Минимализам или поедноставување на животниот простор (Declutter your home)

Discussion in 'Дом' started by efrosinija, Mar 26, 2018.

1. Mami3

Mami3 Истакнат член

Sto mozam sekako deka ke go dadam,(od sin mi nemam na kogo drug,site se zenski) tie se presrekni i vospitani,pocituvaat mnogu, a navistina im treba.
    Site smaleni raboti odat kaj niv.
    Neka se zdravi i zivi samo,stom imale takva sudbina,barem tie sto gi poznavame da im pomogneme so sto mozeme.

efrosinija likes this.
  2. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Планирам плакарите да ми се вградени во ѕид и тв исто на ѕид, па ќе видиме кога здравје.

Bebac likes this.
  3. referentka

referentka Moderator Staff Member

И јас сум за минимализам и мислам дека претеруваме со купување предмети во секоја сфера од домот.
    Зошто да не е позајмена книга туку мора да е купена?
    Зошто мора во висечките да има 5 тенџериња и 300 тавчиња?
    Зошто мора во собата да има закачалки на секој ќош па и онаа која виси на задна страна од врата?

Сето тоа собира и прашина и бара внимание при одржување хигиена дома а и го намалува.живптниот простор.

И јас фрлам.

efrosinija, Bebac, SofiMar_ and 2 others like this.
  4. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Како сте ми?Исфрливте по нешто од дома?;)

Bebac likes this.
  5. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Минимализам или македонски преведено - евтинизам :rofl:

6. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Па не се согласувам.Минимализам е и ако купиш помалку парчиња,поквалитетни и поскапи.Не само да купуваш ефтино и во голем количина.

WildMk, Bebac, nevermet18 and 2 others like this.
  7. Regina.Phalange

Regina.Phalange Популарен член

Феноменални се, а им го препорачувам и подкастот.

Јас уште средувам книги |(

eliesaab, efrosinija and tigerlady like this.
  8. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Да, може тоа, но конкретно во македонскиот случај е евтинизам :)

9. tigerlady

tigerlady Популарен член

И да е, тоа би им дошло добро на многу луѓе, посебно во Македонија. Реално последниве години стануваме се "поамериканизирани" ама од негативен аспект. Се пазари масивно само зашто е ефтино или зашто е одлична зделка иако тие работи не ни се потребни и ни причинуваат само задоволство од 10 минути. Цели студии има на оваа тема, за допаминот кој ни се ослободува во мозок кога ќе купиме нешто ново.

Додатна тема е што после со тие работи, колку ресурси се потрошени за истите да се направат и каде ќе завршат (хинт, во депонија).

На страна од ова, сакав да ви спомнам, ако минимализирате по дома, има на фб група Дај не фрлај. Мислам периодов не е активна ради ситацијата ама сигурно ќе се смени тоа. Мене многу ми се има најдено за некои работи кои лично не ми требаат а се уште во употреблица состојба. На некого можеби ќе му бидат од корист и е убав начин да им се продолжи "рокот на траење".

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Од кога живеам на Малта повеќе пари фрлам на козметика. Имам премногу шминки и сеуште купувам,па така ми остануваат неискористени работи кои потоа ги делам по другарки.
    Кога беше блек фрајдеј највеќе пари потрошив тој ден и верувајте тие парчиња гардероба дали еднаш ги облеков.

Во Македонија често правев генералки на гардероба и работи кои веќе буквално немав место или не би се вклопиле во интериерот. Облеката ја ставав во ќеси и ја донирав во црвен крст контињерите. Предметите во кутија па во подрум или гаража.

На островов немам донирано материјални предмети ама има една група каде луѓево си подаруваат се и сешто буквално. Тоа многу ми се допаѓа затоа што може да се рестарвира,офарба и ете нов шмек во домот.

efrosinija likes this.
  11. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Се согласувам.Колку пати сме купиле досега работи без да размислиме затоа што биле на попуст.А после не сме ги искористиле ниту еднаш.

12. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Во однос на шминката и јас сум иста.Колку шминка реално му е потребна на човек.Ако размислиш еден кармин со секојдневно користење може да ти трае 3 месеци.А за сенките и руменилата да не правиме муабет.

buba4e89 likes this.
  13. Regina.Phalange

Regina.Phalange Популарен член

Еве да се пофалам, како начин да не ја богатам брзата мода, која кај неквалитетна, доста и загадува, често носам парчиња на шивачка.
    "Позајмувам" од мајка ми или баба ми, а поправам и мои парчиња за да стојат поубаво. Денес оставив цела кеса и со мало внимание лесно може да им се продолжи периодот на носење.
    Секако, во најбрзо време би сакала и сама да научам да ги поправам или преправам во ново парче облека:inlove:

Last edited: May 28, 2020
    efrosinija, Bebac, Mami3 and 2 others like this.