Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ми се допаѓа момче/девојка со различна религија од мојата

Дискусија во 'Канта' започната од ALEXXX, 5 мај 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Soldier 14 god????И врска со "албанец"лошо си почнала мила
    Оваа љубов е без везе...нема иднина,не почнувај нешто што неможеш да го завршиш,ќе имаш лоши последици за твојата иднина
    Не се лути ама сите совети што ти ги напишале се вистинити И ДОБРОНАМЕРНИ ИМА ЕДЕН КУП МОМЧИЊА
    encimenci не ми се верува што читам ц...ц...ц...греотилоци децата растат,родителите лажат,тие учат тоа е некој луѓе отпосле размислуваат,слепи ли се?

На Eagleeye му/ѝ се допаѓа ова.
  2. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    6.569
    да,никој нема да те сака.ниедно машко нема да помине преку тоа дека девојката му се перкала со шиптар.мала си но почни да размислуваш.помисли ли на твоите?низ кој пекол ке поминат и тие а и ти кога ке ти лепнат етикета на курва.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Crvka

Crvka Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Еве еден совет и од мене! во текстов прочитав
    Ти македонка он албанец-тебе ти е чудно!
    Тој е чуден според начинот на кој разговара,однесува,со кого се дружи!
    ЦЕЛО ШКОЛО знаело дека сте заедно а тебе ти е чудно!
    чудно ти е да се бакнувате пред сите а сигурно го правиш тоа - како инаку сите би знаеле??? и згора на се шеташ по продавници и не знам каде низ цело Скопје..... :^) Според мене ти сакаш да привлечеш внимание,да не бидеш во масата на луге кои што се исти,да се издвојуваш,но верувај ми си избрала погрешен начин....најди си некој не толку ЧУДЕН со кој што кје ти биде мерак да седиш на клупа,да си се бакнуваш,па дури и да го запознаеш со татко ти (еден ден)...

4. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Ве читам на темава и се чудам. Двајца со различна религија неможеле да успеат???
    Мајка ми и татко ми, баба ми и дедо ми се чист пример за брак од различни вери. Прекрасно функционираат, се почитуваат, се сакаат. Никогаш немале забрани за едниот дали да оди во џамија или другиов во црква. Јас и брат ми сме добро воспитани, сите празници ги славиме, уште од мали јас и брат ми зборуваме два јазика. И НИШТО не ни фали. :!:

На TheDevilAngel, tessie и encimenci им се допаѓа ова.
  5. Bel-Golub

Bel-Golub Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    48
    Господе боже,само какви совети давате на заљубени девојчиња.Па тие се сакат бре како можете да им советувате да прекинат кога се работи за љубов,каква врска има од различна религија или национаоност пред Господ сме сите исти луѓе.Ве молам греота е...

6. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    6.569
    убаво е да се сонува но барем малку застанете на земја.

На okcenzi и Hipica им се допаѓа ова.
  7. Morti27

Morti27 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    11
    Еве јас немам предрасуди, ама ваквите случаи сепак се многу ретки..
    Иначе Sanjichka007 ако не е тајна и ако не ти е проблем може ли да ми кажеш дали ти и брат ти сте крстени или не ? Која вера сте вие сега ? :)
    Чисто информативно, ме интересираат ваквите работи. :)

8. Sanjichka007

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Не сме крстени, и мајка ми и татко ми се свесни дека религијата е нешто што сам си го бираш. Дома сите празници ги славиме, цело семејство се собираме и за Бајрам и за Божиќ. :) Никогаш ниту едниот родител не терал да се крстиме, ниту другиот да постиме за Курбан Бајрам. Секогаш оставале на нас, ние како сакаме, ние да одлучиме во што ќе веруваме. :)

9. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    На кратко само ќе кажам... Имав другарка која на 15 години почна врска со дечко Албанец (кога почна во средно да оди).

Епа и она се заљуби како тебе и работите се одвиваа вака:
    - Беше покажувана со прст од цело маало, цела населба знаеше и цела населба само ццкаше кога она поминуваше по улица. (живеам во маало каде има само Македонци.)
    - Родителите и одеа со наведната глава, знаеа кој и што мисли за ќерка и и нејзиниот дечко.
    - Ја избегнуваа сите другарки и другари.
    - Родителите и забранија се, ја чекаа после часови пред школо и ја носеа дома, не дај Боже да избегаше од час, шамари летаа пред сите деца во среде школски двор!
    - Додека сите се собиравме за излегување (низ маало или седенка кај некое девојче дома), нејзе не ја ни пуштаа од дома да излезе без брат и (кој е помал од нејзе 2 год).
    - Другарките одеа на зимување и летување без нејзе, никој за никаде не ја викаше и уште мал милион работи.

