Женски ако има некоја што правела свадба со бебе/дете, ќе правиме со бебе, ќе има 4 ипол месеци тогаш, како помина денот, како беше, бебето дали беше мирно, и сл.?
Веројатно ќе бидам кума па сакав да прашам по новиве обичаи што обврска има кумата? Знам дека се дарува, црква се плаќа,прасечко друго?
Материјал за во црква, бомбони за префрлање во црква, свеќи, торта по договор со младите. Невестата треба тебе да те дарува.
Генерално тоа е. Зависи како ќе си се договорите и какви обичаи има во вашиот крај. Пр. за прасечко не сум слушнала до сега, ама можеби кај вас е адет. Кумот е твој сопруг/ дечко или не сте поврзани? Ќе биде традиционална свадба со одење по невеста, црква, матично или?
Тоа е старо кумство од страна на моите родители, што по автоматизам преоѓа сега на нас децата. Е сега, сеуште не знам детали. Прасечко кај нас е таков адет како демек од кумата и кумот, се служи за време на вечерата. Во ред, фала ви.
Некои идеи и предлози за специјални ефекти за време на првиот танц? Или пак искуства? Сакаме да земеме прскалки како фонтани што се, но претходно да слушнам мислење за истите
Можеби во различни делови на државата има различни обичаи, ама во повеќето градови прасето е од кумот.
За во црква ти треба материјал и свеќи. Бонбони фрла или кумата или свекрвата значи ќе си ја прашаш невестата како планираат. Прасе не знаев дека "мора" но нашите кумови ни донесоа и ѝ торта имаше од кумовите. Исто дека се даруваат знаев ама не знаев дека кога им подавав дарови ќе ми вратат пари,значи ти подава рака да се поздрави и внатре стуткани пари. А и букетот мене кумата ми го купи. Уствари пошто секое место си има свои адети најубаво да прашаш младоженците
Дали некој друг има закажано свадба за 18.09.2021? Ако да, што велат од ресторанот, музиката, фотографот итн., дали имаат некоја инсајдерска инфо дали ќе има воопшто свадби во септември? Јас 3 пат ја презакажувам и ептен сум под стрес да не не биде пак... за месец дена треба да делам покани и така малку сум напната.. Ќе биде убаво да си споделиме маките со некоја друга невеста
Јас имам закажано за 25.09.2021 ама почнува малку страв да ме фаќа дека нема да искочи ништо од свадбата ради новиот делта сој. Од ресторанот ни кажаа само дека ако има пак некои мерки или ќе ни го вратат капарот или може да закажеме за другата година…
Јас имам 17.09. закажано и малку ми е страв да не се затвори пак се, ќе ми биде 4ти пат да презакажувам се. Никој ништо не спомена од ресторанот, фотографите или музикава дека нема да има свадби, сите велат ќе имало, па ќе видиме, здравје. А дома сме напнати сите ахахах, еве и јас жива спремна слабеам со нутриционист, бидејќи венчаницата сошиена од пред 2год не ми е таман
Што и кога треба да носи деверот за свадбата? имам нарачано торта, бидермаерот и букет секако настрана оти бидермаерот невестата ќе си го земи пред време. кога ќе влегуваме кај неа што да носиме?
Деверот ги носи кондурите и ташната и стои на врата за да ја туркаат за да влезат. После до 3 пати и става пари во кондурите на невестата и деверушата му врзува машна.