Ова од Турско. Еве за мене, мекици се давало и кај двете баби, различни денови, па и бабите наизменично биле гости Одлично ми е збирање по ресторани, кое да патем не е веќе "мекици" него веселба дека дошло бебе, па уз пат идат мекиците. Тоа збирање по дома, па спремање, па чистење ехехеееее нека одмараат бабите, нека чуваат снага да думкаат бебе На крајот од денот е кој како сака и замислил и може, адетите се толку испревртени што секој си направил како му одговара
Сега со коронава нема ништо од ова...или не праат, или само за домашните свекрва, баба, секој по дома и некои плус раздаваат кај најблиските.
Јас првпат тука прочитав за мекици собирање по дома или ресторани. Во мој град, двете баби си прават и се разнесуваат по куќите на пријатели и роднини. Ако пак ги носи дете, братче или сестриче на бебето, си собира парички
Па уствари тоа е адетот да се даваат мекици за бебето. Е сега дали ќе им однесеш или ќе дојдат, кој како сака.
Ако паметно размислуваат ќе си седат мирни ако не дај боже се заразат па и се искомплицира не дај боже сепак постари се како ќе го гледаат внучето секако на стари памет нема да и дотераш али они си знаат најубаво како им е најпаметно или да доаѓаат да гледаат дете или да си седат затворени во 4 ѕида
Искрено по малце ми е мило што нема да праат зљ нашево во кафана мекици...поглупо нема. Другарка платија 40.000 ден за мекици во кафана.двајцата со маж и не зимаат толку плата.. За што? Убаво е да се прослави ама мекици се раздаваат меѓу најблиски а не наполни кафаната... Да види некој ќе рече македонциве вријат пари
Еј сега и ти, абе мерак им било, па на некои и прво внуче Не ми се збори ич, само се надоврзав дека мекици се прават непрекинато. Секако има и повеќе свесни и не прават на широко и долго, но има и такви кои правеа во сред полициски час кога беше, не па сега
Тоа кластер мекици направија во Охрид и тоа по дома,не за друго дека локалите на работеа тогаш. А сега па кога се отворени работат и прават ехее. Комшии мои правеа скоро мекици во ресторан еден ден друг ден дома. Ми донесоа што е за право дома мене. Јас нема да правам со ситуацијава. А за син ми правеа во ресторан како свадба со ора со музики. Така кејф на мм му беше. Чекано дете А јас се утепав од бомбоњери јадење
И во мое село двете баби секоја по дома, праат мекици и само жени доаѓаат. Сега веќе заедно праат во ресторанче, пак жени. Мене баш ми е убав адет. Помодерна верзија е Бејби шаур, по америките кај што исто само жени се собираат и носат подароци, само ова пред да се породи трудницата. Лично повеќе ми се допаѓаат нашите мекици и носење подароци откако дошло бебле на свет.
Маж за син ми правеше во Градина мерак му беше прво дете ,свекрва ми и моите во двор со гости си прославија лето беше башка прво внуче во фамилија кај моите и музика дошло дури Јас на мекиците на син ми дознав дека не се носело само благо дека на мекици сите носеле и поклони (искрено тоа не сум го знаела предхподно знам за бебе на мекици благо се носело само ) па маж ми неможеше да ја растовари колата од подароци кога се вратија од ресторанот . Сега за ќерката за време корона ние не правевме мекици ,мајка ми и свекрва ми дома си замесија колку за адет за домашните само.
Ејјј ќути за бонбоњерите... Дека и тогаш бев со гестациски дијабет, откако се породив кога рече благо ми се јаде, никогаш претходно не сум се стрвела за благо. Сите бонбоњери ги мавнав
Тоа е тоа, Градина со 100души, со поклони, со музика со сите нишани Мислам имам прикачено слика наназад од масата со поклони, башка не се ни сите, дел имаше на кревет, а имаше и икебани едно 5-6, баш сите се беа потрудиле
Се вратив назад да ја видам сликата ,и јас имам ваква слика од радост се изнаставив на маса ,бомбоњерите по столови ,торти балони па сликав убави спомени си вративме
Nie prasuvavme za mekici se mislevme dali da pravime ili ne... ni rekoa na masa ima odreden broj na lugje sto moze da sedat na opredeleno rastojanie, muzika ima ama ne smee da se igra zabraneto e, a i drugi sto imam slusnato deka pravele ili sto bile istoto go imaat kazano... Sepak nie se odlucivme da ne pravime, kolku sto e ubavo tolku e i rizicno spored mene... So situcaijava sega toa e.... Ama neli sekoj razlicno gleda na ova i sekoj si ima svoj izbor Neznam eve ako ima i drugi mislenja za ova ubavo bi bilo da kazat i drugite koj kako planira i kako bi postapil.