Не беше свесна што прави, а и водеше инат, одеше против сите.
    Отвори ги очите, негова цел е само да те легне, а после да се фали низ цело школо! Верувај од него љубов нема да добиеш, ниту пак ти ја чувствуваш, само ти е интересно, ново и добиваш внимание од него, па затоа и си полетана.
    Врати се на прав пат, ќе се каеш за ова цел живот, или пак ќе се омажиш за скоро време со него и животот ќе ти биде пекол!
    Разговарај со мајка ти, кажи и се, да видип дека тука никој лошо не ти мисли, истото и мајка ти ќе ти го каже.
    Бегај од него додека ти е време, додека не си направила поголема глупост!

10. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    536
    Ова муабетиве нанас оставаат ние сто ке одлуциме,...сто знаат деца бе????и на крај они страдаат ни едните ни другите ги сакаат,не дека не мозе да се има хармоничен и прекрасен брак со двајца од разлицна религија ,но после тоа децата мислам дека малце се хендикепирани во тој поглед...барем од примерите околу мене што ги имам

11. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    И која вера сте ти и брат ти??

12. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100

Soldier, и двајцата сте премногу млади да рескирате. А и повеќето се задоени со разни предрасуди, веројатно и дечко ти, а сте премногу млади и недоволно зрели да им се спротивставите на истите.
    А за случајот од окружувањето на ракче, ќе кажам само едно: убава работа сите така што изреагирале.

Ме потсети таа нивна реакција на еден настан од МОЕ окружување.
    Тој муслиман таа христијанка. Почнаа заедно од студентските денови.
    Не криеја од првиот првцат ден.
    Добија таков третман и двајцата од нашиве.
    Сега живеат во друга земја и добро им оди во кариерата. Во брак се веќе неколку години.
    Знаете што сега се случува кога ќе дојдат во МК? Истите тие што ги избегаваа сега им се лижат (кое лицемерие, нели?). Но, сега тие ја играат нивната тогашна улога.

Се извинувам, не сакам никого да нападнам со ова, но врска со човек од друга вера да биде причина друштвото да те избегава ми е у најмала рака глупо. И да одела со повеќе такви, што ја прави поразлична од таа што одела со исто толку од нејзина вера? Во врските санки све за религија праиме муабет. Религијата е дел од нечија интима, која треба да се почитува како и секој друг дел од нечија интима. Доколку некој не ми ја почитува и има предрасуди кон мене во врска со истата, не заслужува да е во мое друштво.

На lolita97 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    На кратко само ќе кажам... Имав другарка која на 15 години почна врска со дечко Албанец (кога почна во средно да оди).

Епа и она се заљуби како тебе и работите се одвиваа вака:
    - Беше покажувана со прст од цело маало, цела населба знаеше и цела населба само ццкаше кога она поминуваше по улица. (живеам во маало каде има само Македонци.)
    - Родителите и одеа со наведната глава, знаеа кој и што мисли за ќерка и и нејзиниот дечко.
    - Ја избегнуваа сите другарки и другари.
    - Родителите и забранија се, ја чекаа после часови пред школо и ја носеа дома, не дај Боже да избегаше од час, шамари летаа пред сите деца во среде школски двор!
    - Додека сите се собиравме за излегување (низ маало или седенка кај некое девојче дома), нејзе не ја ни пуштаа од дома да излезе без брат и (кој е помал од нејзе 2 год).
    - Другарките одеа на зимување и летување без нејзе, никој за никаде не ја викаше и уште мал милион работи.

Не беше свесна што прави, а и водеше инат, одеше против сите.
    Отвори ги очите, негова цел е само да те легне, а после да се фали низ цело школо! Верувај од него љубов нема да добиеш, ниту пак ти ја чувствуваш, само ти е интересно, ново и добиваш внимание од него, па затоа и си полетана.
    Врати се на прав пат, ќе се каеш за ова цел живот, или пак ќе се омажиш за скоро време со него и животот ќе ти биде пекол!
    Разговарај со мајка ти, кажи и се, да видип дека тука никој лошо не ти мисли, истото и мајка ти ќе ти го каже.
    Бегај од него додека ти е време, додека не си направила поголема глупост![/quote]

Soldier, и двајцата сте премногу млади да рескирате. А и повеќето се задоени со разни предрасуди, веројатно и дечко ти, а сте премногу млади и недоволно зрели да им се спротивставите на истите.
    А за случајот од окружувањето на ракче, ќе кажам само едно: убава работа сите така што изреагирале.

