1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мекици (прослава и подароци)

Дискусија во 'Бебе' започната од Snow-Queen, 28 ноември 2011.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.823
    Допаѓања:
    109.019
    Ова од Турско.
    Еве за мене, мекици се давало и кај двете баби, различни денови, па и бабите наизменично биле гости :)

Одлично ми е збирање по ресторани, кое да патем не е веќе "мекици" него веселба дека дошло бебе, па уз пат идат мекиците. Тоа збирање по дома, па спремање, па чистење ехехеееее нека одмараат бабите, нека чуваат снага да думкаат бебе :inlove:
    На крајот од денот е кој како сака и замислил и може, адетите се толку испревртени што секој си направил како му одговара :D

На 0ли, dunika, Larahappy и 4 други им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.732
    Допаѓања:
    145.123
    Не е кај свекрвата само.
    Двете баби си прават мекици. Сега најчесто заедно во некој локал.

На lawyermm, Yowannty, Larahappy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Сега со коронава нема ништо од ова...или не праат, или само за домашните свекрва, баба, секој по дома и некои плус раздаваат кај најблиските.

На azelea и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  4. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Јас првпат тука прочитав за мекици собирање по дома или ресторани. Во мој град, двете баби си прават и се разнесуваат по куќите на пријатели и роднини. Ако пак ги носи дете, братче или сестриче на бебето, си собира парички 8)

На buba4e89, Chanell*, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Па уствари тоа е адетот да се даваат мекици за бебето. Е сега дали ќе им однесеш или ќе дојдат, кој како сака.

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.823
    Допаѓања:
    109.019
    Само ти мисли си дека нема "ништо" :|

На duffi, Happyinlove и Cherry333 им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Ако паметно размислуваат ќе си седат мирни ако не дај боже се заразат па и се искомплицира не дај боже сепак постари се како ќе го гледаат внучето :) секако на стари памет нема да и дотераш али они си знаат најубаво како им е најпаметно или да доаѓаат да гледаат дете или да си седат затворени во 4 ѕида :D

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Искрено по малце ми е мило што нема да праат зљ нашево во кафана мекици...поглупо нема. Другарка платија 40.000 ден за мекици во кафана.двајцата со маж и не зимаат толку плата.. За што? Убаво е да се прослави ама мекици се раздаваат меѓу најблиски а не наполни кафаната... Да види некој ќе рече македонциве вријат пари:rofl:

На Chuchanov, buba4e89, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.823
    Допаѓања:
    109.019
    Еј сега и ти, абе мерак им било, па на некои и прво внуче :smirk:

Не ми се збори ич, само се надоврзав дека мекици се прават непрекинато. Секако има и повеќе свесни и не прават на широко и долго, но има и такви кои правеа во сред полициски час кога беше, не па сега :|

На SummerGirl, Larahappy, simona_baby и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Тоа кластер мекици направија во Охрид и тоа по дома,не за друго дека локалите на работеа тогаш. А сега па кога се отворени работат и прават ехее.
    Комшии мои правеа скоро мекици во ресторан еден ден друг ден дома. Ми донесоа што е за право дома мене:rofl:.
    Јас нема да правам со ситуацијава. А за син ми правеа во ресторан како свадба со ора со музики. Така кејф на мм му беше. Чекано дете:rofl:
    А јас се утепав од бомбоњери јадење

На lawyermm, Butterfly1107, Broken♡ и 5 други им се допаѓа ова.
  11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.823
    Допаѓања:
    109.019
    И торти ^_^

На Broken♡, elcezelce и Happyinlove им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.679
    Допаѓања:
    174.605
    И во мое село двете баби секоја по дома, праат мекици и само жени доаѓаат. Сега веќе заедно праат во ресторанче, пак жени. Мене баш ми е убав адет.
    Помодерна верзија е Бејби шаур, по америките кај што исто само жени се собираат и носат подароци, само ова пред да се породи трудницата. Лично повеќе ми се допаѓаат нашите мекици и носење подароци откако дошло бебле на свет.

На lawyermm, Chuchanov, Butterfly1107 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Маж за син ми правеше во Градина мерак му беше прво дете ,свекрва ми и моите во двор со гости си прославија лето беше башка прво внуче во фамилија кај моите и музика дошло дури (facepalm)
    Јас на мекиците на син ми дознав дека не се носело само благо дека на мекици сите носеле и поклони (искрено тоа не сум го знаела предхподно знам за бебе на мекици благо се носело само ) па маж ми неможеше да ја растовари колата од подароци кога се вратија од ресторанот .
    Сега за ќерката за време корона ние не правевме мекици ,мајка ми и свекрва ми дома си замесија колку за адет за домашните само.

На cresa-jagoda, YoursTruly, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  14. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Ејјј ќути за бонбоњерите... Дека и тогаш бев со гестациски дијабет, откако се породив кога рече благо ми се јаде, никогаш претходно не сум се стрвела за благо. Сите бонбоњери ги мавнав :lol:

На Butterfly1107, kukla21, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.823
    Допаѓања:
    109.019
    Тоа е тоа, Градина со 100души, со поклони, со музика со сите нишани :D

Мислам имам прикачено слика наназад од масата со поклони, башка не се ни сите, дел имаше на кревет, а имаше и икебани едно 5-6, баш сите се беа потрудиле :inlove:

На edna_malecka, Butterfly1107, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Се вратив назад да ја видам сликата ,и јас имам ваква слика од радост се изнаставив на маса ,бомбоњерите по столови ,торти балони па сликав :D убави спомени си вративме:inlove:

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    И јас собрав бонбониери. Ептен ми се усладија. Особено Атлантис. И колачиња добив.

На cresa-jagoda и K7M10J им се допаѓа ова.
  18. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Дали некој правел мекици периодов во кафана? Дали има некој протокол посебен и смее ли музика?

19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Забранети се такви собири.

20. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    18
    Nie prasuvavme za mekici se mislevme dali da pravime ili ne... ni rekoa na masa ima odreden broj na lugje sto moze da sedat na opredeleno rastojanie, muzika ima ama ne smee da se igra zabraneto e, a i drugi sto imam slusnato deka pravele ili sto bile istoto go imaat kazano... Sepak nie se odlucivme da ne pravime, kolku sto e ubavo tolku e i rizicno spored mene... So situcaijava sega toa e.... :|
    Ama neli sekoj razlicno gleda na ova i sekoj si ima svoj izbor :)
    Neznam eve ako ima i drugi mislenja za ova ubavo bi bilo da kazat i drugite koj kako planira i kako bi postapil.

На edna_malecka, eli25, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.