Мешање на бабите во воспитувањето

Discussion in 'Дете' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Баба ми мене ме израсна ме чува уште од бебе и многу сум и брагодарна.

2. blosson

blosson Популарен член

Луѓе, навистина сум изненаден од мојата баба.Еден ден отидов до една другарка која е блиску до баба и тогас имав околу 14 години незнам бас не се секавам одамна беше.И се договоривме да има пижама парти но, БАБА :!: мора таа да направи нешто околу 12 часот(полноќ) :D :mp: му ѕвони на телефонот дека е касно и да сум се вратила дома,но бидејќи мама и тато не беа тогаш дома веднаш морав да се вратам кај баба ми .Леле не можам да го заборавам тоа.И ден денес и спомнувам за тоа божем да ја засрамам но женава срам нема...Како и да е поминало се :) :clap: :D :D :D

Macushkaa likes this.
  3. Macushkaa

Macushkaa Нов член

- I mojata baba e istaa.

4. blosson

blosson Популарен член

Хахахах баби и се е можно =)

5. Mama25

Mama25 Популарен член

Како вријам :envy: малата ми беше на чување кај свеки зошто имав обврски и прееска ми ја донесе.Ми вика малата многу сака да јаде благо денес изела 100 гр чоколадо ,само еден ред вика каснав јас другото она си го смота :envy: Абе збеснав и мм исто...И вика е добро бе мамо зошто толку и даваш па мала е ?
    одговор-Па таа сакаше :^) -Каков одговор! :headbang: Не сум кавгаџија по природа инаку ќе беше карање...ама зоврев ! Инаку немам ништо против жената супер си е,ја чува по потреба кога треба ама за храна многу ми прправа и не и е прв пат...

6. tessie

tessie Форумски идол

Зависи. Доколку бабата е мудра и карактерна жена, зошто да не (што е во идеални и ретки случаи)?
    Значи убаво е од аспект доколку е девојче пример и има прилика да изгради свои погледи и сфаќања за нештата врз основа на мислењата од две жени кои припаѓаат на различни генерации, а секоја генерација си носи свои позитивни страни.

Нормално доколку постои договор и баланс. Мешање во поглед „ти не знаеш, јас знам“ не ми е прифатливо. Mama25, не му се секирај, не е ни прва ни последна баба која сака да си го разгали внучето. Си го сфаќаат тоа како работна должност :D Демек на родителите е да бидат построги, а бабите и дедовците се тука за разгалување и угодување. :)

Madonna, Hipica, Mama25 and 1 other person like this.
  7. slavica999

slavica999 Популарен член

Ако ти е мајка можеш да ја средиш брзопотезно, кажи и дека не и ја носиш веќе на чување ако и понатаму продолжи да и дава благо на малата :devil: а ако е свекрва и си имаш муабет со неа пробај да и објасниш зошто не даваш благо а ако не свати тогаш и таму не ја носи на чување па можеби ќе свати.
    Со свекрвите мора малку политички и тактички :lol:
    Јас ја средив брзопотезно со тоа што малиот како мал имаше алергиски реакции (дерматитис) и си кажував ако продолжите со благо давање на детето јас веќе не му давам ручек, овошје и витамини а да ти кажам право и избегував да го оставам на чување.
    Потоа маки мачев да ги одвикнам од давање на сок и да го заменам со чај. Колку литри сокови имам фрлено во канта пред нивни очи :D ехеееее. Престанав да коментирав туку само р`шум правев по нивната кујна :lol: за да после година дена сватат.
    Па после лоша ,,снашка,, па лоша :wasntme:
    Понекогаш џабе е зборување и молчење туку само акција и строго по список :geek:

