Скролни наназад, мислам имаат пишано за чашки од dm. Мојата прва чашка беше порачана онлајн, од OrganiCup. Ја има и во Македонија, меѓутоа мислам дека повеќе се исплаќа да ја порачаш од официјалната страна, затоа што често имаат понуди 2 за 1, па цената ќе можеш да ја поделиш со некој, односно ќе платиш колку за пола чашка.
Ве читам и се заинтересирав , која е подобра сега од дм или органикуп? Моментално не видов акција на официјалната веб страна, за колку време пристигнува? Во мк видов дека ја има исто некоја аптека во битола. Незнам неможам да се одлучам? И како да знам нидко или високо грло?
Искрено, не знам дали баш можеш да згрешиш со чашка, евентуално во должина, макар што би требало и со скратување на рачката да ти ја бери... Јас така првата од OrganiCup кога ја зедов, ми пречеше рачката, па не само што не ја потскратив малку, може и така да ми беше океј, туку цела скроз ја исеков (и пак може да се користи така) . Исто така, имајќи предвид дека чашката ја купуваш за да ти трае 10-тина година, не знам дали некој би можел да ти направи споредба тука. Јас имам втора, само затоа што си ја заборавив чашката кога бев во странство и си купив оттаму од маркет некој австриски бренд Selena. Така што, не би знаела да ти кажам за колку време стигнува, одамна беше кога порачував, ама може да пишува поназад на претходните страни. Инаку да, OrganiCup ја има во Хигија во Битола. Јас би ти рекла земи ја таа што најмногу ти фаќа око или што ти е најевтина . Мислам дека од Intimina во dm има розева чашка што скроз се собира, за лесен пренос и складирање, може тоа ќе ти значи . Што се однесува до низок/висок цервикс, еве на Гугл што најдов.
Ти благодарам за убавиот одговор. @pdb123 извини пак тебе те тагирам ама ми изгледаш дека се разбираш во ова. Колку што рабрав тој модел од лили кап што се собира е за ниско поставен цервикс, јас проверував и како што и мислев ми е високо поставен знам дека во текот на циклусот варира висината ама колку и да се спушти далеку е од ниско поставено. Дали тоа значи дека е најдобро од таа другата или сепак органик кап да земам гледам таму нема врска поставеноста на грлото?
Ако ти е ниско поставен цервиксот, мислам тогаш е попроблематично затоа што може да ја чувствуваш рачката на чашката или самата чашка при седење, а не треба да чувствуваш ништо, исто како да носиш тампон. Ако ти е висок цервиксот, мислам нема проблем, евентуално да ти треба подлабоко да брцаш со прстите за да ја фатиш чашката, ама не е како да ќе се изгуби или да нема да можеш да ја извадиш. Така што, можеш било која да ја земеш.
Дали знаете кога отприлика имаат понуди? Гледам сега нема..или најдобро редовно да следам на страната
Последниве 2 месеци т.е. циклуси размислувам дали чашка или тампони. Од циклусни влошки ми се напрај алергија....Користам Everyday, Libresse, Always, од сите имам црвенило. „се плашам“ од чашкава ....
Зошто се плашиш од чашката? Ако веќе си решена или тампони или чашка, дефинитивно второто. И мене не ми беше скроз сеедно, разбирам зошто има отпор. Ама навистина не е ништо страшно.
Не знам, мислам дека ќе ми истече, некако не сум сигурна дека ќе успеам. А и башка ми е страв дека се лепи на цервиксот, да не го иритирам, па да направам 100 глупости...како ЦИН или некоја бактериска инфекција :/ едит: сега се загледав некои видеа за инсталирање на чашкава хахахаха
Реално, може да протече ако не е наместена добро. Јас сепак ставам влошка за секој случај. Уште подобро да набавиш менструални гаќи, па така ќе ти дојде економично и ќе немаш гајле од протекување. Ко ќе се навикнеш да ја местиш добро, не протекува. А за другото сметам дека исто нема потреба од страв. Се додека ти се чисти рацете, чашката ја вадиш како што треба, без влечење на сила и ја извриваш пред употреба 5 минути, не би требало да има проблем. И како што пиша во едитот, има доста видеа на youtube што објаснуваат се за чашкава, па ете тие се за екстра мотивација.
Некаде прочитав дека може и девици да ги користат, некаде не се препорачува. Дали има некој такво искуство? Сакам за ќерката да земам, има 16 години. Исто сакам да прашам за менструални гаќи, на форумов не успеав да најдам посебна тема. Дали користите, какви користите?
Не знам, немаше објаснување. Веројатно да не се скине хименот. Иако една другарка, кога бевме деца и се скина при возење точак, од силен удар во седиштето . Инаку читав, сега прават мини големина, пишува дека е за тинејџери, ама си реков да прашам и овде, ако некоја тинејџерка има искуство: Available in 3 sizes: Size A: For Light/Medium flow and/or if you haven’t given birth Size B: For Medium/Heavy flow and/or if you have given birth vaginally Mini Cup for teenagers
И што ако се скине? Големо чудо. Чашките се разликуваат по дијаметар да ама тоа кај различни жени природно си постојат тие разлики во широчината или пак дали родиле природно или не. Кај тинејџери што прошле пубертет не прави некоја посебна разлика од еве возрасна жена што не родила природно. Тие што родиле природно може да имаат послаби карлични мускули и затоа пошироки се препорачуваат за нив. Ама за другите мање битно дали се невини или имале односи или возраста.