Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструална чашка

Дискусија во 'Тело' започната од Mrs.Brain, 17 јуни 2017.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394
    @Antolinaa благодарам:) глупави ми се прашањата знам :lol: ама за се има прв пат. Ќе ја земам ќе пробам. Највеќе ми е што на 27.6 ќе одиме на одмор, а баш тогаш ми се совпаѓаат деновите за добивање во јуни :(

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394
    Ја порачав , ме убедивте :party:
    Порачав од Органикап и некој гел за миење на чашката, па ајде деновиве треба да добијам и ќе пишам како е со ставањето / вадењето :wasntme:

На Elenpelen, Antolinaa, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. inception

inception Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2020
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    733
    Јас ја имам Б величина, треба да не се осеќа при носење, тоа значи добро е наместена. Јас го потсеков и врвот, предолг беше и немам проблем за вадење.
    При голема нужда мене ми се изместува т.е. излегува малку нанадвор, така да ја вадам пред и после ја враќам.
    Штом е пообилна на почетокот, ја ти препорачувам на 3-4 часа да ја празниш зашо сигурно ќе ти се преполни. Или па носи си влошка плус ако не си во можност да ја празниш.
    Јас ја користам 2+ години, до сега не сум имала проблем со инфекции. Нормално, миење раце убаво пред вадење и тоа е тоа.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394

Ти благодарам :inlove:

На inception му/ѝ се допаѓа ова.
  5. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394
    20240530_163849.jpg

Мене ми стигна чашката :D
    Уште не ми дошло убаво ама ја ставив :D малце како да ја осеќам , а тоа врвчето се гледа надвор. Бутам уште ама толку не влегува :?: ставив улошка за секој случај , па ќе видиме
    Сега ме плаши како ќе одам за мала и голема нужда во вц :D

Последна измена: 30 мај 2024
    На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394
    Не можам да одам во вц :( мора да го извадам па после... :whew: зошто може вака да биде? Инаку ибаво се отвора внатре, не протекува, баш сега го извадив беше нешто под пола полно.
    Ама заедно со чашката по мала нужда да одам не можам :(

7. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    930
    Не знам зошто, би требало без проблем да се оди по нужда. Мене врвчето исто ми излегуваше и многу ми сметаше, го искеов и сега со години така ја користам. Да не е до тоа проблемот?!

8. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394

Не се осмелувам да го исечам врвот зошто кога лежам на пример , целосно е внатре не можам воопшто да го напипам , мислам таман си е врвчето. :( не го осеќам , се си е во ред ама ете друг проблем кај мене на секое одење во вц изгледа треба,да го вадам

Edit: успеав :party: бев сега пак до вц и беше успешно. Сега е добро внатре бутнато изгледа и било притиснато до уретрата па затоа правело проблем, ама ме фати уплав скроз е внатре и реков чекај да проверам да го фатам врвот па скроз внатре да не се бутне , да не не можам да го извадам. :D:D сега не знам колку е полно ама здравје ќе видам кога ќе се разбудам утре :D

Последна измена: 31 мај 2024
    На Elenpelen и Antolinaa им се допаѓа ова.
  9. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    930
    Супер е чашката, почетокот е така досаден додека се фати редот :DДобро е што ти од старт добро ја местиш, ја се помачив неколку циклуси еднаш добро, еднаш без врска, сега не правам грешка :mm:

Ти ја спомнав рачката зашто претходно имаше пишано дека е малце излезена, ама штом и тоа си го решила ок е. Иначе шанса нема да не можеш да ја извадиш, малце и ќе напнеш со стомакот и се потспушта, па вадиш (ова беше и совет во неколку видеа).

10. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394

Фала ти за советите:) треба да се навикнам. Е сега при вадење ми е по незгодно него ли при ставање.
    Единствено ми се случува ако не ја наместам правилно, ја чувствувам и врвчето е по надвор баш моментално така ја носам :^) хахах , ама брзав за на работа. И секако ставив мала влошка за секој случај.И да не ја ставам убаво, не ми протекува единствено не можам да одам по мала нужда. Се надевам ќе се навикнам. Исто се надевам дека при почесто вадење ставање на чашкава нема да минсе деси нешто таму доле :D

Инаку стварно навечер не спијам кога носев улошка , по две од најдебелите ставав првите два дена. Ужас. Денес пак колку толку се наспав :D ја мислев чашката ипак да не се заглави или да се скине опавчето при влечење. Се најцрни сценарија :worried::D

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.412
    Еден апдејт и од мене, ја имам 2 месеца отприлика чашкава, брзо се уходав за ставање и вадење, конечно спијам раат ноќе. Ама 2 ден ја празнам на 2ч, изгледа требаше да си земам тип Б.

На Elenpelen и koritsaki им се допаѓа ова.
  12. moresokolpie

moresokolpie Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Неможе да ти се скине или заглави. Јас ја носам 2 ипол год ја тегнам константно за врвцата кога ја вадам, ја клатам некако лево десно и се губи вакумот. Инаку пробај различни начини да ја ставиш за убаво да ти влезе, ја некогаш ја ставам додека седам некогаш чучнувам.

13. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394
    @moresokolpie

Да, имаш право , јас ако не го ставам убаво врвчето е надвор и не можам да одам во вц, треба да ја извадам чашката па после.
    Ако е внатре, не се чувствува чашата.

14. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    930
    @koritsaki баш ова погоре се обидував да го објаснам, дека врвчето не смее да е надвор, тогаш создава непријатност, само да е скроз влезена внатре (кај мене не можеше освен ако не се исече врвот, ама така и ми препорачаа, кај некој мора). А за вадење шанса нема да заглави, малце да ја притиснеш и попушта вакуумот. Мене поголем проблем ми беше додека фатам начин како да ја наместам правилно не ми успева седната на пример, ама откако и фатив ред, нема грешка веќе.

15. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394
    @Elenpelen да така е, горе долу научив како треба да биде внатре, ти баш убаво објасни , ти благодарам :)

Инаку навистина чиста работа е, ниту да ставам од оние дебелите влошки, па,да се потам, да ме чеша итн..
    Се мислам дали две чашки да земам, да ја пробам и таа од Intimina Lily cup :)

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    930
    Е и јас сега сакам уште една, ама не сум решена која :)

17. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.151
    Допаѓања:
    50.529
    И јас сакам оваа чашка да ја испробам мислам за мене топ ќе е.
    Мразам влошки едноставно не можам да ги поднесам посебно летно време, а и некако не се чуствувам пријатно во нив иако не ми е обилна менструацијата.
    Повеќе користам тампони него влошки, влошки само за на работа и спиење.
    Тампони за на работа некако не можам таму да ги ставам а баш таму сакам да носам не можам 8 саати со влошки едвај издржувам.
    Ја мразам и миризбата колку и да се бањаш за саат замирисува.
    Баш ќе размислам убаво за ова па можеби и ќе купам.

18. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.587
    Допаѓања:
    106.394
    @shz штом користиш и тампони , знаеш од прилика како е ставањето вадењето. Јас едвај некако научив како и колку внатре треба да стои чашката. Ама ајде прв циклус беше, наредните 3-4 сигурно подобро ќе е.

Воопшто не се мисли. Чашката може и до 12 часа да стои , а тампонот мислам на 4 чаша мора да се извади.

Јас сакам да прашам од членките дали сите носите дневна влошка кога ја носите чашката? Јас од страв ставав да не претече, ама и првите 3 дена кога е пообилна често ја вадев чашката и ја празнев.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    930
    Носам секогаш секојдневна влошка со чашката. Мене ми требаа 4 менструации за да научам како да ја ставам, ми идеше да ја фрлам. Потоа без грешка (мене тоа ми успева само застаната , малце потклекната)

20. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.961
    Допаѓања:
    81.295
    И јас ставам дневна влошка @koritsaki, чисто така за секој случај.

Пак ти си супер штом од прва ти успеало да ја ставиш, мене многу потешко ми одеше на почеток додека си најдов како ми одговара најлесно. Ми требаа 3-4 менструации и мене за да се навикнам, па после прекинав да ја користам еден период, ама никогаш не се вратив на влошки. Не ги можам едноставно, не можам да ги смислам.