8. Mama25

Mama25 Популарен член

tessie ти благодарам на одгворот,инаку највеќе се работи за разгалување од типот да ме сака повеќе -знам како размислува па не можеш многу да дејствуваш,зошто сега има ефект утре пак исто :!: работи кои не ги користиме во исхрана ние дома таа ги купува итн. ама тоа е индивидуално и самиот ми маж мака мачи со неа кога станува збор за тоа, ама залудно.Нејзината теорија е ти и сестрати како сте израснале на маргарин па што ви фали(ова го наедувам како пр. од многу бројните) јас сум постара јас знам! Што тука понатака ќе дебатираш :) треба да се караш а нема сврха! Среќа не ја чува често!

slavica999 и на тебе ти благодарам за одоеното време на одгоорот :) На жалост не ми е мајка (мајка ми е почината) инаку ќе и кажев па затоа сме луѓе да разговараме.Свекрва ми е и ако и кажеш нешто што не е релевантно со нејзиното мислење ќе се налути.Таква си е жената имав прилика сама да живеам со неа скоро година па ја научив подобро од што ја занае својот син :) малку си е терсене во поглед на храна ама пак ќе кажам среќа што не ја чува па ја носам само по потреба. Еве денес требаше пак да одам на клиника да ја оставам саат два да ја почува ама таа си зацртала уште од вчера дека ќе оди на гости кај золва ми (инаку требаше вчера да оди :) ) и оставивме за утре зошто маж ми несака по болници да ја носиме. Тоа е кога немаш кај да ја оставиш (не само сега конкретно за оваа ситуација имало и други кога не сакала била уморна и се спиело,и се гледало турска серија,требала да пере а ние сме требале да одиме некаде а таа ни е во комшии живее во другата зграда само парк не дели ) Јас израснав со баба која е сеуште жива има 94 години таа беше жртва за мене не и беше побитно ништо ако се работи за мене,оставаше се во моментот,ама не се сите баби исти...Здравје од пролет ќе си оди во градинка па нема да има проблем!

9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Неможам баш да коментирам дали бабите се мешаат во воспитување кај нас (едната баба е во Скопје)
    другава ја гледаме два пати во месец , дали и толку ... ама кога станува збор за јадење се меша и и дава на малата пред мене благи работи . Јас до сега и немам дадено чоколадо , и планирам да биде така до некоја одредена возраст . Или за ручек и имам спремено компир и ќе се замеша па зашто да не и дадеш и малку сосче да добие на вкус , (од тие готовите Маги сосови) па моите како пораснале ..и такаа муабетот не ни иде никаде... јас едно таа друго :?: за јадење а и за воспитување не сакам да ми се мешаат ..

Madonna likes this.
  10. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Јас не го знам значењето на БАБА во мојот живот . Имам бледи сеќавања кога сум била дете и сум одела на гости чат пат.
    Ставот на мајка ми е дека децата треба да одат на гости кај бабата а не да бидат воспитувани од нив .
    Па така меѓу мене и братучетка ми имаше голема разлика таа беше како да речам "бапско дете " и со некои наметнати размислувања, ама па знаеше многу различни работи од мене ...
    Навистина е убаво детето да се дружи со различни генерации и да ја црпи мудроста и од постарите ама некогаш има и негативни страни .

Madonna likes this.
  11. tessie

tessie Форумски идол

Епа тогаш во ред. Сепак од тебе нема некој кој подобро знае да се грижи за своето дете. Ама некогаш дозволи и' и малку разгалување и отстапки, ама само некогаш. И избегавај често да ја оставаш таму во твое отсуство. :)

Mama25 likes this.
  12. Ariel

Ariel Форумски идол

Кога беа децата помали многу се нервирав со мешањето на бабите, и во воспитувањето и околу исхраната. И јас нели си имав зацртано дека чоколади треба многу ретко да се даваат, дека децата не треба да се разгалуваат, ставови кои многу од нас ги делат.

Од денешна парспектива можам да кажам само едно - џабе сите тие нервози.
    Колку и да ги разгалуваат бабите, колку и да плачат децата да одат кај нив затоа што таму се им е дозволено, верувајте дека нашето воспитување е тоа што останува. Само тоа не можеш да го воочиш кога детето е мало, подоцна се гледа, кога ќе има барем 5 години.

