Ми требаат совети... сè во врска свадба

Дискусија во 'Свадба' започната од natali25, 30 ноември 2009.

1. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Убави чипки имаш и доле во Буњаковец.

На majaaaaaaa88 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    По некоја логика, чипка има сегде, ама цената е во прашање :)

3. majaaaaaaa88

majaaaaaaa88 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    27
    па баш затoа прашав,другарка ми купила чипка 7000ден метрo,па ме збуни малку ценава :?: некакo мнoгу ми се виде,за цел чипкен кредит ќе треба да се земе

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    7000????? некој со тие пари венчаница купува .... дефинитивно или на другарка ти и прелеваат пари и важна и е марката или.... :x
    најубаво прво прошетај и разгледај, а на бит пазар сигурно ќе најде.
    п.с. за што конкретно ти треба чипка?

5. majaaaaaaa88

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    27
    за венчаница :)

6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^ќе најдеш сигурно, прошетај и по стара чаршија, ќе видиш,разгледај,квалитет,цена...и мој совет ако те прашаат за што ти е не вели за венчаница.Зошто креваат цена, така е и за шминка и фризура и се живо.

7. majaaaaaaa88

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    27
    фала :) oд стара чаршија и мислев да ја пoчнам пoтрагава

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.450
    Допаѓања:
    5.413
    па имаш чипка и чипка зависно каква сакаш да ти биде толку и ќе ја платиш да дека е поскапа но останатиот материјал за венчаница па е ефтин мојата е 3500 метро но за фустанот ми беше потребно 1м20 така да ме кошташе 4200 чипката и се останато 3500 хехехе

На verica81 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anisijaileona

anisijaileona Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    [mod-reklama:3qkpq0mj][/mod-reklama:3qkpq0mj]

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.250
    Допаѓања:
    67.794
    A да ве прашам, ми вика мајка ми требало кумот и старосватот да носат во црква материјал, се врзувале со него младоженецот и невестата, ама не знае дали уште се правело така. Знае некој нешто за ова?

11. Scar.Tissue

Scar.Tissue Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.045
    Јас колку што знам, само кумот носи материјал, треба да се покријат со него само младоженецот и невестата, а некаде, според други обичаи се покриваат младоженецот, невестата и сите законити (кум, девер старосват).

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Да сеуште се купува материјал од двата сведока, и потоа ти од тој матерјал треба да си сошиеш нешто за себе,за носење.

13. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    И јас знам дека само кумот носи материјал, а не и старосватот. Знам моите кога беа кумови, само они носеа, некаде ги покриваат зетот и невестата со цел материјал, а некаде само рацете симболично.

14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    17.611
    Да, се прави, тоа кога закажуваш венчавка во црква ти го кажува попот, нас ни дадоа едно ливче кој што треба да прави, да носи и сл. А и сум била два пати старосватица, па знам,и кумот и старосватот носат материјал (јас мислам дека земав околу 2 метра, не сум сигурна). Свекрвата носи погача за кај невестата и зависи од адетите, по мешањето на бурмите во брашното, се дели и погачата на сите гости, јас мислам дека тоа е блага погача, нели да им биде блага невестата :lol: , една погача се носи за во црква, таму се дели исто на присутните откако ќе се венчаат, и за да не бидат две, се носи и трета погача, на една свадба мислам дека попот им рече да ја остават во црква со вино, може да се подели во кафана, дома, не е битно. А и на ливчето наше пишува дека свеќите морало да бидат од црква купени. Ние кога бевме старосвати не ги купивме од црква туку од гтц, а сега не можам јас да им кажам од кај да ги купат.
    Мислам дека овие адети ја прават по интересна свадбата.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.250
    Допаѓања:
    67.794
    Уф нас ова не ни го кажаа во црква. А што боја е материјалот? Бел?

16. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    Нема правило. Каков ќе одбере кумата-таков. Ако сте поблиски можете да се договорите, заедно да го купувате или да и кажеп каква боја сакаш, пошто после треба да си сошиеш нешто од него. Пример моите носеа кремаст со цветен дезен, на свадбата на моите пак материјалот бил виолетов....

17. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Не е важна бојата и видот на материјало, можеш сатен, можеш свила, можеш што сакаш,според тоа што ти е во план да сошиеш од него.ВО црква можеби не ви спомнале бидејќи мислеле дека знаете дека тоа се подразбира.Ако ти е по пат,прашај 100% сум сигурна дека од таа причина не ви спомнале.

18. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Значи во секој град е различно кај нас и кумот и старосвативата носат материјал во црква со кој се врзуваат рацете на младоженците, бојата не е важна, но сепак нека не е црн и со тој материјал невестата треба да си сошие нешто за себе за носење.

19. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    17.611
    Хахаха :D , не мора баш бел, да не се преклопува со невестинскиот фустан. Јас кога бев старосватица и купив розев материјал на невестата, си соши фустан после, она е плава и носеше розево. Не е битно каква боја, само да не е црн или премногу темен. Ако ми текне на уште некој детаљ ќе те известам, ја вака истренирана по свадби.

20. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    Нема врска бојата, било каков може да е. Јас тој што го добив од кумата е шарен со цветови :)