Јас ја користам чашката веќе две години и повеќе и сум екстремно задоволна со неа. Ем е еколошка варијанта (верувам дека барем на некој што го чита постов тоа му значи), намалва трошоци за влошки секој месец ама пред се ја намалва миризбата. Навистина имам чуство дека оттогаш менстурацијата е многу почиста работа. Плус лесно можеш да одиш на плажа со неа и да пливаш без никаков проблем. А не знам за какви чисти или нечисти раце се зборува тука кога и самата вагина не е стерилна средина..Сепак исто како и за тампоните не би ги носела онолку долго колку што е одредено максимално на пакувањето, така да чашката обично ја заменувам на 5-6 сати.
Има, јас мојата ја имам од аптека Хигија Фарм во Битола (барав конкретно Organicup како една од подобрите) имаат и веб страна и испорака до други градови. Инаку мислам дека може да се најдат поефтини од други фирми и во dm.
Јас продавам менстурална чашка Organicup, нормално неупотребена и неотворена. Доколку некој е заинтересиран нека ме исконтактира во порака.
Јас добив препорака од гинеколог да ги заменам влошките и тампоните со ваква чашка. Па сеа да пробам, да видам, се мислам меѓу Органикап, и оваа во ДМ. @wannaBeMomma, има големини или е стандардна таа во ДМ? И како отприлика се одредува која големина ти треба, според обилноста?
Големината се одредува според тоа дали си раѓала, дали си мало девојче или си возрасна, а во ДМ мислам дека е една големина само.
Во дм има на интимина чашки (мислам вака се викаа) и има неколку типа, секоја си има свое име На страната нивна пишува која чашка за кого е. (Помала, поголема, за почетници итн)
Во ред, а дали ја користиш во текот на цел циклус? Оти нели пообилна е на почеток, после и не тече, бар кај мене, само по некоја капка. Не сакам да користам влошки воопшто.
Слободно можеш во текот на целиот циклус, само на првите денови ќе треба почесто да ја празниш. И мене првите дена ми е обилен циклусот после сосема малку ми тече, Првите денови ја празнам на отприлика 4-6 часа, после 10+, зависи како сум со обврски. Не знам каква е таа од ДМ во МК, ама во Германија таа што ја видов во ДМ беше доста покрута во споредба со оваа од Оrganicup. Мене лично повеќе ми се допаѓа помека да биде, но знам некој сака да биде покрута.
Има 2 големини. Светло розова и циклама. Цикламата е за средна до обилна менструација и за жени кои родиле вагинално. Не е за жени со низок цервикс Таа другата што е као компактна е со помал капацитет. Ја користам од почеток до крај, дур не секне скроз Нема да сакаш после да ставиш нешто друго