Се повеќе ги рабирам бабите кога сакаат да ги разгалуваат. Мајка ми беше поинаква, построго ги држеше, многу навики им створи, ама последниве година-две некако се смени, откако влезе во седмата деценија од животот стана многу попустлива :D Јас не би трпела кога јас го карам детето некој друг да го мази, ама ако му дозволува малку повеќе од мене, па и не е нешто страшно.

Дури и чоколадите - и да изедат 100 грама, ако ги оставш еднаш во неделата и изедат толку, ништо нема да им стане (зборувам ако немаат алергии).

А секако кога имаме обврски мора да ги оставаме, баш и немаме некој избор. Затоа, мој совет ви е - не се нервирајте за вакви работи кога не се случуваат толку често, на дневна основа. Со еднаш неделно на детето ништо нема да му стане, а сепак треба да бидеме благодарни што има кој да ни ги почува додека завршиме некоја работа.

Lavender, Antula, Hipica and 6 others like this.
  13. stefi23m

stefi23m Популарен член

секој родител прави грешки, како што правела мајками како што правела свекрвами така ќе правам и јас. ама барем ќе бидат мој и нема еден ден да помислам заради вас е таков или сл.
    многу сум против сето тоа и јас и мм и сите околу знаат и 90% не се мешаат.
    ама кога свекрвами ќе речи јас не се мешам јас само си кажувам мислење ми иди да си пукнам
    оти мислењето не е мешање ахааа како не.
    имам една поговорка прочитано некаде, за свекрвата се однесува:
    не ми кажувај како да го воспитам син ми знам колку те бива го гледам син ти!!!
    и кога ќе речи некој ,,и јас знам и јас има порастено,, е толку ми е глуп муабетот
    секој родител и никој друк не знае што е најдобро за своето дете

14. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Јас проблемот кај мене го решив по брза постапка се нервирав и пукнав.
    Го воспитувам син ми (2год и 5 месеци) го учам како да збори правилно,да се заигрува,да размислува кога игра се фино културно.Детево почна да користи зборови од типот:ти си мајмун,ти си кучка,пичку материну,да мава...Ќе го плеснам немој ма....Е чекај ти да видиш...Собирав собирав една недела искрено мразам такви деца почнав и моево :sweat: жал ми е што зборам вака ама вистина е.
    Фино културно направив ручек во недела(во заедница живееме)сите дома ги седнав и ги испеав културно
    За џабе е јас да го тепам,карам,казнувам...кога вие поручек кога не сум дома го аздисувате!!!Или сменете се вие или во градинка го праќам одма не сте способни да го образувате и така моето сонце за еден месец се претвори во најсаканото детенце!!!Слободно кажете што ви пречи!!!

Madonna likes this.
  15. eva11

eva11 Популарен член

е тука на оваа тема неможам да се пожалам од свекрва ми и свекор ми а исто и од моите бидејки јас не дозволувам мешање мада моите се големи 9и5 години али уште одмали кога карам јас свекрва ми не се меша кога ке чукнам некогаш ке рече тивко само по газот мавај не по лице а ако се замеша свекорот она веднаш му срупува и ке му рече немој да се мешаш ти нека ги нека си добијат што му следува или нека ги нека ги искараат не се мешај ти а свекор ми е многу поприврзан на големото бидејки е прво внуче и кога е болен одиме по болници он дома буквално плаче за детето со солзи така да на оваа тема се реални отпрвин некако мрчкаа али ако се замешаа јас остро им реков -вие да си ја гледате работата јас кога воспитувам јас сум ги родила и како сакам ке ги воспитувам и они збор не зуцнаа

Madonna, DeMelo and lolyta777 like this.
  16. Isabel

Isabel Популарен член

Бабите израснале свои деца и знаат како оди воспитувањето, но сепак мајката е млада и времињата се менуваат така да може бабата да даде некој совет кој што ако е паметен мајката може да го примени.

