can't help falling in love text Овааааа вакво нешто ми треба ако не ми пратите други во овој стил оваа ке биде хахаха
Девојки, интересна/уникатна локација за свадбени фотографии по Скопје? ве молам предложете и ви благодарам
Здраво. Треба да одиме да ги каниме кумот, деверот и старосватот. Е сега да прашам што се носи? Освен вино и бомбоњера, дали треба друго? (пр. Погача..)
Почитувани феминки и идни невести сакам да ве известам дека се занимавам со пуштање на свадбена магла, прскалки и ветерница за прв свадбен танц.
Истото и јас ги пишав, па после видов дека и ти си напишала. Не знам искрено, скроз немам осет. И мене ми треба помош. Знам дека е кој колку може да си дозволи, ама отприлика сакам да знам како се движат цифрите, да не се избрукам. @Anie93 и ти си невеста, help
Ние по 100 евра 4та. И уште по 50 купив нешто за децата. Значи кум, кума и децата 250 вкупно. Исто и за старосватовите. Деверот не го дарував, требало демек штикли да ми купи ама јас му реков не сакам сама ќе земам и не се дарувавме меѓусебно.
И јас тоа си помислив да не се избрукаме па ајде вака трите идни невести полесно ќе заокружиме некоја сума. Најбитното, венчаница имаш? Јас па по некоја моја логика мислев дека кумот треба повеќе од другите дека има најголем трошок. Вие скоро правевте свадба?
Јас пред 6 години 100 евра, кумот не беше женет ( дојде со сестра му, нејзините деца и неговите), на децата маици, на сестра му и неговите колекции. На кумот 100 евра (сам беше), на старосватовите и деверот по 50, на децата на старосватовите фустанчиња.
Главниот кум 200 евра, а мајка му и татко му (бидејки не е женет ) по 100 евра,значи вкупно 400 евра за кумовите, старосватовци немавме а деверот беше 13 години и му купивме тренерки Nike .
Лани во септември правевме. Нема везе тоа, сведоци ти се и кум и старосват. Колку имаш толку. Океј е 100 евра. Битно е да си бидете блиски и да се дружите понатака. Исти пари ни оставија иначе поклон, и исто имаат трошоци кум и старосват.
Јас со една колешка што правев скоро муабет, ми кажа дека ги дарувала кумовите вкупно 500 евра. Старосватите 200 вкупно. И деверот 100. Е сега не знам, кај мене кумовите имаат и деца. За венчаница не сум разгледала уште, невестата гајле си нема Сега скоро планирам да се фрлам во акција, друго се ми е закажано. Ти си најде ли венчаница?
Кумот повеќе плаќа во црква, дтаросватот и деверот исто, во Скопје негде кумот купува прасе, мм дека од друг град ние го купивме (ова прв пат го слушнав), на пријателка кумот и е од Кавадарци и кога му кажале не треба прасе кажал така ќе бил на 10 места кум. Во некои краишта кумот ја плаќал и музиката (и ова прв пат го слушнав). Негде кумот го купувал и бидермаерот, секаде е различно. Еве негде прочитав немале старосватови. Нас кумот дупло повеќе ни даде од старосватот (што нема врска), кој колку имал толку дал и толку дарувал. Негови-мои не се даруваа (така се договоривме). Да, знам дека исти трошкови имаат кумот и старосватот, кој колку има толку. @Alm. на децата можеш нешто да им купиш (маица, тренерки). Јас на децата од сестра му на кумот им купив маици, кумот не беше женет и дојде со сестра му и неговите.
Ја ангажирав и мајка ми да се распраша околу дарувањето, ќе ти кажам баш. Иначе видов погоре имаш пишано за невестинската торта, во наш крај таа торта е од кумата. Во Прилепско па невестинската торта си ја плаќаат младоженците, секаде различно. Ние така закажавме се уште од лани ама најтежок дел ми беше венчаницата, да ти кажам искрено товар ми падна откако најдов. Од Жана ми е, не ја шиев готов модел беше.
И бидермаерот е од кумата кај нас, исто и невестинската торта, затоа пишав дека поголем трошок имаат. Сепак зависи од крај до крај.
Да, да, зависи, секаде различно е, некаде кумот и музиката ја плаќал (не знам каде, ама прв пат го слушам ова). Ова порано кога била ефтина, сега кај, кој ќе ти плати музика кога е над 1.000 евра. Деверот кај нас ташна и чевли, бидермаерот не ми текнува кој, некаде свекрвата. Попот нас ни кажа само кумот материјал и две свеќи, старосватот само свеќи, а знам и старосватовите купуваат материјал.