Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ми се допаѓа момче/девојка со различна религија од мојата

Дискусија во 'Канта' започната од ALEXXX, 5 мај 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.786
    Допаѓања:
    169.707
    Дечко ми е атеист, мене искрено не ми смета. Мојата фамилија, особено од страна на татко ми се премногу во религијата па тој мал детаљ сеуште го немам спомнато :3 ,сепак јас и не сметам толку битно да спомнам. Сепак дечково знај поќе за религијата него некој „верник“ шо оди во црква само за Велигден.
    Додуша пример врвиме покрај црква и јас имам навика ако сум веќе пред врата на црква да се прекрстам нели, него то не му смета нити ми вели нешто за тоа, па ни јас не му влеам нешто за тоа што тој е атеист.
    Напред на темата, сум била и со турчин. И пак ќе речам - не ми смета. Сигурно и на друго место се имам изразено, луѓето не ги делам на ништо туку ги гледам како целина, небитно на различностите. Сепак за оваа врска моите не знат. Кратка беше, несериозна па неќев да си прам нахнадни проблеми зошто ќе ме мажеа по брза постапка со оглас во весник :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

На Feather, eloves, Robin25 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. MIcatastaturica

MIcatastaturica Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    22
    jas iam vejke 2 godini decko od muslimanaska religija sakam da ve prasam dali eprotiv mojata vera toa so go sakam|

3. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    A kakva e tvojata vera ? I posle 2 god. ti dojde dilemava ? ;)
    Koga stanuva zbor za ljubov, srce pamet ne prasuva :)

4. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Jas, po moi lichni ubeduvanja, ne bi bila so nekoj shto ne e ili katolik ili ateist.

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Прееска те гледам во друга тема, сега во друга тема.
    Ако е љубов во прашање не се бира ништо.

6. mila1111

mila1111 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    397
    Licno jas, ne bi bila i nesakam da vleguvam vo vrska so covek od druga religija, posebno muslimanska ednostavno nemam idnina i nesakam da si go gubam vremeto so takov covek, ne sudam i ne mi smeta licno mene ako nekoj od moite drugarki ili drugari se gleda so covek od druga religija, toa e nivno pravo i ne bi se mesala...

На MilaP и Tanjamm им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.090
    Допаѓања:
    12.830
    Дајте совет. Еден дечко Турчин во последно време ја интензивира комуникацијата со мене и на фб ми пишува често. Осеќам дека сака нешто со мене. Преубавhttp://forum.femina.mk/threads/Сериозна-врска-со-муслим

8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.090
    Допаѓања:
    12.830
    Тој сака јас не сакам. Како да го откачам, а да не го навредам. Се работи за многу убав, згоден човек ама не сакам ништо.

9. badgirl2

badgirl2 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    104

Ќе му објасниш убаво и културно дека не сакаш ништо да имаш со него.Сигурно нема да бидеш со некој што не сакаш, само за да не го навредиш.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Чим несакаш ништо ќе му кажеш кратко и јасно не сум заинтересирана и готово.
    Не го сфаќај ова како провокација, ама во секоја можна тема се имаш изјаснето дека имаш нешто против муслиманите така да ова не би требало да биде проблем за тебе. Нема навредување за вакви работи, ниту пак полесен начин.

11. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Откачи го подитно, иначе ќе станеш распуштеница у сопствени очи. :D

На vitamina, tessie, kjukli и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.090
    Допаѓања:
    12.830
    Се работи за образован Турчин, убав, згоден и се дружи со Македонци. Се е тоа ок. Јас покрај работа го сретнувам. Сакам само пријателска комуникација и ништо повеќе. Сакам да му го ставам тоа до знаење без да го навредам. Порано еден Турчин така запна да излеземе му кажав кратко и јасно.

13. Ljubavnik

Ljubavnik Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    12
    Нема врска дали е турчин или не ако не го сакаш откачи го,нема тука некоја голема филозофија.

На Dadusicka и Tanjamm им се допаѓа ова.
  14. Robin25

Robin25 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    138
    Пред да биде ставена на дискусија религијата, земете во предвид дека луѓето се прво само луѓе, а потоа имаат националност, религија и различен начин на живот. Затоа никако не ми е јасно кога некој ќе се заљуби, симпатизира или што и да прави со некој, и ќе рече ама чекај он е друга религија. Дали ти се заљуби оти бил од друга религија? Не, туку односот што го има кон тебе. Така што кога ќе рече некој, знаеш само тоа му е маана, е само изговор да каже "мене ми смета што јас не можам да се објаснам пред околината дека мене ми е добро што ме сака", па макар и да има друга религија. А тоа дека во Македонија е простотилук и пропаганда на темава, треба од некаде да се почне и да се менуваат работите. Реалноста е дека живееме во мултиетничко општество и треба да работиме кон тоа стереотипите да изумрат. А сигурно со стигмата дека некој е Турчин или Македонец не се подобрува сцената.

