Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ми требаат совети... сè во врска свадба

Дискусија во 'Свадба' започната од natali25, 30 ноември 2009.

1. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    И јас Карак, прв пат слушнав дека требало не знам кој прв да помине под венецот... :)

Само што еве кај нас во петок се става, го земавме од цвеќарата и татко ми го закачи.

На sonce10 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    17.915
    до сите идни невести, женскава ги украсува салите за свадби и сите останати мали тракатанци за свадба
    многу добро работи :)

3. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    Зарем сеуште некоја плете венче за пред врата заедно со немажени другарки, тетки, стрини па згора на тоа и пеат при плетката??? без навреда ве молам ама ова мене ми е страшно безвезе да не речам глупо :?:

4. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Зошто глупо? Тоа си е традиција и јас откако знам за мене така се прави секаде. А сега новите традиции во смисла купување на готов венец, да, би ги поддржала од причина што нели естетски многу поубаво изгледаат. На последната свадба кај што бев, имаше ваков готов венец за на врата. Ама :!: она венчето што невестата го носи на рака при венчавањето во црква го плетеа самите, венецот што го кршат деверот и месариката (ако знаете што е тоа, од кај невестата :D ) го плетеа самите. Немаше песни и такви крекања од старите, беше нормално се :D

5. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Сега читам и се смеам, венецот на вратата кај мажот ми го правев јас, исто како и кај мене дома, на мажот ми го ставив во четврток, а нашиот во петок. Немав слушнато за таков адет, до душа ние не одевме по сите адети.

6. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    555
    Дали во цвеќара прават алки од цветчиња за деверуши? :?: :)

7. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Обично повеќето прават ;) ако не и сите :D
    Ако не успееш да најдеш некоја цвеќара што прави, побарај во Дуки Дасо. Сега скоро гледав алки, имаше секакви, со бисери, цврсти и одозгора со цветчиња нели. Прекрасни беа.

8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    и јас така :)

9. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    Ангел-Адриана:

Прават :)
    Мислиш на таква тврда алка нели, не на оние што се врзуваат ?

10. Hova

Hova Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    127
    Девојки каде да најдам убави, не многу скапи покани за свадба? :worried:

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.395
    обично секое фото студио има гратис покани. Прашај си или закаши си првин фото студио

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Hova и во ресторанот каде што правите свадба би требало да ви понудат неколку примероци за избор. Прашај си.

13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Јас сакам да прашам кога доаѓа младоженецот со неговите дома кај невестата да ја земе кој ги кити? Мислам на кумот, кумата, старосватот, свекорот, свекрвата, младоженецот и останатите кои тој ќе ги донесе? Имам слушнато дека невестата ги кити сите освен младоженецот ( кој го кити мајката на невестата) и некое мало девојче кое треба да ги накити останатите не толку битни што би се рекло гости кои дошле со младоженецот :D Точно е ова или слабо :lol:

14. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    anastasijaki зависи во кој крај на Македонија е :) Кај нас обично на врата стојат три девојчиња, мали, големи не е важно, важно да се немаажени. Тие ги китат сите сватови. Невестата внатре го ќити момчето, му врзува машна на деверот. Е сега некаде невестата ги кити и кумот, кумата, старосватот, а некаде нив ги китат девојчињата што стојат пред вратата надвор. На последната кај што бев, девојчињата надвор ги накитија сите сватови, а невестата ги накити кумот, кумата, старосватот, деверот, шаферката, со други китчиња. Се е ствар на договор.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    Јас колку што знам невестата ги кити другарките или деверици што се со неа во собата и го кити и младоженецот, а една од другарките или некаде тоа е како главна деверуша ги кити закониците и придружбата на младоженецот. Ама мислам дека нема потреба многу многу да се замараш, битно ти имај си ги китенките, а кој ќе ги закачи-најмал проблем ;)

16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.395
    јас имав две девојки кој ги китеа сите што доаѓаа по невеста, а јас ги китев кумот кумата, старосватот старосватицата и се разбира зетко (мажето) девер немав инаку ако се има и тој го кити невестата

17. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    сите гости ги китеше моја најдобра другарка и братучеда (немажени) а момчето. кумовите и старосватовите ги китев јас :) ...

18. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    Кај мене стоеше една комшивка воедно е и моја многу добра пријателка , немажена е таа ги китеше сватовите. :)
    И една братучедка која го држеше садот во кој стоеа китенките.

Внатре веќе кога влегоа сите, јас ги китев кумовите и старосватите, шаферот и шаферката и младоженецот.

Има право Нати зависи од кој дел од Македонија си :)

На anastasijaki и Nati.P им се допаѓа ова.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    А што е тоа шафер и шаферка :$

20. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на: