Носам и јас . Ама дека праша трета работа што да е . Јас обично носам или една или три работи за бебе и плус блачко за мајката и пијалок за таткото. Некогаш одам само со поклон за бебе;, без благо и пијалок. Не сум носела две работи за бебе со плус чок бом пример.
Веројатно кој како си сака. На мене сите ми носеа по два поклома за бебе плус нешто чоколадно за мене.
Pa se nosat ako odneses, ne ke ti gi vratat, ama mekici se ne e rodenden. I jas mislam deka e poprikladno podarok, nesto kako sto napisaa corapcinja, ligavki, igracka ili kozmetika.
Членката пиша дека се работи за п Со оглед на тоа што сега мекиците се прават во ресторани со порции, и се сведува само на подарокот тука, многу ретко кој понатака пди дома кај бебето по старински повојница сметам дека е во ред да се даде таа сума бидејќи и порциите се од 20 евра па нагоре и било која облека за бебето или играчка испод 1000 ден нема да ве фати, вака барем пари па родителите ќе ги потрошат најкорисно за детенцето, плус членката пиша дека се работи за прва братучетка. Сепак не е во ред да отидете на мекици во ресторан само со благо, така се носело по дома кога се правеле мекиците. Тоа е мое мислење, секој според можностите и желбите секако.
Не прават сите мекици во ресторан, а и да прават никој не носе подароци од 3000 ден. Башка па на прва бртаучедка да не одам на повојница ми е најголема глупост.
Nie za kerkata ni I za vnucite ni doma davavme mekici ne vo restoran pred 3 god skapo ni bese vo restoran da davame mekici I doma davavme I nekoj pari dade kako poklon nekoj obleka a imase I takvi sto nisto ne dadea poklon ni za povojnica ni za mekici ama nivno si e toa
Лани кога се породив мекици по куќите носеше маж ми, не ги собираа дома ни во кафана, освен кумовите и тие побитните што секој ден сме заедно. Не се ни сеќавам што подароци е имало, ама големи подароци сигурно немаше
Mana ke ti najdat i na parite, ako se takvi lugeto. Kolku si stavil, malku bilo mnogu bilo i ko ke vidis, do lugeto e. Da sme zivi i zdravi samo, prvicniot plan e mm vo kafana da pravi a doma na povojnica se znae koj treba da dojde, najbliskite. A na mekici koga ke gi kani ke im kaze deka doma na povojnica nema da se doaga. Od nikogo ne ocekuvam nisto, koj sto saka i ako saka neka donese.
Podaroci mojata kerka imase I golemi I mali posto mnogu vreme ja cekavme 13 I pol god se borevme so neplodnost I oti moite cela familija se vo stranstvo
Abe ti I jas mozda ne ocekuvame ama i takvi sto ako ne im se dopaga poklonot voopsto nema ni da go koristat
Чудно ми е ова. Кај нас на повојница ама баш секој доаѓа, не ги канат родителите, тие сами си доаѓаат, додека на мекици се канат само кумовите и ептен најблиски роднини и пријатели. Досега за секое бебе што го знам, во градот и од други градови, истото се практикувало. И немам видено на мекици некој пари да остава. Твој проблем ако ги каниш луѓето во ресторан, сигурно нема сами да си ја платат порцијата.
Muabetot mi bese, ke gi pokani i ke im kaze deka doma na povojnica nema da se doaga. Nema sigurno da im receme pari da donesat, nitu sto bilo. Zatoa napisav, ako sakaat neka donesat igracka, bodi so bilo ili voopsto nisto, ne mi e bitno. Ama za doma da cekam na sekoe da doagaat luge e toa ne. Ke mi dojdat doma kumovite i najbliskite. I mene taka me vikale sega vo kovidov i bas mi se dopadna Sekoj si imame razlicna zamisla.
Може треба и да им кажат на роднините шо да донесат за повојница. Покани со испечатено на нив со големи букви: ПОКЛОН ВО ПЛИК. Или евентуално некој поклон во вредност поголема од 50е (по можност точак, или адидас/најк тренерки/патики за 6 години) во спротивно нема да им послужат кафе и колачи. На врата се прави проверка на ќесето, ако и покрај високата сума, поклонот не е им се допаѓа на домаќините, гостите може да се вратат од кај шо дошле.
Bez sarkazam ve molam. I vo prethodnite strani na ovaa tema pisuvav deka kako KUMA me pokanija na mekici i ni kazaa deja nema odenje na povojnica. Nikoj ne ni kaza sto da odneseme, sami nie si natokmivme poklon kako sto ni dolikuva. Istoto go planiram i jas zasto mi se vide navistina (za mene licno) pametna opcija. Nikoj ne spomna ni pari, ni kese ni ostanati gluposti sto si gi nabrojala pogore. Uste ednas naglasuvam, sekoj neka si pravi kako sto saka i nasiot plan e ovoj, a sto ke izleze ke vidime togas.
На кумата да ѝ кажам да не доаѓа на повојници, да не го виде бебето? Ау страшно. А за крштевка може да дојде дека поклон носе така? Се ти е корист значи. Јас ќе подразмислам во каков однос ќе останам ако ми кажат да не одам на повојница на бебе кое го крстам