Текила Маргарита!!! Се што е од нивната храна го сакам,јадам,уживам,ми отвара апетит и не знам кога ми е доста! Па и уште некој Мехикано да ми свири на гитара..... Јас обожавам лута храна, така да Мексиканска и Кубанска не би одбила,а диетата се знае " започнува од утре"
Ја обожавам Мексиканската кујна. Дома правам по некој специјалитет. Но, сакам дечко ми да го изненадам да одиме на вечера во тој Мексоканскиот ресторан во Скопје што е на улица Македонија... Пааа...ќе ми кажете ли како се движат цените. Да си знам за буџетот, да си се припремам. Хахх
Мексиканска кујна кај нас единствено имам пробано во Амигос и повремено знам да седнам таму на начос и нешто друго ситно, а ретко имам пробано и некој друг специјалитет. Се ми се допаднало од тоа малку што имам пробано, а за остатокот од менито ме кочат астрономските цени кои сега во новото мени што го имаат ми се чини дека се уште повисоки. Инаку изборот на јадења е зголемен. Порциите се прилично малечки т.е. парчињата се јадат во 2 залаци. За начосот им нема рамен! И чипсот и кашкавалот и сосовите се најдобри, а многу кафичи и ресторани имаат неуспешен обид да прават начос со обичен кашкавал кој нема врска со тоа што треба да биде. Бурито имам јадено ама надвор од МК. Беше ооогромно за 2ца да се најадат таман, за 1 беше премногу и беше не повеќе од 3 евра, а превкусно и богато внатре. Сакам да пробам тука ама како што реков цените се изгор, а гледајќи ги оброците изгледа и буритата се минијатурнички м? Кој пробал нека даде информацја за големината. За вкусот не се сомневам, сигурно е убаво. Спојлер И да...тие што мислат дека храната е лута, не е така бар овде во Амигос. Опционално е дали некој ќе си додаде екстра лут сос.
^ Ох Амигос...препрепревкусна храна, во се ставаат кашкавал, па со некое мевценце, зеленчук, со сосчиња од страна, со тие лепињата, погачиците...Ми се пријаде Не обожавам лута храна или премногу зачинета, некако тешко ја варам, ама ова што го имам пробано во Амигос не беше толку зачинета, а беше навистина убаво зготвено, спремано, соединето... (течат лиги). Ама, скапо си е, како за 2пати во годината да седнеш, меракот да си го направиш Сакам да пробам дома да си направам, само незнам како го мешаат кашкавалот, да биде таков убаво стопен, течен, да не се стврднува
kravce види во темава како се прави таков кашкавалот, јас до сега успешно го правам само уште треба да се усовршувам...како и да е како нивниов начос во амигос тешко на друго место да се јаде
Мексиканскиот ресторан Амигос баш пријатно ме изненади! Вчера на роденден што се’ не пробавме! Јас јадев емпанадас, полнети со крем сос, парчиња пилешко, многу малку халапењо пиперче, доволно за да лутка, свеж домат и одозгора премачкано со павлака. Пробав и говедско бурито, малку ми беше прејак вкусот, но фино изгледа. Другарка јадеше тортиљи полнети со кашкавал, домат и печурки, тоа беше супер, и на крај јадевме Мачмалоу фритата, пржена тортиља, полнета со мачмалоу, путер од кикирики и крем од лешник. Врв. Доста благо, но вкусно. Љубител сум на зачинета храна, така што ова многу ми се бендиса. Имав прилика во Париз да јадам целосно мени во еден мексикански ресторан, и добив ептен добра понуда. Ми донесоа Чиликонкарне тава со црн грав и два вида месо, прелиени со сос од кромид и кашкавал, по желба ти носат и лут чили сос. Имаше прилог од ориз со зеленчук и чипс со крем од кашкавал. Т.е тоа беше главно јадење, а за предјадење имавме тапас, мали залчиња чипс, зеленчук и похован кромид со три соса - еден од мелен грав со лутика, другиот беше од кашкавал и зачини а третиот павлака со копар. Ептен вкусно! За десерт ми донесоа чоколадиран мус со парчиња ананас и еспресо. Лудница.
Јас обожавам лута и зачинета храна, па Месиканските јадења би рекла дека се едни од моите најомилени, ако не дури и поомилени од нашата мусака, гравче и све по списак. Добро, не си го давам единствено гравчето со пушено месо. Како и да е, се собиравме со друштво и имавме многу голем избор, па си одбравме да ги пробаме овие Мексиканскиве тракатанци. Јадев бурито. Имаше пилешко, ориз, пченка, некои други зеленчуци, луто пиперче и сосови и многу ми беше вкусно - дефинитивно би пробала пак. Грицкавме и начос, е само текила или маргаритка не пробавме, ама биче. Обожавам луто, а среќа моја што и желудникот ми поднесува вакви работи.
Mishela колкаво е буритото? Се прашувам дали само јас сум начекала такво џиновско за 2ца да се преждерат или и тука го прават такво што чисто се сомневам?
Тоа што го јадев јас беше толкаво баш како на сликата, дури ми беше исечено на две половини. Мене големо ми беше дека се заситувам од малце, ама за инает го изедов цело. Не беше огромно од кое би можеле двајца да се најадат без проблем, ти изгледа си имала среќа, дај сподели каде си го начека вакво.
Не го јадев тука кај нас, туку во странство и тоа ми е единствено бурито изедено до сега кое го памтам по тоа што беше превкусно и огромно Ќе пробам некогаш и тука во Амигос, па ќе направам споредба за вкусот.
Не сум некој голем фан на Мексиканската кујна, но имам обичај да отидам до Мексиканскиот ресторан еднаш месечно и да пробам мексиканска храна.
Обожавам љута храна. Препорачајте некој ВЕГЕТАРИЈАНСКИ рецепт. Без медо и сувомеснато без сенф и мајонез. Со тортиља нешто
Во Мексико се јади цутот од тиквите. Уште малку ке почни да ги има. Може да се готви сос со домат, кромид и лути пиперчиња хабанеро или јалапењо кој се наоѓаат во македонскиот пазар. Друга варијанта е Тортиљи со гуакамоле и пико де гаџо. Овде неколку идеи што сум ги напишала, се надевам во иднина ќе има повеќе, тешко наоѓам време да експериментирам и да барам состојки за да изгледа тоа бистинско https://meksikanskakujna.blogspot.com/
Обожавам мексиканска храна! Луто, зачинето... мх мх Пред неколку дена бев повторно во Амигос, храната е навистина превскусна и зачинета баш како што треба, единствена замерка се цените, до плафон! Јадевме такос со свинско и некоја салата, но за големината на порциите особено такосот не вреди таа цена што ја плаќаш. Во Ла Пуерта речиси редовно јадам бурита ама не е тоа тоа, нешто им недостасува.