па баш затoа прашав,другарка ми купила чипка 7000ден метрo,па ме збуни малку ценава некакo мнoгу ми се виде,за цел чипкен кредит ќе треба да се земе
7000????? некој со тие пари венчаница купува .... дефинитивно или на другарка ти и прелеваат пари и важна и е марката или.... најубаво прво прошетај и разгледај, а на бит пазар сигурно ќе најде. п.с. за што конкретно ти треба чипка?
^ќе најдеш сигурно, прошетај и по стара чаршија, ќе видиш,разгледај,квалитет,цена...и мој совет ако те прашаат за што ти е не вели за венчаница.Зошто креваат цена, така е и за шминка и фризура и се живо.
па имаш чипка и чипка зависно каква сакаш да ти биде толку и ќе ја платиш да дека е поскапа но останатиот материјал за венчаница па е ефтин мојата е 3500 метро но за фустанот ми беше потребно 1м20 така да ме кошташе 4200 чипката и се останато 3500 хехехе
A да ве прашам, ми вика мајка ми требало кумот и старосватот да носат во црква материјал, се врзувале со него младоженецот и невестата, ама не знае дали уште се правело така. Знае некој нешто за ова?
Јас колку што знам, само кумот носи материјал, треба да се покријат со него само младоженецот и невестата, а некаде, според други обичаи се покриваат младоженецот, невестата и сите законити (кум, девер старосват).
Да сеуште се купува материјал од двата сведока, и потоа ти од тој матерјал треба да си сошиеш нешто за себе,за носење.
И јас знам дека само кумот носи материјал, а не и старосватот. Знам моите кога беа кумови, само они носеа, некаде ги покриваат зетот и невестата со цел материјал, а некаде само рацете симболично.
Да, се прави, тоа кога закажуваш венчавка во црква ти го кажува попот, нас ни дадоа едно ливче кој што треба да прави, да носи и сл. А и сум била два пати старосватица, па знам,и кумот и старосватот носат материјал (јас мислам дека земав околу 2 метра, не сум сигурна). Свекрвата носи погача за кај невестата и зависи од адетите, по мешањето на бурмите во брашното, се дели и погачата на сите гости, јас мислам дека тоа е блага погача, нели да им биде блага невестата , една погача се носи за во црква, таму се дели исто на присутните откако ќе се венчаат, и за да не бидат две, се носи и трета погача, на една свадба мислам дека попот им рече да ја остават во црква со вино, може да се подели во кафана, дома, не е битно. А и на ливчето наше пишува дека свеќите морало да бидат од црква купени. Ние кога бевме старосвати не ги купивме од црква туку од гтц, а сега не можам јас да им кажам од кај да ги купат. Мислам дека овие адети ја прават по интересна свадбата.
Нема правило. Каков ќе одбере кумата-таков. Ако сте поблиски можете да се договорите, заедно да го купувате или да и кажеп каква боја сакаш, пошто после треба да си сошиеш нешто од него. Пример моите носеа кремаст со цветен дезен, на свадбата на моите пак материјалот бил виолетов....
Не е важна бојата и видот на материјало, можеш сатен, можеш свила, можеш што сакаш,според тоа што ти е во план да сошиеш од него.ВО црква можеби не ви спомнале бидејќи мислеле дека знаете дека тоа се подразбира.Ако ти е по пат,прашај 100% сум сигурна дека од таа причина не ви спомнале.
Значи во секој град е различно кај нас и кумот и старосвативата носат материјал во црква со кој се врзуваат рацете на младоженците, бојата не е важна, но сепак нека не е црн и со тој материјал невестата треба да си сошие нешто за себе за носење.
Хахаха , не мора баш бел, да не се преклопува со невестинскиот фустан. Јас кога бев старосватица и купив розев материјал на невестата, си соши фустан после, она е плава и носеше розево. Не е битно каква боја, само да не е црн или премногу темен. Ако ми текне на уште некој детаљ ќе те известам, ја вака истренирана по свадби.