Ме потсети таа нивна реакција на еден настан од МОЕ окружување.
    Тој муслиман таа христијанка. Почнаа заедно од студентските денови.
    Не криеја од првиот првцат ден.
    Добија таков третман и двајцата од нашиве.
    Сега живеат во друга земја и добро им оди во кариерата. Во брак се веќе неколку години.
    Знаете што сега се случува кога ќе дојдат во МК? Истите тие што ги избегаваа сега им се лижат (кое лицемерие, нели?). Но, сега тие ја играат нивната тогашна улога.

Се извинувам, не сакам никого да нападнам со ова, но врска со човек од друга вера да биде причина друштвото да те избегава ми е у најмала рака глупо. И да одела со повеќе такви, што ја прави поразлична од таа што одела со исто толку од нејзина вера? Во врските санки све за религија праиме муабет. Религијата е дел од нечија интима, која треба да се почитува како и секој друг дел од нечија интима.[/quote]
    Tessie ама во студентски денови, а што знае дете од 14-16 години? Сакаш да ми кажеш дека е доволно возрасна сама да расудува и да донесува одлуки во животот? Основно кога ќе завршат незнаат кај да се запишат, незнаат што сакаат да бидат/прават во животов, а не па дечко Албанец има и уште вика па што?! :^)
    Јас сум религиозна, почитувам туѓа одлука, ама за вакви сериозни работи за мене постои и јас признавам само една вера и тоа е тоа.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sanjichka007

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Не сме биле прифатени ни од едните ни од другите? Леле каде бе со ваквиве размислувања? Дај луѓе опрајте се малце!
    И јас и брат ми сме учеле на македонски јазик, сме биле меѓу Христијани во школо и НИКОГАШ не сме се соочиле некој да не не прифати заради тоа што сме мешани. Живееме во маало каде што има прилично многу Албанци и Турци, со нив сме растеле, ни од нив не се случило некој да не не прифати или пак да ни пререче нешто за тоа. Никогаш не ми се случило ни со дечко да имам проблеми заради тоа што сум мешана или да ме гледа со други очи.

А за верата, брат ми верува во Исус, јас во себе :lol:

На Gerbera и tessie им се допаѓа ова.
  15. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100
    Ракче, ја и пишав дека главниот проблем е шо се мали. И јас сум религиозна и сопругот ми е христијанин и не сум имала никогаш врска со човек од друга вера (не дека ги бирав по вера, така се потрефило), но ете, разумот не ми дава да му судам некому едино по таа основа. Toa шо ме вади од такт е реакцијата од луѓето, па она избегавање, ццкање кога ќе поминеш...чиниш се` е подмачкано у нивните животи.

16. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    каква љубов бе???? Па девојчево има 14 години. :x

17. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Теси, знаеш луѓе кои цел живот живееле само покрај македонци, не знаат како е поинаку. Не дека им е се подмачкано, ама чудно им беше на сите. Постариве оговараа на велико (нешто што најмногу го мразам, ама па мало место, секој за секој се знае, колку и да не сакаш), нејзините беа зарамени до бескрај (народот тоа го направи), другарките ја одбегнуваа зошто имаше случки кога излегуваше она со нив, не се враќаше дома заедно со нив (се наоѓаше со него и остануваа заедно), па родителите нејзини вртеа по телефони дома кај другаркиве да ја бараат, а и често се случуваше да го викне дечко и со нејзе (кога она со нејзино друштво излегуваше заедно, најчесто по родендени, во левел и сл.) и он нормално со другари доаѓал, па родителите на другаркиве не се согласуваа нивните ќерки да излегуваат со Албанци и им беше забранета држба со нејзе. Не си никако кога ќе видиш, само можеш да пробаш да се ставиш во кожа на мајка и, да дојде дома и да ти каже јас имам дечко албанец, на 14 години! Не ми иде некако...

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ingvild

Ingvild Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2012
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    3.558
    Колку и да пишуваме ние тука да раскине, дека е мала и дека тоа не е добро за неа, да раскажуваме настани и дешавки кои навистина се случиле и сме ги чуле, виделе или дознале... Залудно е!
    Таа сега има 14 години, осмо одделение... Си мисли дека целиот свет е нејзин, дека е најјака, дека може да оди против сите и да му се спротистави на целиот свет, почнувајќи од нејзиниот татко кој според неа, има различно мислење од нејзиното... А секако, нејзиното е правилно.
    Дури и на некој начин е горда што е во врска со некој поразличен од останатите ( како што вели таа ).

Девојче, ај седни и размисли со ладна глава.
    Мала си, сеуште леташ во облаци. Мислиш дека се што лета се јаде. А грешиш...
    Не прави нешто за кое што подоцна многу ќе се каеш и ќе си ја трескаш главата од ѕид. Касно ќе е тогаш... Ај слушај малце постари.
    Интересно ти е сега, знам. Ама подоцна нема да ти биде. Без потреба си создаваш главоболки.
    И за која љубов збориш?! Што е уствари за тебе ЉУБОВ?! :^)
    А колку години има он?! :)

Да се разбереме, секогаш сум на страната на љубовта.
    Ако таа е обострана, ако е љубов за која вреди да се бори човек...
    А ова?! Од вчера се официјално заедно, а тој веќе и бара нешто повеќе?! На 14 години?! |(

19. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Незнам нашиве девојчиња што толку виделе во Албанциве |( летаат како муви без глава па после крив им е цацко,а нивните не смеат да помислат ни да погледнат македонец,а не па да бидат во врска...

20. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Ако имаш 14, знајш дека и муслиманите им прават на жените кастрација, ако не верваш оди во таа тема има таква тема на форумови информирај се, не гледаш дека 90% се диво племе, од нив бетер од индијанци се. Жената секогаш мора да оди зад мажот од дома не смеат сами да излезат. Секогаш мора да е подолу од мажот. На крајот на краиштата гледај го филмот, Nowhere, without my daughter , па да те видам шо ќе мислиш после тоа. Во ред учев во мешано училиште, знам мн девојчиња албанки кои беа омажени на 13-14 години и такви кои сега студираат во Австрија и во Швајцариа, ама ете бев и во Албанија, па на југот и тие шо секатолици и тие што се муслимани, се далеку покултурни от тие на северот,еве бев сведок на човек кој буквално извршуваше голема нужда, на сред Тирана, каков впечаток да имам сега јас за албанците кои живеат на северот на АЛбанија? На крајот на каритата од кога сум во Скојпје имаше мн колеги кои се албанци и пробале да ми се доближат бидејќи немам ништо против нив , ама веднаш им дадов до знаење дека можам да има чисто пријателски однос и ништо повеќе, кога еден од нив ми подари ружа, па ми донесе кафе итн. Мешан брак или врска со албанец или со грк, се на навистина проблематични и потешко се прифаќаат во ова општество. Инаку и во моето училиште имаше еден преубав албанец сите умираа по него и јас бев среќна што кога се поздравувавме за полуматура ме гушна и ма бакна на образ, значи тогаш бев колку тебе , бидејки беше преубав и презгоден иако не зборуававме никогаш многу повеќе од едно здраво. Ама тој самиот беше така воспитан од дома што никогаш не се ни смува со македонка и никогаш немал девојка македонка. Значи дури и самите албанци , многу ,многу не поддржуваат машани врски , па и бракови. Можеби некој ќе ме прекори дека мешам политина ама луѓе КАКВИ ПАТРИОТКИ, КАКВИ МАКЕДОНКИ СТЕ ВИЕ ,КАКВИ ХРИСТИЈАНКИ СТЕ ВИЕ ДА ОДИТЕ СО НЕКОЈ, ЧИЈ ЕТЕ ДА РЕЧЕМЕ 5ТИ БРАТУЧЕД БЕЗМИЛОСНО НА ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК, НА 3 ДЕНА ПРЕД ТАКОВ ГОЛЕМ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК, БЕЗМИЛОСНО СТРЕЛАШЕ , ЕГЗИКУТИРАШЕ 4 ДЕЦА КОИ МОЖЕБИ СЕ ИЛИ ПРИБЛИЖНО СЕВАШИ ВРСНИЦИ А? НЕМАТЕ ТРОШКА ГРИЖА НА СОВЕСТ, ЗА ТОА?

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.