Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ми се допаѓа момче/девојка со различна религија од мојата

Дискусија во 'Канта' започната од ALEXXX, 5 мај 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Сигурна си? Не би рекла, правилото е секоја жена што ќе се земе со албанец да смени вери. Ќе бидеш була :rofl: можам да те замислам како си бараш совети на форум :P извини ама смешно ми е. Од толку Македонци ( христијани ) во светов вие по албанци трчате.

На Valentina.Vaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.012
    Допаѓања:
    51.884
    Моето правило е дека јас нема да сменам вера. Ако некој ме условува со тоа, нема да се омажам за него.
    И не трчам јас по никој, зборував за хипотетичка ситуација. :)

На tessie и Sanjichka007 им се допаѓа ова.
  3. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Кое е тоа правило и кај го пишува?
    Каде пишува и дека ќе бидеш забулена ако се омажиш за муслиман и што е тука смешното? И муслиманите не се само албанците.

ЕДИТ: не се палете одма, не станува збор за конкретна ситуација, дискутираме само. :)

На nat17 и tessie им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Од каде таков заклучок?
    Ништо не реков јас. Овие нашиве се симнати од планина, скоро сите жени се со шамија. Да не зборуваме за арапските земји. Друго во нашиот сосед муслиманите си живеат слободно ама не се мешаат со нашите. Пак имаат доволно слобода да си прават што сакаат, но си имаат граници.

На MilaP, ADOKI и Valentina.Vaki им се допаѓа ова.
  5. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Колку и да се правиме ние современи има милион пречки кои секогаш ќе постојат. Ке има расправии за имињата на децата, за сунетот, за славењето празници, па ако девојката земе муслиман може да не ја смени верата но не знам во колку фамилии би прошло тоа.
    Да живееме некаде во поголемите држави каде што нема никој да ти се меша ни родители ни комшии ни тетки ни стрини до некаде може да просперираат ваквите бракови секако исполнети со преголеми компромиси. Овде за жал многу е тешко и за тоа кој е спремен да води тешки војни и битки нека се впушти во таков луксуз.

На Tanjamm, eloves, referentka и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Valentina.Vaki

Valentina.Vaki Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2013
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    579

Бравос

Бравос Википедијо,ајде отвори пак на интернет или пак по форуми да видиш колку ги условуваат со мењање вера,али тек тогаш ти ќе се вадиш со ефтините приказни ЉУБОВТА ПРЕД СЕ,бла бла бла......ЉУБОВТА ТРЕБА ДА ПОБЕДИ КОГА ДВАЈЦА СЕ САКААТ И сл .... ауфвидерзен :*

На okcenzi и buba4e89 им се допаѓа ова.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Ти кажа членката погоре - ниту една фамилија нема да се согласи на тоа ти да не смениш вера. Бидејќи секое семејство си има традиции, а традицијата се почитува.

8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.012
    Допаѓања:
    51.884
    Не морам да отворам по форуми, ниту па сум заинтересирана да менувам вера.
    И не, не отворив на википедија, само те поправив затоа што реченицата ти немаше смисла. Можеше да ја прифатиш критиката, ама нееее, ај сега ќе се расправаме за глупости.

Познавам парови во кои ниту еден од партнерите не сменил вера.
    Види, мене и премногу религиозен христијанин би ми бил проблематичен за врска, затоа што не сум верник, сигурно би наишле на проблеми. Ама сепак мислам дека врска е помеѓу двајца, и само тие двајца треба да одлучат што е најдобро за нив, без мешање од околина, па дури ни родители.

На tessie, veronikaveronika, Daleron и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Ако мислиш дека нема да бидеш :clap::rofl: и дека ќе можеш слободно да си шеташ гола и секој да те гледа и допира:rofl: мисли си.