17. rakce69

rakce69 Истакнат член

И мене баба ми ме чуваше како мала, ама само 2 месеци. Моите кога си доаѓаа од работа незнаеја кого попрво да тешат, дали мене, дали баба ми, јас плачам ме удрила, баба ми вика лаже не беше така, бетер од дете, жена 70 и кусур години имаше.
    Се деси да си ја скрши новата вилица, па како ќе каже, за да не ја кара татко ми, рече дека јас сум ја удрила и сум и ја скршила хахахахахахахаха, стари луѓе нема разбирачка :D
    Видоа не видоа, ајде во градинка ме запишаа, после па плачеше зошто не ме оставале да ме чува она. Не дека знаеше да ме чува, само се караше со мене, се препираше, ме инатеше, лажеше дека цигани ќе викне да ме земат, јас уплав имав и така. Луда баба си имав, среќа што ме запишаа во градинка :D

Но од лично искуство, внука ми ја израснаа и воспитаа баба и и дедо и, пошто мајка и немаше време од серии гледање. Ние неможевме да се изначудиме, они ја научија да збори (прво баба кажа), за какање/мочкање да кажува, да чита, да пишува, како да се однесува, сама да се облекува итн. Мајка и на работа во смени одеше, дома кога ќе си дојде после втора смена, ништо не прашуваше ни дали јадела, спиела, ништо, кафе и пред тв сериите и почнале веќе, па така малата е поблиска со баба и отколку со мајка и.
    Баба и во градинка ја носеше, ја зимаше, мајка и никогаш нема време. Сега малава оди во школо трето одделение, мајка и вика абе сака на англиски да оди, ама немам време јас кога да ја носам, ај кога, чека да рече свекрва и јас ќе ти ја носам, е нечеш, жената 70 год скоро има, неможе уште да се мафта по улици. Братучед ми ко замајан, ко да незнае што се дешава, ништо не и вика, од време на време само ќе и каже, стани нахрани го детето ти еднаш, она ќе стане и ќе рече е добро де гледаш со баба и сака и толку. Што се нема...

Madonna likes this.
  18. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Јас сум исчувана од баба мајками на 6 месеци ме оставила и морала да се врати на работа, постојано бев со бабами се до 6одд кога добри удар, лежеше 6 години во болница и почина пред 2 години :( :(
    Свекрва ми еднаш проба да се умеша за ќерками, и по брза постапка ја средив. Бидејќи живееме со моите мајками никогаш не ми се мешала, уште на почетокот се договоривме ми рече Ти си мајка твојот инстикт е поголем од било кое мое мислење, јас само ќе ти кажам како мислам а ти како сакаш прави си. Се надевам вака ќе остане и кога ќе порасне.
    А свеќи и не смее да се меша зошто или јас или мм по брза постапка ја средуваме.

Madonna likes this.
  19. joelle

joelle Популарен член

бабите и дедовците се дел и треба да бидат важен дел од животот на едно дете. јас сум порасната речиси без баба и дедо бидејќи од едната страна дедо ми беше починат а баба ми не не сакаше. а пак од другата страна беа злато луѓе ама во друг град. и некогаш ми недостига тоа кога маж ми зборува за топлината и убавината да живееш со баба и дедо.

но кога се работи за воспитување треба да се земат многу фактори во предвид. нормално е дека родителите ќе си ги воспитуваат децата но ако и бабата и детето имат нешто паметно да кажат тогаш треба да им се дозволи и да се зима совет од нив со оглед на тоашто имаат поминато многу или ако имаат некои добри навики истите би требало да се пренессат и на децата...

но како што кажа една феминка времето се менува а така и луѓето и приципите, а старите денес се тешки луѓе не прифаќаат промени и се заглавени во едно комунистичко време. секоја чест на исклучоците...

20. ku4ence

ku4ence Популарен член

Леле баба ми..Секогаш кога бев мала ******** (името на мајка ми) не така вака да направиш, не така ова вака.. мама мислеш незнае како да ме гледа..И на мама ке и скиснеше и на тато бла бла бла..и се така се караа.. :?: