Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ми се допаѓа момче/девојка со различна религија од мојата

Дискусија во 'Канта' започната од ALEXXX, 5 мај 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Што мислите дали некое христијанско семејство би дозволило да имаат снаа муслиманка која ќе ги почитуваа нивните обичаии и дали ѓи прифаќате таквите бракови?

2. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350
    се изнасмеав на прашањево....инаку мислам дека не би прифатиле муслиманка за снаа,а јас не ѓи прифаќам таквите бракови! :)

3. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    На која муслиманка би и дозволиле да се омажи за христијанин? Јас до сега не сум чула нешто такво... Инаку не прифаќам такви бракови, особено не ако се работи за шиптари. Бидејќи сепак и од муслиман до муслиман има некоја разлика, ако споредуваме пример шиптари и Турци, но сепак мислам најубаво секој да си тера по своето и да не се праат џумбуси.

4. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Ако се и двете семејства атеисти веројатно нема да има проблем но ако се верници (Муслиманите најчесто се) може да има проблеми.

Имав другар венчан за Муслиманка, нејзините со години не го прифаќаа неговите ја прифатија најнормално.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  5. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350
    Немора да значи дека и двете семејства ако се атеисти дека ќе прифатат,иако се поголеми шансите! :)
    Јас познавам еден атеист и колку што јас го знам никогаш не би прифатил синот да се венча со муслиманка,тоа на него му е нешто како против верата :?: :?: !!

6. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Тоа е парадокс зашто ако си атеист не може да си ни муслиман ни христијанин, едноставно не си верник.

Ако твојот пријател е атеист нема што да му смета друг атеист а ако Муслиманката не е верничка не е Муслиманка.

Верата на хартија ништо не значи ако не ја практикуваш или живееш според одредени правила и обичаи.

Замисли се сретнат навидум Муслиманка и навидум Христијанин (според имињата) а сфатат дека се двајцата пагани, нема да имаат никаков проблем во врската од верска природа.

7. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350

јас те разбирам,ама он иако е атеист и има и свои посебни верувања кои што не ни постојат

8. FeatherCut

FeatherCut Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2012
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    33
    и јас сум атеист (како и цело мое семејство) па никогаш не би прифатила муслиман да ми влези во семејството, било која друга религија да ја има нема проблем ама муслиман/ка никогаш не би прифатила иако сум атеист.
    :!:

9. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Животот е еден, секој има право да си го живеј како му се сака и со кој му се сака, нема што ние да кажуваме дали ќе успееле или не, како ќе му се викаат децата и сл. тоа е нивен проблем, ние си го имаме наредено нашиот живот па за на другите да се секираме. Како што гледам повеќето, скоро сите се против ваквите врски, и си се прашувам кузни колку многу против се за геј врските, и искрено жал ми е што неможат мирно и слободно да си го живеат животот поради тоа што народот кај нас нема попаметна работа него да суди и да кажува за другите.

На Capricorn96, nena2010, lidee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. ElEoNoRa1

ElEoNoRa1 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8
    Добро луѓе до каде со овие ваши размислувања? Ги прочитав сите проблеми и сите одговори на прашањата и се чудам.... Па каже те ми дали може еден верски обијект наречен црква или џамија, дали може христијанство и муслиманство да спречат поврзаност помеѓу двајца? Дали тие ’’различности‘‘ можат да го забранат тоа највозвишено чувство по кое секој човек копнее? Дали тоа вие го сметате за пречка да бидете среќен со некој...? До каде со тоа...

На Winterborn77, ViktorijaMari и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    во никој случај не би прифатила муслиманка за снаа,едноставно мислам дека не би требало да има мешање мегу народите :lol: ,муслимани со христијани..не ги сакам муслиманите и не сакам снаа муслиманска,а сигурн сум дека нема ни моите да сакаат

какво би било тоа дете мелез ?нема да биде сакано ни од муслимани ни од христијани

не

12. CrazyStupidLove

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    На оваа тема 90% од прашањата, коментарите се за врски помеѓу муслиман и христијанка. И тоа муслиман - шиптар. Те молам, докажи дека не завршиле скоро сите од тие бракови неславно? Дека девојката не се мразела себеси откако видела дека бракот со муслиман значи дека девојката е на сите во семејството, не само на мажот. Дека ако не дај Боже се случи нешто со него, девојката не искача од тоа семејство ни случајно? Мислам стварно ми е чудно што многу веруваат дека ова се сменило и дека било така НЕКОГАШ. Муслиманската религија не се сменила, нити ќе се смени. Таков брак за наше девојче е мизерија, на никој не посакувам. За нив може е нормално, ама за нас тоа е нешто најодвратно. И зошто на толку Македонци на пример, да мора со шиптар да има врска/брак? Не, не и не. Не се нормални овие работи. Да се работи за некој кој 100% не ја почитува својата вера во ред, но за муслиман верник и со цел памет некоја девојка да си дозволи тоа да и го уништи животот искрено треба да е ЕКСТРЕМНО ГЛУПА. Проблемот е што девојкиве немаат поима во што се впуштаат, мислат така е тоа, дека љубовта не познава религии и граници. Епа не е баш се така розево. Затоа 100 очи отворени пред да помисли воопшто на некаков контакт со некој муслиман, а не па за брак.
    Единствено мислам дека кај нас во земјичево чекор понапред од муслиманите се единствено Турците и дека не се толку заостанати како другиве, но сепак тие лично си се земаат меѓу себе, ретко е некој Турчин да земе Македонска и обратно.

На FeatherCut му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ElEoNoRa1

ElEoNoRa1 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8
    Океј.. У право си за НЕКОИ рааботи. Но јас сепак стојам на тоа дека не би имало пречки ако таа љубов е искрена. Ништо на овој свет не би дозволиле да им попречи во врската. Сум била, и секогаш ке останам за љубовта. Не ми биле никогаш битни ни религии, ни нации, ниту боја на кожата. Секоја врска што е од љубов ја поддржувам. Несакам никого да осудувам. Секој си има право на сопствен избор. И се вадам од такт кога ги гледам тие ’’ мешани ‘‘ врски кога се осудувани.... Живееме во такво мизерно општество што секој за секого гледа освен за сам себе. Сепак нели, сите сме луѓе и СИТЕ СМЕ ЕДНАКВИ ПРЕД ЕДЕН И ЕДИНСТВЕН ГОСПОД!

На lolita97 и nicenicegirl им се допаѓа ова.
  14. nicenicegirl

nicenicegirl Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    11
    земете примерод америак тие се понапредни црнци секакви земаат не треба да зематте во предвид , тука во македонија се осудват тие работи иначе нема врска значи надвор секаде во светот е признаено то е небитна разлика, доколку се сакате поздрав :)

15. ElEoNoRa1

ElEoNoRa1 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8
    Тоа ти е македонче.. Затоа ке си останеме затуцани како што сме си. Осудувани од општеството кое е преполно со ’’ националисти‘‘ кои што не си ја знаат ни историјата а ниту пак знаат дел од христијанската религија... На сите ни се ставени узди за само напред да гледаме.. Нема друго размислување освен тоа што ни го налага општеството. Проширете ги хоризонтите погледнете лево и десо не е секогаш вистинското решение и одговор на тоа што стои пред нас. Поздрав

На lolita97 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. CrazyStupidLove

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Значи да не споредуваме Запад, Исток и остали страни од светот, збориме за ситуацијата кај нас. Кај нас ако некој е затуцан, планински човек тоа се шиптарите. Нормално дека општеството ќе ми го наложи мислењето, што мислење треба да имам кога живееме со племе спуштено од планина? Што не знаат како луѓе по улица да се движат, што убиваат деца, што раѓаат по 15 деца се котат ко мачки, што во автобус не знаат да седнат и да ќутат ко сите нормални и културни луѓе. И зарем за таков народ јас треба да си ги проширам видиците? Не, не треба.
    А како е во другите земји, нека си биде, макар што кога збориме за муслимани особено овие горенаведените исти се сегде. Како што реков овде девојките се заљубуваат во шиптари, плачат кубат коси затоа што нивните родители не им дозволуваат. А кажете ми дали вие на своето дете би му дозволиле врска со шиптар? Дали? Дали тогаш ќе бидете чекор понапред од општеството и ќе си го проширите хоризонтот кога вашата ќерка ќе дојде и ќе ви соопшти дека сака да се мажи со Арбен Шабани од Кондово?
    Ве молам да не летаме во облаци и да не глумиме културен народ за оваа работа.