И друго, како на никој не му смета ако врската е помеѓу богат и сиромав? Тоа се исто така разлики кои треба да се објаснат на родителите така? Одвај да крпуваш крај со крај во месецот а партнерот да те вози со скапи коли, да ти купува работи, тоа е ок за општеството така? Треба да се објасниш пред родителите од каде пари за излегувањата. Истото треба да го направиш и ако некој е странец, христијан или муслиман. Треба да се најде начин да се разговара, оти од ќути си трај си ќе си го поминеш времето во туфкање.

На Ambitious, eloves, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Те сфаќам што сакаш да кажеш, иако предходниот мој пост беше малку провокативен, признавам инаку не го напишав со таа цел.
    Лично јас, низ животот се сретнав со различни групи на луѓе, првенствено со прости и неуки. Ова не се однесува лично ниту за тебе, ниту пак за некој друг туку каков впечаток ми имаат оставено ете некои луѓе.
    Едни кои немаат врска од религија, вера итн, на црква влеглуваат едвај еднаш годишно и тоа за некој празник а сепак си даваат за право да плукаат по некоја друга религија под изговор "друга вера е сите ќе ми се смеат, не е македонец итн." Една познаничка така да речам до скоро ниту не правеше разлика од религија и националност, ама важно за сите знаеше, сите ги осудуваше и слично.
    Други пак навидувам големи христијани, со триста книги за хирстијанството прочитани ама пак со некои предрасуди како христијанството е најдобра религија, муслиманството и се друго не чини.
    Според мене ни едното ни другото не е добро, не е пред се човечно, а потоа религиски да се понижува било која вера. Сум слушнала илјада приказни како сите муслимани ги тепале своите жени, биле терористи, вакви, такви онакви. Ама нема врска. Погодете што? Во моја близина колку имам пријатели муслимани, толку имам и христијани. И кога ќе размислам подобро, познавам еден куп таканаречни христијани што се дрогираат, галамат по автобуси, се тепаат, ги изневеруваат и тепаат своите жени. Исто така познавам и неколку такви муслимани. Така да смешно е да речете дека некој се степал на улица или на натепал жена му само затоа што е муслиман. Сите ние се раѓаме чисти, родителите ни одбираат религија. Домашната култура и воспитание јас ги ставам пред било која вера или религија.

Да се разбереме за крај, не заземам ничија страна. Не оправдувам галамење по автобуси, загледување жени девојки, непристојни коментари, невество, малтретирање и слично. Бегам од такви луѓе безразлика на вера или нација. Инаку крстена сум во црква, не по своја желба. Не верувам во Бог, не посетувам верски објекти, не читам свети книги и не ми е гајле за ниту една религија.

Конкретно за твојот проблем. Си имаш зацртано во глава едно и тешко дека ќе го избришеш. Ако со човекот си го имате муабетот, те почитува јас би ти рекла да му дадеш шанса, иако тебе не ти се чуе за ова. Донекаде си во право, може си имаш поставено некои критериуми или граници кои несакаш да ги поминеш. Ако гледаш работата дека оди подалеку од пријателство тргни се од него, сведи ја комуникацијата на минимум тоест само службено. Би требало да сфати.

На MilaP, Tanjamm, kjukli и 2 други им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.786
    Допаѓања:
    169.707
    Која религија е против љубов?
    За тие што прифаќаат атеист, но не и муслиман, ако е турчин и атест би го прифатиле? :)

@Tanjamm ако ти не си заинтересирана за дечково (безразлика на релгијата зборвувам) отворено кажи му дека комуницираш со него чисто пријателски. Ако религијата негова е пречка ти да бидиш со него - можеби губиш нешто убаво.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Што е распуштеница за тебе?

18. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Не знам јас, Тања нека си каже. :D

На Zeynep, Bender Rodriguez и IronLady им се допаѓа ова.
  19. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Ја мислам дека и комуникацијата како пријатели да си ја прекинете, зошто според она што го гледам ја, како тоа ти коментираш за тие од муслиманска вера во секоја можна тема, со каква злоба и погрдни зборови - со тоа да си знаеш не може да опстои ни пријателство, ни љубов :)

На dushiche, kjukli, Priroden и 3 други им се допаѓа ова.
  20. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    6.673
    тања јас колку што се сеќавам и ако не грешам по тоа што сум читала ти беше строго против вакви врски.е сега вака од страна можеме да плукаме и да викаме дека нешо не чини ама кога ќе осетиме на своја кожа друго е,нели?
    јас мислам дека сепак имаш некој чувства за момчето ама се плашишод тоа што не сте иста вера.
    испитај се до каде можеш да одиш .

На nena2010, tessie и eloves им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.