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Јас сум сигурна дека твоите ќе се мешаат. Но, ајде да се лажеме демек не :rofl::lol:

11. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.012
    Допаѓања:
    51.884
    Ги познаваш моите? :D

На tessie, Sunshine.Sunshine, eloves и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Sanjichka007

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    А чекај малце, шо мислиш Бубаче што сум јас? :)

Еве да ти кажам поарно, муслиманка сум. Во мое семејство потесно и пошироко нема НИ ЕДНА затворена.
    Утре ако брат ми реши да земе христијанка нема таа никој да ја натера да смени вера ниту па да се затвори.
    Иако ти велиш од планина сме се симнале па ги тераме сите да менуваат религија што ќе ни влезат во семејство, јас ти велам дека не е така. Колку муслимани има, толку и христијанки влегле во семејствово. Никој на ништо не ги натерал. Секој си го славел својот празник и своето верување.
    Врската е помеѓу двајца, а не помеѓу целите семејства.

Друго што ми падна во очи, бидејќи претпоставувам мислеше дека сум христијанка па демек ако земам муслиман за маж нема да ми дозволи да шетам гола и да ме допира секој.... Сакаш да кажеш бидејќи ти не си затворена те допира секој и дека шеташ гола?:?:

На nat17, martine, Sunflowers и 10 други им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    ^ Мислењата ви се излишни...се базирате низ гледано низ град, а мене ми викате глупости сум трескала.
    Свашта. Подобро повеќе запознајте се со верите истражете што е дозволено што не, затоа постои интернетот.
    @Sanjichka007 погрешно си ме разбрала, сакам да ти кажам дека шиптарките носат и во лето долги мантили на 50 степени, не го покажуваат своето тело и својата коса Па ти ако можеш да издржиш во такви мантили јака ти душа. Забрането е да шеташ гола ( под гола мислев на кратки сукњи панталони кратки маици и слично). Не ве допира никој освен мажот ваш. Така да прашањето не ти е логично. Овдека не се работи за мене туку се работи за муслиманската вера.

На Valentina.Vaki и JustFun им се допаѓа ова.
  14. Sanjichka007

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Сакаш да кажеш дека јас треба да си ја истражам сопствената религија бидејќи ти подобро ја знаеш од мене?
    Јас ти велам нема ни една затворена кај нас, што значи не се шетаме со мантили и шамии, ти ме прашуваш како издржувам? :?: Некако не се разбравме баш или... ?
    Никој никого не затвара со сила, живееме во модерно општество и да знаеше малце повеќе за нас шиптарките ќе знаеше дека се поретки тие што се затворени.

На Zeynep, nat17, tessie и 4 други им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: поретки :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: жими мајка.
    Ајде биди ми поздравена, ме изнасмеа :D :rofl:

16. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    536
    имам одлична комуникација што ја базирам на добра карактерна анализа и интуиција што до сега не ме издала,блиски другарки што ги знам со години, површни пријателства,роднини и дечко,некако така би ги поделила луѓето околу мене,НО да кажам за некој дечко дека е се НАЈ НАЈ за месец два не можам(во контекст на мојата претходна реплика),основно нешто да се процени може,но да кажам за некој дека е нај нај нема шанса

17. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Еј еј полека. Имам пријатели, колеги за кој никој не би рекол дека се муслимани, ама сепак си го ценат нивното.
    Мене никој од нив нема да ме побара за жена (освен се знае за каде), иако луѓето се нај кул што ги познавам и се однесуваат најнормално, цареви се, ама сепак си се држат до традицијата.
    На сите свадби што бев сите си земаа муслиманки ниту еден од нив не зема Македонка иако се отворени, разголени, вработени на врвни места (муслиманките), ај полека малку.

