Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ми требаат совети... сè во врска свадба

Дискусија во 'Свадба' започната од natali25, 30 ноември 2009.

1. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Убави чипки имаш и доле во Буњаковец.

На majaaaaaaa88 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    По некоја логика, чипка има сегде, ама цената е во прашање :)

3. majaaaaaaa88

majaaaaaaa88 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    27
    па баш затoа прашав,другарка ми купила чипка 7000ден метрo,па ме збуни малку ценава :?: некакo мнoгу ми се виде,за цел чипкен кредит ќе треба да се земе

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    7000????? некој со тие пари венчаница купува .... дефинитивно или на другарка ти и прелеваат пари и важна и е марката или.... :x
    најубаво прво прошетај и разгледај, а на бит пазар сигурно ќе најде.
    п.с. за што конкретно ти треба чипка?

5. majaaaaaaa88

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    27
    за венчаница :)

6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^ќе најдеш сигурно, прошетај и по стара чаршија, ќе видиш,разгледај,квалитет,цена...и мој совет ако те прашаат за што ти е не вели за венчаница.Зошто креваат цена, така е и за шминка и фризура и се живо.

7. majaaaaaaa88

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    27
    фала :) oд стара чаршија и мислев да ја пoчнам пoтрагава

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.395
    па имаш чипка и чипка зависно каква сакаш да ти биде толку и ќе ја платиш да дека е поскапа но останатиот материјал за венчаница па е ефтин мојата е 3500 метро но за фустанот ми беше потребно 1м20 така да ме кошташе 4200 чипката и се останато 3500 хехехе

На verica81 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anisijaileona

anisijaileona Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    [mod-reklama:3qkpq0mj][/mod-reklama:3qkpq0mj]

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    A да ве прашам, ми вика мајка ми требало кумот и старосватот да носат во црква материјал, се врзувале со него младоженецот и невестата, ама не знае дали уште се правело така. Знае некој нешто за ова?

11. Scar.Tissue

Scar.Tissue Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.045
    Јас колку што знам, само кумот носи материјал, треба да се покријат со него само младоженецот и невестата, а некаде, според други обичаи се покриваат младоженецот, невестата и сите законити (кум, девер старосват).

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Да сеуште се купува материјал од двата сведока, и потоа ти од тој матерјал треба да си сошиеш нешто за себе,за носење.

13. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    И јас знам дека само кумот носи материјал, а не и старосватот. Знам моите кога беа кумови, само они носеа, некаде ги покриваат зетот и невестата со цел материјал, а некаде само рацете симболично.

14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Да, се прави, тоа кога закажуваш венчавка во црква ти го кажува попот, нас ни дадоа едно ливче кој што треба да прави, да носи и сл. А и сум била два пати старосватица, па знам,и кумот и старосватот носат материјал (јас мислам дека земав околу 2 метра, не сум сигурна). Свекрвата носи погача за кај невестата и зависи од адетите, по мешањето на бурмите во брашното, се дели и погачата на сите гости, јас мислам дека тоа е блага погача, нели да им биде блага невестата :lol: , една погача се носи за во црква, таму се дели исто на присутните откако ќе се венчаат, и за да не бидат две, се носи и трета погача, на една свадба мислам дека попот им рече да ја остават во црква со вино, може да се подели во кафана, дома, не е битно. А и на ливчето наше пишува дека свеќите морало да бидат од црква купени. Ние кога бевме старосвати не ги купивме од црква туку од гтц, а сега не можам јас да им кажам од кај да ги купат.
    Мислам дека овие адети ја прават по интересна свадбата.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Уф нас ова не ни го кажаа во црква. А што боја е материјалот? Бел?

16. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Нема правило. Каков ќе одбере кумата-таков. Ако сте поблиски можете да се договорите, заедно да го купувате или да и кажеп каква боја сакаш, пошто после треба да си сошиеш нешто од него. Пример моите носеа кремаст со цветен дезен, на свадбата на моите пак материјалот бил виолетов....

17. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Не е важна бојата и видот на материјало, можеш сатен, можеш свила, можеш што сакаш,според тоа што ти е во план да сошиеш од него.ВО црква можеби не ви спомнале бидејќи мислеле дека знаете дека тоа се подразбира.Ако ти е по пат,прашај 100% сум сигурна дека од таа причина не ви спомнале.

18. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Значи во секој град е различно кај нас и кумот и старосвативата носат материјал во црква со кој се врзуваат рацете на младоженците, бојата не е важна, но сепак нека не е црн и со тој материјал невестата треба да си сошие нешто за себе за носење.

19. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Хахаха :D , не мора баш бел, да не се преклопува со невестинскиот фустан. Јас кога бев старосватица и купив розев материјал на невестата, си соши фустан после, она е плава и носеше розево. Не е битно каква боја, само да не е црн или премногу темен. Ако ми текне на уште некој детаљ ќе те известам, ја вака истренирана по свадби.

20. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Нема врска бојата, било каков може да е. Јас тој што го добив од кумата е шарен со цветови :)