Кога бев мала, баба ми ни правеше мекици, ни ставаше малку шеќер во нив и ги јадевме,или со крем/сиренце сега не можам да ги смислам
Доброкаква цена сакате за мекициве 35ден ви е многу за да јадете во центарот на градот, мислите дека они немаат кирија, даноци, вработени да плаќаат. по колку да ги продаваат? Ако не ви е добра цената трк до Бит пазар купете си од 10ден ако има ќе ви се сладат.
Убави се од стража, често си јадев пред да се ставам на диета. Дома кога правеше мајка ми ги јадев со крем или урда, ммм.
Кога бевме на екскурзија Скопје, купив мекица од стража стварно убави, но мајка ми ме учи да правам, додека сум мала побрзо ќе научам.
мислам дека баба ми праве најубави мекици ги обожам толку се вкусни со сиренце или јогурт мммммм....сакам мекиции
А шо конкретно треба да има во мекици сем брашно и вода? Денес сум слободна и сама дома и ме фати ќеф за мекици, а еднаш или два пати, овде-онде имам јадено, никогаш дома не сме праеле. Можи некој да ми кажи како оди целосно постапката да не напрам нешто друго далеку од мекици
Брашно, вода, сол, малце шеќер, или ако сакаш поблаги да ги јадеш, повеќе сол, и квасец. Еве ти и овде рецепти. http://moirecepti.mk/?s=мекици&page=1
Фала ти, еве сега само шо направив ама шо знам чудни некако ми испаднаа, ама за прв пат мислам дека се океј .... Ме мрзи да ја префрлам сликичката од телефон. Ама ќе ги видам и овие рецепти, мн мерак ме фатил за мекици денојве.
Е према ова Искрено првите татко ми изрази желба да ги пржи ги напрај камче, после другите убај меки ги напрајв ама формата некако тешко ми одеше па онака мизерно изгледаат ама убај се на вкус ахаххах, морам пак да пробам од ко ќе заборај мама колку брашно потрошив дур беше на работа.
Мекиците од Стража одамна го изгубија квалитетот. Не се тоа што беа порано. На пазарчето во Ѓорче се врвни мекиците.
Состојки 2 јајца 1 чаша јогурт 0,25л 500г.Брашно 1 квасец 1 лажичка шекер за квасец и малку сол Подготовка Ставете го квасецот во млака вода и шеќерот за да нарасне, а потоа измешајте ги останатите состојки и замесете тесто. Поделете го тестото на топки кои треба да бидат со големина на нешто помали од чинијата во која ке сервирате, и ставете ги на побрашнена подлога ,покријте ги со крпа и оставете да нараснат.Потоа се пржат во врело масло така што ќе ги превртите само еднаш во пржењето да не упијат многу од маслото. Можете да ги послужите со сирење , јогурт ,кисело млеко. а може и во блага варијанта со мармалад. пријатен појадок.
Мајка ми не ги прави мрсни и ги прави малечки. Ги обожавам , се јадат со сиренце, домат, јогурт.... Со шеќер може да пробам залак, две чисто од стрв. Сама никогаш не сум се нафатила да правам.