Се зависи што сакаш. Инаку сите ресторани нудат и нивна декорација која е бесплатна, само одбираш бои. Обично се бордо, крем или плава. Можеш да си прашаш во ресторанот каде што ке правите сигуно имаат некој со кој соработуваат.
Се зависи што сакаш, кој цвет, колку си држат цена самата организација, пример отиди кај Elena Fancy Marrige-ама за кај неа треба и тек како длабок џеб.Најубаво ти е да видиш прво самите ресторани што ти нудат, ако успееш од кај нив да искористиш нешто, потоа свеќи,камчиња латици украси за маса, многу поевтино ќе те чини самата на големо да ги купиш и да ги однесеш во ресторанот да ти ги наредат-доколку е нешто комплицирано ќе најдеш некој што ќе ти ја заврши таа обврска дента (пријателка или сл.,одсабајле,или уште вечерта пред свадбата)
таму кај што ќе правам свадба не организираат ништо за декорација а се е ружно па треба убаво да се декорира да се покрие грдотијата. зошто како таму ве молам не прашувајте затоа сакам некои од овие што декорираат да ја завршат таа работа без јас многу да му ја мислам. финатата е што јас поима немам како се движат цените да речиме до 500 еур или над 500 еур? сум слушнала за едно ателје клара па незнам дали некој има слушнато нешто или некое искуство со нив во врска со организација цени итн.
Немам слушнато за клара,слушнато во смисол некој да ги фалел или да ги ангажирал,но сметам дека цвеќарите кои вршат декорации се поевтини од ателје.Најубаво одвој еден викенд, спрегни патики, и со тевтерот у рака помини повеќe од нив.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002489873186 И претходно ја имам оставено адресава, види имаш и слики како украсува женава, до 500 евра ќе те кошта сосе бомбони, бидерамаер и се живо, имаат огромни попусти ако правиш се кај нив, и украсување и чаши и гратиси даваат, види нема да згрешиш
joelle сега ми текна на една цвеќара што врши декорации(ако си од Скопје), мислам дека ќе бидеш презадоволна а ќе поминеш евтино, се вика Алстромерија, се наоѓа во стариот трговски, карши ТЦ Бисер. Одма карши Тедико, нема да утнеш.А и да прашаш ќе знаат да ти одговорат.
Девојки! Да не знаете случајно каде може да најдам огномет од оние малечките и кратко што траат или пак некој кој би можел да се употреби и внатре во сала, прскалки или нешто слично? и ако знаете колку пари од прилика чинат, ви благодарам многу
Цена незнам, но оди во DiManco мислам се викаше или DiMano-така нешто, немој да те чуди што е продавница за оружје
Zdravo i od mene. Bas mi se dopaga stranicata. Jas imam edno mislenje. Se nadevam ke vi se dopadne na site. Jas mislam deka ne treba da se trosat tolku pari za svadba, zatoa sto moze tie so tie pari da se odi na 2 odmori i da se kupi garnitura za po doma. Inaku, bonboni ne mora da se kupuvaat od nekoi butici, ima i vo Tineks, odbeerete poubavi, i moze i tie da se frlaat vo maticno i vo crkva. Pokanite mene me kostaa 15 denari (cenata mi ja dadoa posle mnogu cenkanje). Ke vi preporacam da se cenkate za pokanite. Inaku, jas kupiv pokani vo broj cetvrtina od brojot na gostite. Zasto na rabota odnesov edna, a od tamu mi dojdoa 30 luge, a na drugite sto se familijarni im dadov isto taka po edna. Muzikata mi bese od Strumica. Ubavo si svirea decata. Tamu e malku poeftino. Si naracav i pleh muzika. Se dogovoriv da ne im platam, a tie ke si zarabotat pari od toa sto im davaa gostite. Pozdrav do naredno pisuvanje. Ako vi trebaat drugi mislenja, slobodno pobarajte me.
Браво Сашо, ептен машки!!! па стварно ем и плаќаш на музиката ем пари им фрлаат...леле јас кога ќе правам свадба тешко СИТЕ со мене
Сашо е ко мене економист Бомбончињата кои ги давав за време на вечерата ги направивме јас и јатрва ми. Пред да го измислиме моделот поминавме низ познатте салони за декорации на свадби и земавме промероци од неколку бомбончиња. Од кога се одлучивме, требаше само да сфатиме како е направено, а нели пошо сме паметни одма сфативме. Од стара чаршија си земавме тул, бисерчиња,цвеќиња, прачки од цимет и бели бомбони. И така си се фативме за работа и едно по едно ги направивме сите. И бомбончињата, и китеките за сватовите...се сами си направивме. (ако се решите да правите, купете си од оние пиштоли за топење силикон, што ги користат во цвеќарите, знаете од оние што лепат се и свашта со нив. 150 ден беше пиштолот, и потрошивме некаде околу 15 стапчиња силикон) Единствено дека и двете бевме послободни, па 2 месеца однапред си ги средивме тие работи. Не дека многу е евтино кога ќе си го направиш, но еве мене се тоа ме кошташе околу 4000 денари. (бобмончињата, китекниките, увиткувањето на подароци, украсувањето по дома) За подоцна една моја комшивка да направи сличен модел на бомбончиња и китенки во салон, и ја одраа само 7000 и на крај ги земавме моите украси да украсиме во двор и дома... епа сметајте сега.
7000 денара и земаа за бонбони???? абе луѓе јас уште некоја ваква информација да прочитам и кај и да е ќе се откажам од свадбата али добра идеја ла чикита на мама ќе и ги дадам нека се забавља
Joelle, попаетно ти е да ги најдеш некои 2-3 девојки, жени ,низ дома кои се слободни па да ти направат бомбончиња. Навистина не е некоја филозофија, а многу многу по ефтино излегува. А и ако е некој едноставен модел за кој треба само тул, и 2-3ленти за машнички , по некое цирконче, и цимет , џабе ќе ти излезе. Ем заштедено , ем убаво, а никој нема да примети дека е дома правено.
Денес најпаметно е сам да си ги правиш бонбонЧињата ( поефтинко ке си поминеш) кај братуЧетками на свадбата по бонбонЧе и наплатија 25 денари . Стварно убави беа ама па и скапи . 400 гости по 25 ден од бонбонЧé е претеризам. Плус за китење на куката и´земаа многу скапо . а што е најтрагиЧно дента по свадбата дојдоа се си собраа се од китенки . Така да размислете како е најпаметно да се прави . Ако можете најубавко е сами да си припремате
Со свој материјал (ленти циркони,силикони,тулови и бонбони) од 1000 до преку сила 2000ден. зависи колку бонбони ќе ти требаат. Со две три другарки за три-четири дена ќе ги завршите. Мој совет ти е не фрчај пари за џабе. Еве слика од моја другарка кога се мажеше, она,јас и уште една другарка како ги стокмивме.Значи ако си најјдеш некој ќе ги средите дефинитивно.
Ама па и не мора 400 парчиња од тие бомбоните, јас имав 50 парчиња - и сметам дека беше доволно. Ги делев со тортата, не му ставав на секој гостин посебно во чинија. И дека се исплати да ги правиш сам, се исплати - ако е за повеќе од 100 парчиња. Ако е за помалку, може и поефтино да се помине, ако се нарачаат
Исто и јас, немав бонбончиња за сите гости кои беа на свадбата туку имав 101- ми рекоа дека морало непарен број да бидат (бабина деветинка која ја испочитував). Ги давав со тортата, а не на секоја чинија во салата. Апсурдно е за секој гостин да спремаш бонбонче затоа што според нашите обичаи тие се делат со тортата на немажени и неженети девојки и момци за да ги фати мајата (друга работа е што сите сакаат бонбонче, дури и баби се тепаат за внучето или тетки/вујни/стрини за девојката на синот ) Секој според својот буџет си се раководи, па ако сакате (имате средства) ставајте и на секоја чинија
Нормално ни јас не би делела бонбонЧиња за 400 гости ама ете Има и такви ... На братучетками беше Баци рака нешто што мразам Келнерот ги подели картичките за вечера , братучетками делеше бонбони и ние секако остававме пари Како во старите времиња
Гледам дека во Велес, Штип...уште го има тој адет, во Скопје не сум го приметила. Ама искрено мнооогу ми е глуп адетот, може на времето имал некое значење, ама вака сега.... Испаѓа работава продавам бонбночиња....цена по договор.
И во јужна МАкедонија го има, и не го критикувајте, оти после слатко е кога се бројат пари сите младоженци прво тоа прават дома А и искрено колку толку ќе си ги поврати човекот парите, да се исплати бомбончето Ај сеа признајте штета што веќе го снемува овој обичај