Зависи од каде, ако се без многу зејтин се идеални...иако,морам да признаам дека само за новородени деца ги јадам
Јадам мекици со сирење, но мноогу ретко. Сакам рецепт да најдам подобар, моите се многу мрсни, не знам некои како ги прават така без да попримат зејтин..
Стави малку ракија во тестото.. Ама мекица како мекица мора да е мрсна. Е сега колку многу ти е мрсна... нз
На мајче се најубави . Не знам што става мајка ми во тестото , мислам јогурт малку и сода бикарбона на врв на кафена лажичка , за да не впиваатмногу масло . Мекиците од Стража ги јадам , но многу се мрсни и силни , некогаш знае и да ми се слоши по изедена мекица од таму . Јас знам само оние со лажица да ги правам , овие другиве .. не баш .
3 јајца , 1 чаша јогурт , 1 прашок за пециво , 20 лажици брашно , сол и прстофат шеќер . За да бидат меки подолго време на врв на кафена лажичка се става сода бикарбона . Мајка ми и на кујнска хартија ги става за да се исцеди маслото ако има вишок , но никогаш немало многу вишок масло , она јадеш и ти се цеди низ брада . Имало вошок , ама малку .
Да се замесуваат , но со миксер со оние маталките за тесто што се . Тестото е помеко од нормално , не е како за класичните мекици , како по течно е . Го оставаш да одстои околу 10 минути ( мене толку ми стојат обично , ама имај на ум , живеам на поткровје , па е пеколно топло во лето ) . Потоа сами земаш со лажица и пржиш во загреано масло . Совет : пржи ги на потивок оган , бидејќи се оди на брзина , па ако е многу силен оганот може да изгорат . Доколку не ти излегуваат од лажицата , можеш да ги вадиш со друга лажица ( да имаш 2 лажици ) или да ја премачкаш со масло онаа со која ги вадиш .