општа медицина конкретно прашувам.

8. sara3

sara3 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    384
    Дали има за медицински лаборант во Скопје?

9. zaki96

zaki96 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    114
    Мислам дека во Скопје има лаборант само во средното, а факултет само во Штип.

Прва помош изборен, знае некоја што се прави, даваат ли за учење?

10. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.758
    Во семестар можеш да имаш најмногу 9 предмети со си задолжителни и изборни, ти можеш да ги пријавиш сите 3 изборни, ама види да ти се усогласени со задолжителните
    Може да ми кажете разлика меѓу кариотип и кариограм?

Последна измена од модератор: 22 јуни 2017
  11. NYC

NYC Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2015
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    108
    Здраво дечки! Оние кои сте студенти на Медицински факултет, сакам да ве прашам околу Еразмус. Дали се реализираат овие студентски размени и какво е вашето искуство?

12. evvgg_K

evvgg_K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2016
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    33
    Сакам да се запишам на медицина во скопје но во прва и втора година не бев со сите петки а трета и четврта сум со сите петки дали имам шанси да влезам во државна квота?

13. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Зависи колку оценки не ти биле 5 (и дали биле 4 или 3), од тоа каков ќе ти е успехот на матура, како и од тоа колкава ќе е конкуренцијата годината кога ќе се запишуваш.
    Во глобала секоја година конкуренцијата е премногу голема за општа медицина на УКИМ, па не би било ништо чудно и да те примат, но во приватна квота.

14. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    85
    Медицина редовно или вондрендно? Што мислите како е подобро?

Кога се уписите?

15. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    Нормално редовно! Имаш вежби, посета во одделни делови од болнициве.. Како тоа вонредно, не е ова економски па ај не мора постојано присуство. Не е баш плукни залепи медицинскиов, ако работиш или немаш вишок време да му посветиш, ич не се ни запишувај.

На AURUA и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. SaraTrajkova

SaraTrajkova Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    22
    Здраво, прва година сум на општа медицина во Штип и сакам да прашам дали некој знае како да ја реализирам праксата и од каде треба да купам дневник за пракса?
    Дали нешто се плаќа и дали треба самата да ја однесам потврдата во болница, дали потврдата треба да ја однесам за печат некаде или не?
    ВЕ замолувам некој да ми објасни околу праксата што како е:)

17. allice

allice Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2017
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    5
    Јас знам дека сеуште се полага матура.

Само нешто ме буни, дали во јуни/јули има уписи за факултет или првите уписи се во август.

18. WinterGirl16

WinterGirl16 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2014
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    651
    Во август

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  19. allice

allice Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2017
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    5
    Ок, фала за инфо

20. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    До постарите колеги: дали колоквиумите по хигиена може да поништат и преполагаат? И ако може, кај кој професор може да се направи тоа?