На Gosling му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ElEoNoRa1

ElEoNoRa1 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8
    А дали и кај нас македонците има луѓе од планина што не се воопшто цивилизирани, што немаат никаква основна култура..? Дај не ме зезајте тие секаде ги има.! Дали кај нас македонците нема коцкари, пијаници што си ги малтретираат семејствата, што не дозволуваат жените да се поздрават со никој? Има?-Има!
    А дали има албанци што се однесуваат подобро од секој македонец? Што се по современи од нас македонците? Имаааааа.!!!!! На исто ниво се сите тука у македонија, само разликата кај нас македонците е што ги осудуваме сите и праиме од мравка слон, а тоа никаде не води и ништо не се постигунува со тоа.

На nicenicegirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. CrazyStupidLove

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Што ги осудуваме бе девојко? Ти или си шиптарка или имаш дечко шиптар, дај те молам немој на овој форум да ми проповедаш дека ние сме ги осудувале нив. Имаат двојазичност, школи и улици со нивни имиња, споменици, места у Влада и парламент, градоначалници се на повеќе македонски општини кај што ОНИ преовладуваат. Ни убиваат деца, сакаат да ни земат дел од земјата, ни ги мажат девојчињата и ги уништуваат и ние нив после тоа сме ги осудувале?! Извини да не треба нозе да им бацувам и да им се клањам?
    Ако ти овде си сретнала културен шиптар честитки, јас не сум, нити ќе сретнам затоа што го НЕМА.
    Да, од секоја националност има исклучоци, затуцани и ментално заболени умови, ама овде збориме кога МНОЗИНСТВОТО од некоја си религија е такво.
    Само ќе ти кажам, ако си Македонка освести се на време и не биди НАИВНА! Немој да веруваш на секој и сешто, особено не на планински просјаци.
    Ова е надвор од темата и за тоа дека они се народ за почит како и другите веќе не коментирам.

19. nicenicegirl

nicenicegirl Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    11
    ВАКА ЗНАЧИ НАШИТЕ ДЕВОЈЧИЊА САКААТ ДА ГИ ЗЕМААТ ЗА ЖЕНИ ,А НИВНИ НЕ ПУШТААТ СО НАШИ ЗНАЕТЕ ТОА ??? ЗНАЧИ ТИЕ СИ ГИ ЧУВААТ ДЕВОЈЧИЊАТА КАКО ГОРДОСТ, А НИЕ НЕ ТОА Е МАКЕДОНИЈА НЕ ЛЕТАЈТЕ МНОГУ ПРИБЕРЕТЕ СЕ, ИМАЛО СЛУЧАЕВИ КАДЕ ШТО СЕ ПРАВАТ ИСКЛУЧОЦИ НОРМАЛНО НЕ ТРЕБА ДА ИМА ПРЕДРАСУДИ И НАДВОР ОД МАКЕДОНИЈА НЕ ГЛЕДАТ РАЗЛИКИ ПОМЕЃУ РАСИТЕ, НО КАЈ НАС ТАКВА Е СВЕСТА, И ТРГНЕТЕ ОД ФАКТОТ ДЕКА ТИЕ СИ СЕ БРАНАТ СЕ ШТИТАТ, А НИЕ СЕ ДЕЛИМЕ ПРЕМИНВАМЕ НА СТРАНИ И ТРЧАМЕ ПО ШИПТАРИ :)

20. ElEoNoRa1

ElEoNoRa1 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8
    Океееееј.... Без нервози.. Различни размислувања и тоа е тоа...!И не ми наметнувај твое мислење лошо е коа се мисли дека си секогаш во право..! Не сум тука за да се карам... Тоа е тоа.. Поздрав.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.