Мекици (прослава и подароци)

Discussion in 'Бебе' started by Snow-Queen, Nov 28, 2011.

1. DigY

DigY Популарен член

okcenzi likes this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Okenzi toa mozes na povojnica da i odneses... Na mekici takvi raboti od nikoj ne dobivme, site bile so bombonjera, nesto slatko i blago :) Nie ednas bevme na mekici i odnesovme ubavi kolacinja od Kanela, jas znam deka blago se nosi, a raboti za bebeto ne, toa na povojnica... :)

Sunshine_1979 and okcenzi like this.
  3. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Лична изработка, за мојата кумашинка

collage-2016-10-16.jpg

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

14937389_1157487721010357_7125349728740570231_n.jpg 15037140_1166752393417223_5317131800226734455_n.jpg ....ови ги добив!

tarantula, Ctete and joy1 like this.
  5. ana-banana

ana-banana Популарен член

Нели денот кога се роди бебуш се викаат жени на мекици. Денес дојде мајка ми и зборат со свекрва ми за тоа, т.е. мама почна да ја прашува како се плановите кој планира да вика свеки и дали нели дека во нејзина куќа планирала гости и од наша страна (моите вујни, стрини и тетки). Свеки ме изнервира до бескрај, вика на нероден Петко капа му кроите, демек рано е за тоа. Мама си преќуте и очи и се насолзија. Нормално нели дека е рано нема да ги каниш ама нели треба да си испланираш пред време кој ќе викаш оти во тие моменти можеш некој битен и близок да заборавиш. Што мислите околу ова?

6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мене па свекрвата ме праша кои ни се плановите за мекици. Се да се чекало на друг. И реков секој за себе, не дека не планираме некаде да правиме, ама се научиле се од друг да чекаат.

@ana-banana а зошто мајка ти не си организира сама дома за твоите роднини?

girl-miri and emkaemka like this.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Не знам кај вас, ама овде мекици прават и мајката и свекрвата. И мислам дека тоа е добро.

Dust, emkaemka, eli25 and 1 other person like this.
  8. ana-banana

ana-banana Популарен член

@kukla21 Таков е обичајот кај нас да се прави во домот на зетот и она ќе ја повика мајка ми (барем се надевам). Не сакам да правам тензии и нервози затоа што сопругот ако е со мене може нема да може да организира па он да кажува што и како. Сега мајка ми треба да измислува нова мода а не е дека неможе да ги викне ама ете таков обичај има кај нас и мора да е истот ден кога е родено бебето, а негде знам дека за мекици викаат и во кафана друг ден.

9. joy1

joy1 Форумски идол

мајка ми правеше и за двете
    свекрва ми за ниедна

Last edited: Oct 30, 2017
    eli25 likes this.
  10. alisijad

alisijad Популарен член

Ние правевме од двете страни, понеделникот се породив, во вторник мекиците беа кај свеки , среда кај моите :)

eli25 likes this.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Мајка ми си правеше а и свекрвата. Маж ми му беше мерак и си викна наши блиски на мекици. Мекиците на свекрва ми беа за -пред народ , не се јави да ми честита да праша колку се роди та мекици ќе му праела! Да додадам дека моите не беа повикани , ни сама таа незнае зошто.

Инаку ми се убав адет:) Носевме и на работа.
    Нарачавме од Вршник во Ѓорче, беа многу вкусни и големи.
    Инаку , цимерката ми беше од Гевгелија, таму се праеле мекици кога мајката си доаѓа дома со бебето. Бог да чува. Ем со царски беше. И се плачеше, ама ништо неможеше да стори.

@An-na зошто мајка ти не си направи ?

12. orhideea

orhideea Форумски идол

И кај нас беше од двете страни.
    Мајками и свеки живеат далеку, во среда рано сабајле се породив и вечерта мајками имаше направено мекици и имаше покането гости, имаше и јадење и пиење, а кај свеки мекици направија одма за дома а гости поканија во саботата.
    И од двете страни имаше големи прослави си се веселеја луѓето а јас и мм ги гледавме на камера, Потоа овде мм беше В кафана со колегите од работа. Битно сите си прославија за првиот внук.

Arendelle, mal.ecka, forumce and 3 others like this.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Кај нас моите направија и мм. Моите на денот кога се породив, а мм наредниот ден. Свекрва ми не плати. Си поќуте. Тоа да видите :)

14. kukla21

Не ме чуди. И мојата ме праша што ќе правиме за мекици - читај, наша обврска е. Секако планиравме, ама вака ко ќе ми кажат ме иритираат.

mal.ecka and Black girl like this.
  15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Со терсене луѓе, тикви не се садат. Ако не им се тераат адети, нема ништо лошо да си ги истера мајка ти, кај нив. Нит да се нервира,нит да чека на некој друг, нит пак да трпи некој да ја спушта на земја.
    Да е моја мајка во прашање, ич не ќе ми е гајле каков бил адетот. Нека си организира се', нека да си ги викне сите кои мисли да ги покани и нека се соберат и се повеселат. И крај. Зборувајте си и не току му ја мислете.

Dust, kikin, ana-banana and 7 others like this.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Кукле, мене најмногу ме нервираше што после тоа збореше во множина пред луѓе ко она да ги правела, а мм си ги извади парите од џеб. Ама и јас не и останав покуса, и спуштив, па замолче.

17. forumce

forumce Форумски идол

Какви свекрви има. Зарем не се радуваат за внучето па едни мекици не сакаат да направат.
    Ве читам и гледам секаде има различни адети. Овде мекици прават и двете фамилии на трети ден, сметајќи го и денот на породувањето. Јас се породив во петок вечерта,а во недела правеа мекици. А во петокот кога им кажав дека се породив мм и свекрва ми организираа веселба со жива музика, пиење,мезиња, мм си ги викна другарите, некои блиски и нормално моите. И само ми праќаа видеа како се веселат. :)

18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Светковци ми се фалбаџии, па чим има повод за народ да види, ќе прават и ќе се покажат, верувам и ојлевци/дојлевци ќе викнат :smirk: нашите пријатели исто они ќе ги пречекаат, се да биде на куп, за трошоци неверувам дека би прашале, ние ќе прашаме да не има муабети, плус дека и пријателите таму, а ипак ќе има де, ама на кој му се замара нек му стои (lalala) (секако канта сирење веќе купивме и некоја гајба пиво ќе се купи од наша страна, бидејќи пријателиве се бунар без дно :tmi:)
    Денот ќе биде додека сум во болница, познавајќи ги колку се неорганизирани може и мене ќе ме чекаат, ама со мм веќе се договоривме па нема да има проблеми мислам (fingers)
    Моите ќе прават понаредниот ден најверојатно..

Точен муабет и договор уште не ни имало, не се ни прашало, а искрено не ни сакам, јас од старското сум (или изгореното) нека се роди бебе се се организира, пари во џеб, телефонот во рака и ќе се спремиш за 1ден :)

mal.ecka, duffi, zhap4e and 4 others like this.
  19. kukla21

И ние не сме гледале ништо каде и што би било. И така мекици не се закажуваат во термин. Ќе се најде време и место. :)

20. mami blue

mami blue Форумски идол

За големата ќерка, мекици мм договорил со сестра му кај неа дома, друштво си се собрале и супер прошле
    Мајка ми секако за роднини си правеа кај нив дома
    За помалата ќерка,кај нас дома направивме, мајка ми отпосле си направи дома, но не викаа нешто мн луѓе
    Е сега бидејќи мене утредента од болница ме пуштија, јас си бев дома за мекиците:)

mal.ecka likes this.