Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Миленици во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од strong-gril, 8 декември 2012.

1. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    јас цел живот сум со мачка која не е ни вакцинирана само апче за паразити и давам
    кога останав бремена и јас помислив на токсоплазмата бидејки цело време мачката спијаше со нас во кревет направив тест и излезе дека никогаш не сум била заразена со токсоплазма и нокогаш не ја избркав мачката да не е до мене или да не ја погалам и сега еве е доам со нас само избегавам сега да ја кревам заради влакна да не се лепат на мене бидејки го дојам малото а и самата како да си знае никогаш сега не се качува на кревет како порано
    така да не се плаши слободно одиси кај комшивката не се пренесува туку така токсоплазмата

На bastet и LadyC им се допаѓа ова.
  2. bubamara96

bubamara96 Активен член

Се зачлени на:
    28 мај 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Може ли некој да ми каже како да се препознае ако мачката е бремена ?

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    Бремена сум 30та недела...
    Дома си живеам со мачката, која што ја спасив од улица пред речиси 2 години. Ја средив, ја вакцинирав, ја прочистив од внатрешни и надворешни паразити, и од тогаш живее само дома - никако не ја пуштаме надвор. Значи, мачката си е чиста и домашна.

Немав никаков проблем да забременам од мачката. Не ми се пренесе ништо од неа.
    Кога останав бремена, превентивно го направив TORCH тестот, за да се проверам од токсоплазма. Откако добив негативен резултат, разговарав со гинекологот, и ми кажа дека не е проблем никаков да си живеам со мачката... само додека сум бремена, да не го чистам нејзиното вц од измет.

Доколку не Ви се каже поинаку од страна на Вашиот гинеколог, не се секирајте за мачките.
    И не е проблем да бидете во иста просторија со мачката... не се пренесува ништо преку воздухот... токсоплазмата се пренесува само преку изметот на мачката.

За мене е навистина несериозно да ја тргнам мачката само заради „комшиски приказни“. Животното е обврска која што ја имам земено, и не е играчка која што ако нешто не ми штима, ќе ја фрлам. Тоа е живо суштество со кое немам право да се зафркавам.

Ако случајно заради потврдени медицински причини не можам да го чувам по дома, ќе дадам се од себе да најдам соодветен вдомувач.

На CameliaMiller, dayla, SV1911 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    490
    Искрено не се согласувам со тебе мачките сеПРЕГОЛЕМА опасност незнам како е во вашите советувалишта но кај нас по потврдувањето на бременоста им кажуваат дека никако мачките да не се во близина дури сите оние плодови кои растат на земја марула морков и слично се препорачува да се јадат варени или предходно мн добро измиени

За другите животни е во ред но кога ќе се роди бебето првите неколку месеци да е подалеку од него

5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    Дали се согласуваш или не, е твое право и лично мислење... Дали е оправдано медицински, тоа е веќе друго.

Од мое искуство потврдувам дека сите паники и сомнежи за носење на отсечни одлуки се комплетно неосновани. Ниту пак можам да речам дека мојот гинеколог е нестручен, напротив, тој е еден од најдобрите за лечење стерилитет, и многу близок пријател, кој доколку постои и најмала опасност веднаш ќе ми кажеше.

За миење на наведениот зеленчук препораката мислам дека важи и за бремени и небремени, општо за сите, особено последно кај нас со листеријата.

На времето си живееа жените на фармите, си копаа по нивите, и си раѓаа во шталите... Човештвото сепак преживеа... Денес гледам по себе, се прават еден тон испитувања, се фрлаат еден тон пари, и тоа е за мене поголем стрес од копање на нива.

Ве молам не си натурајте секакви грижи на срце беспотребно. Бременоста не е некоја страшна состојба во која треба хипохондрично да се плашиме. Баш треба да се намали нивото на грижи, затоа што психичката состојба на мајката и стресот имаат поголем удел во состојбата на детето.

Уживајте во периодот.