На buba4e89 и referentka им се допаѓа ова.
  18. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Ви кажав еднаш и наназад живееме во мешано општество и невозможно е да се избегнат ваквите врски, а колку ќе успеат е индивидуално.
    Нашиот менталитет си е таков и тешка работа дека ќе се промени. Да кажам сега дека сум фатила дечко Американец (пример) кој има пари, кола, вили, куќи триста врагови комшиите, родителите, роднините, друштвото сите ќе кажат браво, паметно девојче, си ја најде среќата а моите веднаш ќе ме пратат со него, познавајќи ги мислам.
    Да кажам дека сум фатила некој од муслиманска вероисповед кој е притоа културен, фин, добро воспитан па и образован тие негови квалитети нема да вредат ни 5 лири оти нели муслиман е.
    Не сум ограничена личност, несакам да дискриминирам никого и мене ако муслиманите особено албанците како најспомнувани низ ваквите теми ме мразат или отфрлаат само затоа што не сум нивна јас тоа го гледам како грешка на родителите, а не нивна. Јасно е дека тие несакаат да се мешаат со нас, а тоа се пренесува од колено на колено. Ако јас утре моето дете го воспитам да бега понастрана од ромите, турците, албанците, босанците или незнам кои тоа нормално дека ќе ги мрази на некој начин некои навики од мал се стекнуваат. И се нервирам кога некој ќе ми рече еј од толку македонци од кај баш со муслиман. Мене да ви кажам ништо не ми значи ако мојот иден сопруг оди во црква а притоа ме малтретира, ме понижува, ме тепа и немам мирен и спокоен брак. Истата вера незначи секогаш и слога и разбирање во бракот. Имаме и студенти од Турција имаше неколку случаи девојки од овде од Македонија (од секоја вера) отидоа и се омажија со такви. Лично само еден познавам така да неможам да кажам ништо посебно и за нив. И не дека еден муслиман неможе да засака христијанка, може но кај нив е многу построго еден дел од нив сеуште неможе да се цивилизираат па затоа мислат дека секој проблем може да се реши со пиштол.
    И оној што мисли дека муслиманките се многу поштени нека дојде да му покажам па да види како мислењето ќе го смени за 5 минути. И не дека несмеат да гледаат македонци, гледаат тие и те како ама ништо повеќе од тоа оти знаат што ги чека ако се расчуе. Имаше и неколку случаи турчинка со македонец ама се плашат многу од нивните дома да не разберат.
    Инаку викате дека мора некој да смени вера ако се омажи со муслиман?!
    Ако уште од самиот почеток се каже во лице и да дискутира детално за се јас мислам дека ќе нема проблем, само без правење лице и со сериозни муабети. Ако се омажиш а гледаш дека човекот прави спротивно од тоа што рекол додека е време разведи си се. И незнам што толку сте се запнале за тоа што ќе рече фамилијата, комшиите ратко трајко и петко. Последните не треба да ги интересира, а фамилијата ќе се меша онолку колку што вие ќе дозволите.
    Во врска со облеката нема да дискутирам, оти затворената облека и шамијата несекогаш значи чесност.
    Вам може од страна така ви изгледаат чесни но да знаевте турски онолку колку што јас знам, да бевте блиски со турчинките толку колку што сум јас, а ме сметаат за доста блиска така да знам за нив доста работи кои овде нема да ги изнесам секако тогаш ќе сфатевте дека грешите.

На RedWine и Miss.N им се допаѓа ова.
  19. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Nosat samo mantili a pod niv samo dolen veesh ili tenka obleka taka da nema nisto loso

20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Колку сакајте водете дискусии, крајниот заклучок е исти.
    Да не се залажуваме, ние сепак живееме во Македонија
    Има исклучоци, но и таму има ,,повуци-потегни,,
    Ајде еве ова е анонимен форум, нека пише некоја албанка (ги има доста на форумов) па нека напише како ај нив дозволуваат мешани бракови.
    Еве ај ние Македонците ако сме ,,заостанати,, во тој поглед еве нека пишат и другите
    Да не испадне дека еднострано гледаме

На Tanjamm, buba4e89, Valentina.Vaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.