Не, шминка и фризура. Плус ми рече 2 недели пред термин да одам на консултации да му кажам што сакам и како сакам и да пробаме како би ми стоело, шо мислам дека е мн ок, повеќето сега немаат пробна шминка и фризура. Нема да биде сигурно исто како за свадбата ама пак.
Да, во право си затоа и јас така си побарав само што претпоставувам мене пробната фризура ќе ми ја наплати плус.
Претпоставувам ќе се шминкаш кај Благојче (и јас сум од Тетово) Иначе и низ Тетово секаде е од 150 е нагоре што секако мислам дека е претеризам
Ми треба мала помош... Кој од фамилијата на мм доаѓа на давање збор-запознавање? Дали само родители и он или и браќа сестри... Прашувам зошто има сестра мажена оддамна со 2 деца, па дали и тие доаѓаат? Друго кои се адетите тој ден, дали има нешто посебно, што треба да донесат, ние дали треба нешто посебно да правиме? Не дека до ова запознавање е дојдено, со мм живеам 4-5 год заедно, ама свадба сега и ајде адети
За идење како ќе се договорите така, убаво би било сите да дојдат. Од адети, тој треба дс носе пијалок, благо за твоите дома, како што е редот да те побара од твоите се договарате за свадба и после тоа ти треба кафе да свариш, него со сол. Вечерта треба да преспиеш кај нив и да си одите пред полноќ. Некаде на невестата свекрвата и купува фустан и нешто златно, ама секаде е различно. Ова ти ги кажувам сите адети од баба ми што знам, а што ќе правите ваше е
Кај мене дојдоа и двете негови сестри, двете мажени со по 2 деца значи 10 души Донесоа шише ракија, букет, бонбоњера а мајка ми имаше спремено и од пиле млеко. Инаку кога доаѓаат седнуваат на празна маса, кажуваат за што се дојдени и после се мести масата
Да, кај Благојче Искрено кај другиве не сум ни прашала, не знам колку би земале, Благојче побара 3 000 за шминка и фризура и мислам е ок цена. Јас сум задоволна од него, сум се шминкала кај него за други настани и ми се свиѓа, имам спуштени капаци и он знае супер да ме нашминка Другиве кај што сум била по некогаш (Силуете, Џејлан, Анита) шминкаат ко по калап, а мене со вакви капаци тоа не ми иде
Nisto posebno, nie ne odevme po adet kako sakavme nie taka. Se dogovorivme dojdoa na vecera, nosea blago, buket i toa e toa. Posedovme, si kazavme prifakjam prifakjam i toa e toa.
Како што читам живеете заедно, имате закажана свадба… што само ќе се замарате со адети. Мене во 2022 ми е глумење лудило да дојдат сватовите и ајде сега зошто сте дошле, мислиш во театар се, а невестата 3 месец трудна, младите живеат заедно и имаат закажано свадба со платени капари. Седнете си на еден ручек, нека се запознаат родителите и готово. Без непотребни притисоци, обврски, адети, дарови, бовчи… Сепак, ако ти е мерак, од сите милион адети што постојат изберете си вас што ви се допаѓа и тие направете ги.
Во право си, чисто ме интересираше што се прави тој ден.. А инаку и трудна, хахаха ме погоди Ние сме заедно 8 год од кои 5 живееме заедно во наш стан, така да дали допрва ке се враќам дома кај моите, и за свадбата ми е смешно идењето по невеста у мојава ситуација, ама ајде мерак хахахха. Фала ви девојки
Имаме закажано свадба, роденден и крштевка во август, се надевам нема да се сменат мерките зашто веќе 3 пати одложувавме заради пандемија Има некоја што има закажано во август?
Јас имам закажано за јули, судејќи според ситуацијава во државава и во светот општо нема да има повторно воведување на мерки, скоро секаде е се укинато, Германија, Швајцарија, нема никакви мерки.. Така да би требало се да си е во ред
Зошто не направите ручек/вечера со родителите во вашиот стан кога веќе живеете заедно? И на денот на свадбата не мора да иде да те зима од кај твоите, туку заедно да излезете од заедничкиот стан. Викнете музика, кетеринг, не мора да има комплицирани ситуации. Направете си го денот да ви биде вас убав и релаксиран. Мислам дека родителите наши веќе мора да се навикнуваат адетите што ги правеле тие, на денешнцава не се толку потребни.
здраво Не знам дали е за во оваа тема. Ние лани заради ситуацијата со ковид правевме црква, матично и ресторан само со сведоци и родители. Носев венчаница, правевме фотосесија... Летово сакаме да собереме пријатели, роднини, колеги да прославиме. Пак треба да ги каниме сведоците, а не сакам трошок да им биде. Дали познавате некој што е во ваква ситуација? Дали треба да биде како ручек/вечера или ресторан - стандард свадба. Не знам како е правилно да направиме. Сопругот сака да правиме било каква церемонија, битно му е да прославиме со блиските.
Здраво , ме интересира дали сеуште постои обичај за делење бонбони од невестата во ресторантот?Една пријателка почна да ми спрема бонбончиња закачени на мало како бамбусово срце со пердувчиња и машна, доаѓа повеќе како декорација но работава е што јас и заради короната а и онака воопшто не сакам да собирам пари и да бакнувам рака по масиве... Идеја како да ги добијат бонбончињата без тоа по мене свадбено "просење"...?
Дали може некој да ми ги објасни терминиве старосват, старосватица, девер, деверуша? Од чија страна треба да се, и која улога ја имаат за свадбата? Треба да правам свадба, а освен за кум и кума, за друго појма немам како што треба.