На 13ти октомври нарачавме околу 200 мекици од кај нив не знам зошто така ти кажале,нас не ни спомнаа никакво реновирање
Ние на 16ти јас ги барав на телефонот што им е на ФБ објавен https://www.facebook.com/FamilyBakeryMk/ И да дополнам дека тој период иимале објавено на ФБ дека нема да работат поради зголемување на работниот капацитет до 31 окт. Ама еве до денес сеуште не работат
Секој град, крај има свои адети. Само жени знам идат во Тетово и тоа после 40 дена и се носи подарок за бебето.
Јас колку што знам таков е адетот. Се оди на мекици кај свекрвата и најчесто се собираат жени, но не дека е забрането за мажи. Ова сега што се собираме по ресторани е частење, не е 'идење на мекици'.
Прв пат слушам дека не иделе жени на мекици. Маж ми кога правеше мекици имаше и мажи. Од селото од кај што е он не прават мекици дома, туку ги разнесуваат по комшии. А ако синот и снаата не седат со старите, не се прават мекици.
Не, секој град има свој адет. Глупо ова, што па баш "мекици кај свекрва"?! Зарем тоа е внуче само на светковци?!
Не знам, јас од слушање вака знам. Дури и свекрва ми пред да се породам праеше мекици за постите и се заебаваше со мене демек 'Еве се вежбам за внучето'. И се породив, ни мекици видов, ни славење На мајка ми и падна криво, па она замеси Веројатно и за ова е различно секаде, како и за се друго.
Па претпоставувам така останало од порано зашто нели секогаш младите живееле со свекорот и свекрвата, не со бабата и дедото. Стари се адетите со векови, не се од сега.
Па нели знаеш дека бабата по татко се смета за баба. Другата кој ја врти. А мекици по ресторани ич не ми се допаѓа. Како свадба да правиш. Се знае порано како било. Дома со најблиските. Мекици, сирење и алкохол. А сега софри се спремаат.
Скроз се согласувам за мекиците по ресторани. И сега кога ќе размислам подобро, секогаш сум идела на мекици таму кај што живеат младите (во моите случаеви живееле со свекор и свекрва) и секогаш било така, жените околу кујната и мекиците, а мажите во друга соба. Значи, не дека немало мажи ама се делеле, веројатно случајно А и така убаво ми било, женски муабети, смеење.