@Ајнштајн-ка помеѓу општа медицина и електро е огромна разликата, така што мораш најпрво да седнеш и добро да размислиш што поточно те привлекува, и што повеќе сакаш да учиш и понатаму да работиш. Да ја надоврзам и @Yellow456 - не се сите работи најјасни, и не сите работи можете да ги разглобувате, објснувате и поврзувате на едноставен начин. За жал кај нас, наместо на пракса, медицината е сведена на купишта беспотребна теорија, од која голем дел сакаш-неќеш мораш да седнеш и да ја набубаш на памет, и да не речам ама потоа за ден два ќе ти летне од умот. А што е тешко, тешко е. Доколку сте спремни на мноооогу учење, бидејќи без разлика од кое училиште доаѓате, воопшто не е слично, и доколку сакате да губите нерви, и многу, многу време дури да завршите, но најважно од се - доколку ја сакате струката, тогаш запишете се. Но пак ќе напоменам, предходно добро размислете дали навистина го сакате тоа. @mira.mira зависи колку четворки се во прашање, а плус тоа најголем удел врши успехот на матура. Доколку оценките и перцентилите на матура се прилично високи, и доколку има добри бодови (повеќе од минимум 93, да речеме), тогаш би влегла, макар во приватна квота. Но доколку се работи за многу четворки, зависи тие колку ќе ги спуштат поените, а секоја година е различен критериумот и конкуренцијата.
Јас се мислев да го изберам тој предмет ама ми рекоа дека професорката е терсене и се премислив. Како се договпривте да полагате ви даде ли материјали?
Минатата година примија се и сешто и на УГД и на УКИМ.До душа на УКИМ имаа повисок критериум последниот мислам дека со 60 и некој бод влезе.Постојат големи шанси да те примат !
Работата кај мене е шо сум рамнодушна и кон електро и кон медицина затоа шо јас ако би ги следела соништата би требало да се запишам на ликовна академија, ама со оглед на тоа колку се почитувани и каков живот водат поголемиот дел од уметниците воопшто не доаѓа во предвид. Па гледам на овие два факултети со сигурност како најперспективни. А инаку мене ми е сеедно, нема да ми е проблем да бубам теорија ниту задачи. Сега сум 2ра гимназија и никогаш не сум поминала со ниедна 4ка, па можда нема со задоволство да учам ама веројатноста да се вработам ќе биде поголема.
Мојот совет е доколку си гимназија средно, да се запишеш на електро факултет. Основата на медицината се учи уште во средно. Едно девојче доаѓаше на пракса во болницата, беше прва год. општа медицина, идна докторка, не знаеше како се мере крвен притисок, што е срамно нели. И двата факултета се тешки, медицинскиот е со повеќе години, па специјализација после, многу е. Ако не го сакаш она што го учеш, џабе ти е, само повеќе ќе се измачуваш со учење. А и не знам во кој град планираш да се запишеш медицина, ако се одлучеш за неа, нели. Во Штип скоро и да нема никаква пракса, што е многу лошо, зашто праксата е многу повеќе битна од теоријата, оти тука 2 и 2 не се секогаш 4, па не можеш секогаш според теорија да одеш. Во Скопје мислам оти имаат повеќе пракса и вежби. За електро не знам како е, но верувам дека е исто така тешко. Во секој случај и двата факултета немаат допирна точка еден со друг.
Мислам дека во Скопје има лаборант само во средното, а факултет само во Штип. Прва помош изборен, знае некоја што се прави, даваат ли за учење?
Во семестар можеш да имаш најмногу 9 предмети со си задолжителни и изборни, ти можеш да ги пријавиш сите 3 изборни, ама види да ти се усогласени со задолжителните ************* Може да ми кажете разлика меѓу кариотип и кариограм?
Здраво дечки! Оние кои сте студенти на Медицински факултет, сакам да ве прашам околу Еразмус. Дали се реализираат овие студентски размени и какво е вашето искуство?
Сакам да се запишам на медицина во скопје но во прва и втора година не бев со сите петки а трета и четврта сум со сите петки дали имам шанси да влезам во државна квота?
Зависи колку оценки не ти биле 5 (и дали биле 4 или 3), од тоа каков ќе ти е успехот на матура, како и од тоа колкава ќе е конкуренцијата годината кога ќе се запишуваш. Во глобала секоја година конкуренцијата е премногу голема за општа медицина на УКИМ, па не би било ништо чудно и да те примат, но во приватна квота.
Нормално редовно! Имаш вежби, посета во одделни делови од болнициве.. Како тоа вонредно, не е ова економски па ај не мора постојано присуство. Не е баш плукни залепи медицинскиов, ако работиш или немаш вишок време да му посветиш, ич не се ни запишувај.
Здраво, прва година сум на општа медицина во Штип и сакам да прашам дали некој знае како да ја реализирам праксата и од каде треба да купам дневник за пракса? Дали нешто се плаќа и дали треба самата да ја однесам потврдата во болница, дали потврдата треба да ја однесам за печат некаде или не? ВЕ замолувам некој да ми објасни околу праксата што како е
Јас знам дека сеуште се полага матура. Само нешто ме буни, дали во јуни/јули има уписи за факултет или првите уписи се во август.
До постарите колеги: дали колоквиумите по хигиена може да поништат и преполагаат? И ако може, кај кој професор може да се направи тоа?