На CameliaMiller, BoaVista, bastet и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Tinkerbell33

Tinkerbell33 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    10
    Не верувам во вакви работи ова ќе ти било тоа ќе ти било...Мајка ми кога беше бремена со сестра ми имавме мачор што одеше и надвор, а штом е надвор сигурно идел и по контејнери...па сестра ми фала Богу се роди здрава жива и си порасна со тој ист мачор и ништо не и беше. Јас мислам дека што повеќе се пазите и се трескате од земја дека ќе ви се случи нешто, ќе ви се случи...така да не се замарајте ;) јас сум на почетокот на бременоста и си имам персиска мачка што не ми оди надвор и не планирам да ја давам нигде ни сега ни кога ке дојде здравје Боже бебето :)

На bastet, SV1911, LadyC и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.238
    А ако ти е бебето не дај боже алергично на мачкини влакна?Никогаш не вели никогаш.Не ти е сигурно мачката побитно од детето.

8. Tinkerbell33

Tinkerbell33 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    10
    Абе тоа секако дека не ми е мачката по битна..ама зборам за луѓе што од ништо прават паника..ако е се во ред не би ја оставила мачката затоа што некој кажал дека тоа не чинело :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.085
    Е да бе сега, мачките чудовишта ги направивте.
    Не ми е јасно што толку пазење како кога сте бремени да се магнети за бактерии.
    Нема врска тоа, стрина ми лани беше бремена, а во нашето маало има мачки буквално насекаде, дури и дома ги пушташе некои од нив, понекогаш и моите ги пушташе да ловат глувци, и ништо не и’ беше.
    И бебето кога беше околу 4-5 месеци беше во близина на мачки, само не му дававме да ги фаќа, затоа што ги чувавме надвор. Ништо не му е на бебето, здраво, право, среќно и весело. :D
    Нема потреба од ништо да си правите проблеми и да ги бркате миленичињата од дома од рекла-казала муабети. |(
    Особено па вие, НИКАКО МАЧКИ, НИКАКО, боже сачувај. [​IMG]

На Veki4kaa, bastet, SV1911 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.132
    Не се рекла казала муабети, туку е факт дека од мачка може да се добие таксоплазмоза.
    Оваа бактерија е прилично опасна и може да допринесе до компликации во бременоста, дури и до спонтан.

Еден, двајца десет приемри доколку имале среќа и не ја фатиле бактеријата и покрај немарноста во текот на бременоста не значи дека кај сите ќе биде баш така.
    Игноранција на опасноста не е добро за никого. Малку превентива и неопходни тестови е се што е потребно.

Каетана горе имаше напишано многу убав пост со кој се сложувам.

На LadyC, Maceto123, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.834
    Допаѓања:
    109.252
    Na edna moja bliska vo vtor mesec bremena i otkrija deka fatila bakterija toksikoplazma, zenava ni macka videla ni doprala, kako ja fati ni den denes neznae, taka da ako treba da se desi nesto sekako ke se desi i ako ni se bliski i ako ni se daleku.
    A i samo da informiram se kruzat nekoi mislenja deka so taa bakterija pod itno mora da go abortiras plodot, a eve primer bliskava so soodvetna terapija, cesti kontroli i sekako so mnogu sreka rodi zdrava prava kerka, edistvena mana na devojchevo mu e zgolemena vlaknetost (ali daleku deka od toa deka e kako majmun i deka ima brkovi) kako posledica na lekovite koi gi piela za toksikoplazmata, nisto poveke.

На bastet му/ѝ се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.132
    Од месо/сувомеснати производи.
    Сурово или недоволно пржено/потпечено.

13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.834
    Допаѓања:
    109.252
    Bas i rekoa deka ne e od toa, tuku od direkten kontakt kako sto i go utvrdija toa nemam pojma, zenava duri i do germanija odese za toa

14. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.085
    @danichap Да, ама работава е за миленици, а не за таксоплазмата.
    И бактеријата се добива кога си во контакт со изметот на мачката, а не од тоа ако истата се наоѓа во куќата, во собата, или пак и’ паднало влакно на тепихот.
    Тоа е веќе претерано. Во ред е да се направи тест, ама само затоа што комшивката ти кажала дека е штетно влакното од миленици за бременоста, да си ја избркаш надвор мачката или кучето, е навистина не е во ред. Од каде тоа право?

На CameliaMiller, SV1911 и emkaemka им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.132
    Мојата поента беше слична како онаа на каетана погоре.
    Треба да се вакцинира и прочисти мачето секако и да се спроведат дополнителни тестови. Доколку се е во ред, нема причина да се брка домашниот миленик, само да се преорганизираат обврските околу истите.

А доколку имаш миленик и знаеш дека е активен надвор или шета по контејнери...треба да си свесен дека и доколку си го проверил и било ок, у меѓувреме може да се промени неговата а и твојата здавствена состојба.
    За правата кои сопствениците на некои миленичиња си ги даваат не би коментирала.

На Kaetana, joy1, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ajde jas da vi go pisam moeto iskustvo,tie sto me citaat vo temite za bremenost mozebi znaat.znaci jas sum golem ljubitel na zivotni,posebno obozavam macinja.vistina doma nikogas ne sme cuvale,no jas sekojdnevno bev bo kontakt so niv.nikogas ni na kraj pamet dali e vakcinirano ili procisteno ili neznam sto.gi ranev ulicnite macinja,kade i da sretnev gi galkav,kaj deckomi cuvaat macorce i nadvor i vnatre,so koe jas bukvalno gi pominuvav celi denovi(procisteno,vakcinirano ne) . I ostanav trudna, koga doznav deka sum trudna prestanav,no dur neznaev ne. I mi zemaa brisevi vo 12 nedela i pisuva toksoplazmoza 112.mojata doktorka se raspameti,odma me prati da mi ispitaat aviditeti na toksoplazmoza za da se vidi dali e stara infekcija ili odkako sum ostanata tudna.jas cela vo prasalnici.i mi objasni ako e stara znaci ppkazuva deka vo teloto ima prisutni antitela.no ako e nova e opasno,do taa nedela moze ne steto,no pokasno navleguva vo krvotokot i moze da spredizvika spontan ili razno razni anomalii,slepilo,gluvost,kognitivni narusuvanja i sl.i ako ispadne deka e nova inf.ke ttreba da bidam celo vreme pod terapija za da se drzi pod kontrola. Tocno e moze da se razbolis od nedovolno termicki obraboteno mrso,neubavo izmien zelencuk,no sepak najgolem prenositel se macki. I jas rezultatot go cekav edna nedela.edna nedela neizvrsnost,strav i placenje.ispadna inf.postara od 4 meseci.ama pouka dom.zivotincinja tteba da si se vakciniraat,ne e zaebancija i naivno

На Kaetana, Maceto123, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lostsoul

lostsoul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    116
    A Dali e opasno ako maceto go cuvame vo dvorot I ne vleguva doma?

18. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ne e opasno. mene machkata mi lezi na stomakot. ne se toa kletnici i krvopii, edno e da si ja ispitash machkata od toxoplazmoza drugo e da gi pishuva nekoj tie gluposti pogore shto gi prochitav. ama ne ni se davaat pari za toa pa ish machko na ulica. ja izbegnuvav temata zashto znaev deka kosa kje mi se krene od glyposti. jas bar sum veterinar i kje ti recham, chuvaj ja, ispitaj ja, i izbegnuvaj izmet za svaki sluchaj.

На CameliaMiller, SV1911, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Gerbera

Gerbera Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    772
    Чување куче внатре во бременост се покажа како добро искуство.
    Страшно се интуитивни и добронамерни. Ако одговорно се грижите за нивното здравје како и претходно шго сте правеле, не верувам дека би претставувале некаква опасност за бебето.

На CameliaMiller, bastet, s1a1n1d1r1a1 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. lostsoul

lostsoul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    116
    Kaj nas u dvor ima istureno mnogu pesok I izglea tamu si se kaka a toa ne moze nikoj da go iscisti,posto e mnogu.A pred tri dena go zedov maceto na seta taa maz mi sinoka I kucence mi donese :D Jas mnogu se isplasiv od koa mi kaza ginekologot "Lelee kako si go zela bas sega bremena ova I ova moze da se desi".I uste se plasam.Izmetot samo preku dopir e opasen nema vrska preku vozduh taka?( ne mi se smej :))