Ми требаат совети... сè во врска свадба

Discussion in 'Свадба' started by natali25, Nov 30, 2009.

1. sonce10

sonce10 Истакнат член

Прашање: кој треба да купи торта за на свадба, не мислам на свадбената туку на оние што ги носат, кум, моите? ме запнале за тортиве, досега 10 луѓе ми кажаа - торта ќе ти донесеме така треба. Појма немам па ако може некоја да каже :?:

2. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

зависи во кој дел на македонија си :) ама обично торта освен кумот купува и старосватот и тие 2 се носат во хотелот а кој сака од поблиските ( тетки , стрини, вујни ) може да ти донесат дома ...

3. sonce10

sonce10 Истакнат член

Од Скопје сум, нема тетки стрини, значи во ресторанот торта треба да донесат кумовите и старосватицата? За по дома торти не ми требаат :)

4. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

:) да

5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

А зашто јас имам чуено дека рестораните не даваат да се внесува торта од надвор? :?: Демек ако недај боже била нешто расипана па они би одговарале потоа..ова го имам слушано..и баш гледам дека скоро сите ресторани даваат бесплатна торта :?:

Divinebutterfly likes this.
  6. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

секоја торта внесена однадвор треба да има хасап документ - гаранција....во скопје има повеќе слаткари во ваков воведен систем..токму поради таа причина гледаат секој ресторан да си обезбеди свадбена торта :)

midnight.flower and anastasijaki like this.
  7. anastasijaki

А, нема да е доволна само таа торта од ресторанот? Мора да се донесе и друга? Не го сфаќам тоа баш :D адет ли е кумот/старосватот да донесе торта? :$

8. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

^^^ па би требало и тие да донесат 8)

9. anastasijaki

:rofl: оф мори муко од друг град да ја носат треба , додека стигне таа до ресторанот каша ќе се направи :lol: ништо тетка ми ќе донесе торта мерак и било многу , ќе се израдува сега :P

10. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

:D па добро...како ќе се договорите...на крај краева ако ресторанот обезбедува торта тогаш и не е некој проблем и тие да донесат :) ма да кога јас бев старосватица во србија и реков на невестата да си порача торта за во ресторанот и јас на крај си ја платив :) ...

anastasijaki likes this.
  11. orhidea242

orhidea242 Истакнат член

Тортата од ресторанот е сосема доволна јас сеа правев свадба а се останато доплонително е вишок тортите од кумот и од старосватот нема ни да ги исецеш а плус и ретко во кој ресторан даваат внесуване од страна освен од таа една слаткарница со која работат

12. sonce10

sonce10 Истакнат член

Ма кажувам јас каква торта бателете, си имам свадбена торта од ресторанот, овие торта та торта |(

13. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

fala vi na odgovorot na bit pazar nema,osven so dupcinja a vo Evropa pak ke prasame,

14. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Како што одговори Mrs.Bass, заради HACCP стандардите. Мора да се има документ за потеклото на храната (во овој случај тортата). Истата мора да биде произведена во слаткарница со имплементиран HACCP систем, и со соодветно превозно средство да биде транспортирана до хотелот (ресторанот), во спротивно нема да биде послужена. (Си има и Закон за безбедност на храна, за секое непочитување следуваат високи парични казни, та дури и затворање на објектот).

Е сега, ние кога правевме свадба, ресоранот каде што правевме немаше слаткарница, според тоа не произведуваше десерти. Ни кажаа дека десертот сами ќе си го обезбедиме од слаткарница која има имплементиран HACCP систем (ни предложија некои во градот, а ние си одбравме).

Во нашиот град, обичај е невестинската (свадбената) торта да ја донесе, т.е. да ја обезбеди (порано било да ја направи, купи, плати) кумот/кумата. Бидејќи оваа торта може да не биде доволна за сите гости (во случај на поголема свадба) потребно е дополнителна торта/десерт. И тортата од кумата и десертот, на нашата свадба беа порачани од истата слаткарница со имплементиран HACCP систем.
    Кај нас нема старосвати (нема такви функции), така што нема дополнителни торти.

Сите останати (тетки, стрини, вујни, баби, блиски пријатели) што сакаат да однесат торта на свадба (бидејќи на свадба адет е да се носи подарок, цвеќе и благо), истата ако ја однесат во ресторанот, таму само ќе ја причуваат и ќе ви ја дадат на заминување, а може гостите да ви ја донесат и дома.
    Бидејќи торти носат блиски луѓе, најчесто и прашуваат дали да ви донесат торта (бидејќи немаат сите капацитет да чуваат 7-8 торти по дома, нели не може сите наеднаш да се изедат) или да ви стават пари во коверт во противвредност на една торта. Тоа е ствар на договор.

А ќе заборавев, тортата никаде не е бесплатна, се е тоа вкалкулирано во цената на порцијата. ;)

15. orhidea242

orhidea242 Истакнат член

Никој не слушај како ти е кеиф така а за доволно има доволно од свадбарската торта бидејки таа е за немажени и неженети а за останатите има торта после вечерата. Терај си по твое зашто ако слушаш кој како што му било кеиф нема крај. А на крајот само ти ке бидес без твојот кеиф а сите останати задоволни и срекни

16. orhidea242

orhidea242 Истакнат член

Во Европа на Рампа во Кисела Вода има 100%

17. zuzu82

zuzu82 Истакнат член

;) здраво дечки.имам едно прашање.мислите ли дека е некаков проблем ако на свадбата имам две старосватици и едната ме венча во црква,а другата во матично...... :hai: поздрав

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Нема да има никаков проблем. Во црква не ги интересира кој се потпишал во матично.

19. zuzu82

zuzu82 Истакнат член

blagodaram...pozdrav

20. anastasijaki

Ај вака да си прашам јас и некој ако не му е тешко да ми објасни убаво :) Освен кумовите, старосватот, кој друг се треба да се потпише во матично, и за во црква исто кој треба? Пошто ние старосватица немаме, не знаеме ни кој треба да е , старосват имаме ама сингл е :D

BellaS likes this.